Perla’nın 4 aylık hayatı: Doğdu, cehennemi yaşadı, öldü

Perla, birkaç aylık hayatında uyuşturucuya ve şiddete maruz kaldı. ‘Sahipli’ bir köpekti. Hayvanseverler tarafından korumaya alınsa da tedavi için götürüldüğü klinikte hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Perla isimli yaklaşık 4 aylık ‘sahipli’ köpek, 20 Şubat’ta hayatını kaybetti. Olayı, Sokak Canlıları, Çevre ve Doğayı Koruma Sosyal Yardımlaşma Derneği (SOÇED) Başkanı Jale İyem, sosyal medya hesabından duyurdu. İyem’in aktardığına göre, Perla’nın hayatını kaybetmesinin nedeni kanında bulunan yüksek dozdaki uyuşturucu oldu.

İddiaya göre Perla’nın sahibi S.K., köpeğin havlamasından rahatsız olduğu için ona uyuşturucu verdi.

ZEHİRLENDİĞİ DÜŞÜNÜLDÜ

Ocak ayının son günleri… İstanbul Bahçelievler’deki kapalı bir dükkandan bir köpeğin inleme seslerinin duyulması üzerine hayvanseverler buraya gitti. Dükkan sahibi S.K.’ye ulaşan hayvanseverler, S.K.’nin dükkana gidip konuyla ilgileneceğini söylemesi üzerine oradan ayrıldı. Ertesi sabah benzer seslerin gelmesi üzerine hayvanseverler yeniden dükkana gitti. Ancak gittiklerinde Perla’yı baygın halde buldular. Hemen bir kliniğe götürdüler. Veteriner hekim detaylı tetkik yapmak isteyince S.K., bunu istemediğini belirtti.

Perla’nın sahibi S.K.’nin, dükkandaki masanın üstünde birkaç günlük tavuk parçaları ve ilaçlar olduğunu söylemesiyle ilk müdahaleler zehirlenme şüphesi üzerine yapıldı.

26 Ocak tarihli veteriner raporunda Perla’nın durumuyla ilgili şu bulgular yer aldı. Buna göre, Perla kliniğe gittiğinde bilinci kapalıydı. Şiddetli kusma hali vardı. Muayenede, Perla’nın kırık dişleri olduğu ve bunun darbe sonucu olduğu kanaati oluştu. Akciğerleri sıvı ile doluydu ve nefes almakta güçlük çekiyordu. Bilinç kaybı için MR ve BT önerildi ancak sahibi istemedi. Ayrıca biyokimyasal analizler talep edildi ancak yine sahibi onaylamadı. Bilinci 4 Şubat’ta açıldığında titreme, yerinde dönme, epileptik nöbetler ve görme kaybı tespit edildi. Raporun sonucuna şu ifadeler yazıldı: “Bilinç açıldıktan sonra başlayan şiddetli nörolojik bulguları göz önüne alındığında kafa travmasına bağlı beyin ödemi veya reçeteli/reçetesiz narkotik madde kullanmış olabileceği düşünülüyor.”

‘SAHİBİ PERLA’YI ZORLA KLİNİKTEN ALMAYA ÇALIŞTI’

Bundan sonrasını Jale İyem anlatıyor: “S.K.’yi tetkik sonuçları çıkınca aradık. Narkotik madde bulunduğunu söyledik ve ne olduğunu sorduk. Birkaç gündür Perla’yı arayıp sormayan, kliniğe uğramayan kişi bunun üzerine gelip Perla’yı zorla klinikten almaya çalıştı. Bu sırada kendisine müdahale eden hekimlere saldırdı. Hekimler, kliniğe polis çağırdı. Ancak buna rağmen şahıs köpeği alıp gitti. Bu noktadan sonra işler renk değiştirdiği için dernek olarak el koyma işlemi gerçekleştirdik. İlçe Tarım Müdürü’nü aradık, Haydi Polisi’ne başvurduk. Bu çabalarımız sonrası Perla, S.K.’nin elinden alınıp barınağa götürüldü. Ancak orada onu tedavi etme koşulları olmadığı için bizim kontrolümüzde farklı bir kliniğe götürüldü. Burada yapılan MR’da da uyuşturucu bulundu. Yoğum bakıma alındı yeniden. Aslında burada kusmuş, az da olsa yemek yemişti. Umutlanmıştık ama daha sonra klinikten arandık, Perla’nın kasılmalarının çok arttığı ve vefat ettiği söylendi.”

‘YA KAFA TRAVMASI YA DA UYUŞTURUCU MADDE BU HALE GETİRDİ’

İyem’in bahsettiği ikinci kliniğe 5 Şubat’ta gidildi. Buradaki tetkikler sonrası Perla’nın durumuyla ilgili ikinci bir rapor daha hazırlandı. Bu rapor da ilkini teyit eder nitelikteydi. Raporda nörolojik tedavi protokolüne başlandığı ancak 7 Şubat’a kadar olumlu bir yanıt alınamadığı belirtildi. Cranialmr görüntüsü alınıp tedavinin ona göre yönetileceği ifade edildi. Raporda ayrıca Perla’nın ya şiddetli kafa travmasına bağlı beyin kanaması geçirdiği ya da yüksek dozda uyarıcı madde aldığı için bu duruma geldiği belirtildi.

Perla tüm çabalara rağmen 20 Şubat’ta hayatını kaybetti. İki ayrı klinikten alınan raporda da kafada darbeye ve uyuşturucu maddeye dikkat çekilmişti.

‘SAVCILIĞIN DOSYAYI HAZIRLAMASINI BEKLİYORUZ’

S.K. hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen İyem, “Haydi Polisi’ne ifade verdik. Şikayetçi olduk. S.K. de Haydi Polisi’ne ifadeye gitti. Dosya İlçe Tarım Müdürlüğü’ne gitti, oradan da savcılığa... Savcılığın dosyayı hazırlamasını bekliyoruz” diyor.

Perla’nın kanında rastlanan uyuşturucunun kaynağını sorduğumuzda İyem şu yanıtı veriyor: “Perla, barınağa götürüldüğünde S.K., buradan da köpeği almaya çalıştı. Hatta oradaki hayvansever arkadaşlarımıza, 'İçiyorum, ‘içiriyorum, size ne’ demiş. Dolayısıyla uyuşturucuyu onun verdiğini düşünüyoruz.”

 

(HABER MERKEZİ)