Peru’da akaryakıt zammı protestoları: Başkentte sokağa çıkma yasağı

Peru’da artan akaryakıt ve gübre fiyatlarına karşı başlayan protestoların ardından başkent Lima ve liman şehri Callao’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Peru'da geçen yıl kamucu politikaları savunarak iktidara gelen Peru Libre Partisi'nin lideri Devlet Başkanı Pedro Castillo ülkede akaryakıt ve gübre zammı nedeniyle protesto ediliyor. Castillo başkent Lima’da ve liman şehri Callao’da düzenlenen protestoların ardından sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Reuters'ın haberinde ülkedeki akaryakıt ve gübre fiyatlarındaki artış Ukrayna kriziyle tırmanırken hükümetin ise fiyatları düşürmeye çalıştığı aktarıldı. Castillo hükümeti 3 Nisan'da petrol fiyatlarını dengelemek için geçici süreliğine akaryakıt vergisini kaldırdığını açıklamıştı.

TIR şoförleri ve çiftçiler ise dün ülkenin büyük bir kısmında yolları kapatarak eylemler başlatmıştı. Castillo ise “Sakinlik ve sükûnet çağrısında bulunuyorum. Toplumsal gösteri bir anayasal haktır, ancak bu kanunlar çerçevesinden gerçekleşmelidir” çağrısı yapmıştı.

Peru Libre'nin adayı olarak geçen yıl devlet başkanlığı seçimlerini kazanan Castillo, sol ve kamucu söylemlerle iktidara gelmesinin ardından bakanlıklara bazı liberal isimleri ataması nedeniyle de eleştirilmişti. (DIŞ HABERLER)