Pfizer/BioNTech aşısından varyantlara karşı iyi haber: Yüzde 91.3 etkili

Pfizer/BioNTech'in Covid aşısının etkinlik oranı, varyantları da içerecek şekilde güncellendi. Aşının, Güney Afrika varyantı dahil, virüse karşı etkinlik oranı yüzde 91.3 olarak açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pfizer ve BioNTech şirketleri, geliştirdikleri korona virüsü aşısının varyantlar karşısındaki güncellenmiş verilerini yayınladı. Altı ay önce aşılanmış 12 binden fazla kişinin verilerinin de eklendiği güncellenmiş deney verilerinde, aşının varyantlar da dahil olmak üzere virüs karşısındaki genel etkinlik oranı yüzde 91.3 olarak açıklandı. 

GÜNEY AFRİKA VARYANTINDA ETKİLİ, BAĞIŞIKLIK SÜRESİ EN AZ ALTI AY

Açıklamada, Pfizer/BioNTech aşısının Güney Afrika varyantında ağır hastalığı yüzde 100 oranında önlediği, sağladığı bağışıklık süresinin ise en az altı ay olduğu belirtildi. 

ALTI AY SONRA CİDDİ BİR YAN ETKİ GÖRÜLMEDİ 

Yeni verilerde, katılımcılarda altı ay sonra herhangi bir ciddi yan etki görülmediği, aşının yaş, ırk, cinsiyet, etnisite veya çeşitli hastalığı bulunan kişiler üzerindeki etki oranının da genel olarak değişmediği belirtildi. 

Pfizer/BioNTech aşısının kasım ayında virüsün ilk türü üzerinde 44 bin kişinin katılımıyla yapılan deneylerdeki etkinlik oranı yüzde 95 çıkmıştı. Yeni verilere göre Pfizer aşısı ağır hastalığı önlemekte yüzde 100, genel olarak hastalığı önlemekte ise yüzde 91.3 oranında etkili. 

UĞUR ŞAHİN: VARYANTLARA KARŞI ETKİNLİĞİ KANITLAYAN İLK VERİLER

BioNTech'in kurucusu ve yöneticisi Uğur Şahin, yeni verilere ilişkin açıklamasında "Bunlar, bir aşının şu an dolaşımda olan varyantlara karşı etkili bir koruma sağladığına dair ilk klinik veriler. Bu, sürü bağışıklığına ulaşmak ve dünya nüfusu için bu pandemiye son vermek açısından kritik bir faktör" dedi.  

ABD'DE TAM KULLANIM ONAYI İÇİN BAŞVURU YAPILACAK

Pfizer CEO'su Albert Bourla ise bu verilerle, ABD'de acil kullanım onayının ötesine geçerek tam onay için başvuruda bulunacaklarını söyledi.

GÜNEY AFRİKA VARYANTINDA AĞIR HASTALIĞI YÜZDE 100 ÖNLEDİ

Yeni verilerde, Güney Afrika varyantı hakkında merak edilen bir soru da yanıt buldu. Açıklamada, Pfizer/BioNTech aşısının Güney Afrika varyantına karşı etkinlik oranının yüzde 100 olduğu belirtildi. Buna göre aşı, B1351 adı verilen varyantın hâkim olduğu Güney Afrika'daki deneklerde, katılımcı sayısı 800'den az olmakla beraber, hastalığı engellemekte yüzde 100 oranında başarılı oldu. Bilim insanları, Güney Afrika varyantının aşıları etkisiz kılmasından endişe ediyordu. 

Bu veriler ilk kez mevcut bir aşının varyantlara karşı etkisini şeffaf bir şekilde ortaya koyması açısından önem taşıyor. (DIŞ HABERLER)