Pilarget Vadisi'nde HES'e AK Parti-MHP onayı

Arhavi Pilarget Vadisi'ne yapılmak istenen HES projesi Artvin İl Genel Meclisi'nde 11'e 10 oyla kabul edildi. İmar Komisyonu'nun imar izninin iptalini istediği projeyle ilgili iki ay önceki toplantıda 'hayır' ve çekimser oy veren bazı AK Parti ve MHP'li üyeler bu kez 'evet' oyu verdi. AK Partili Hüseyin Uzunhasanoğlu 'hayır' oyu verdi. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, "Yusufeli'nde 'evet' oyu veren Uzunhasanoğlu sadece kendi köyü olduğu için 'hayır' oyu veriyor" dedi.

Pilarget'te HES yapılacak.
Google Haberlere Abone ol

Dilan Şahinbaş

ARTVİN - AB Enerji Üretim şirketi tarafından Artvin’in Arhavi ilçesine bağlı Pilarget Vadisi’nde yapılmak istenen Saka I-II Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin imar planı 9 Ekim 2020 tarihinde yeniden Artvin İl Genel Meclisi’nde görüşülerek AK Parti ve MHP grup oylarıyla kabul edildi.

AK Parti Arhavi İl Genel Meclis üyesinin grubuna karşı oy kullandığı oylama sonucunda 11’e 10 oyla HES için imar izni çıktı. 

HUKUKA AYKIRI İTİRAZ EDİLDİ, İMAR KOMİSYONU DA İPTAL İSTEDİ

Yapılmak istenen HES projesi için 10 Temmuz 2020 tarihli il genel meclisi toplantısında imar izni verilmişti. Konu, oturuma saatler kala gündeme getirildiğinden dolayı CHP'li üç encümenin katılamadığı toplantıda AK Parti-MHP grubundan 2 ret, 1 çekimser oyu gelmiş ve 1 oy farkla HES için imar izni çıkmıştı.

Yapılan meclis oturumunda itirazlar sonucu yeniden gündeme getirilen projede daha önce ret ve çekimser oy kullanan AK Parti ve MHP’li üyeler, bu sefer HES imar iznine onay verdiler.

pilarget
Pilarget Vadisi'nde verilen imar iznine itiraz edilmişti.

 

Pilarget Vadisi’nde bulunan Balıklı, Ulukent, Sırtoba, Derecik ve Üçırmak köyü muhtarları ile Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği bu toplantının hukuka aykırı olduğunu belirterek imar iznine itiraz etmişti.

İtirazlar sonucunda proje Artvin İl Genel Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda görüşüldükten sonra oylanmak üzere meclis gündemine sunulmuştu. İmar ve Bayındırlık Komisyonu, hazırladıkları raporda bölgedeki afet riski ve projeye karşı toplanan 459 imzanın göz önünde bulundurularak imar planının iptalini istemişti. 

İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun hazırladığı raporda, Üçırmak köyünde 16, Arlı köyünde 1, Balıklı köyünde 9, Derecik köyünde 18 ve Ulukent köyünde 7 olmak üzere toplam 50 konut bulunduğu ifade edilmişti.

AK PARTİLİ ÜYE PROJEYE KARŞI DESTEK İSTEDİ

Pilarget’de yapılması planlanan HES'e onay verilen il genel meclisi oturumandan bir gün önce, yani 8 Ekim 2020 tarihinde yapılan toplantıda AK Parti Arhavi İl Genel Meclisi Üyesi ve İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Hüseyin Uzunhasanoğlu, projenin zararlı olacağını söyleyerek diğer AK Partili üyelerden destek istedi. Uzunhasanoğlu, Yusufeli Kılıçkaya Köyü’nde Ata HES Mühendislik Müşavirlik Enerji Sanayi ve Ticaret LTD Şirketi tarafından yapılması planlanan Aydın Regülatörü HES projesine ise “evet” oyu verdi. 

'BEN AK PARTİ'NİN AĞASIYIM'

Uzunhasanoğlu meclis toplantısı sonrası yaptığı açıklamada AK Parti grubunun görüşünün HES’in olmasından yana olduğunu, kendi görüşünün ise yapılmak istenen HES’in toplumu gereceği, böleceği, yaşam alanı içerisinde yapılacak çalışmanın insanlara zarar vereceği yönünde olduğundan 'hayır' dediğini anlattı.

HES projesine karşı olduğu için baskı almadığını, AK Parti İl Başkanı'nın kendi dünya görüşüne göre hareket ettiğini söyleyerek "Bu konuda da bana bir baskı yapmamıştır. Ben demokratik düşüncelerimi kullanmışımdır ve vicdani sorumluluğumu yerine getirdim” dedi.

HES projesine verilen imar izni sonrası istifa edip etmeyeceği sorulan Uzunhasanoğlu şunları söyledi: "Ben AK Parti’nin ağasıyım. Şu anda AK Parti meclisinde görev yapan hiçbir arkadaşımızı aşağılamıyorum; ama ben AK Parti’nin kurucusuyum, AK Parti’nin ağasıyım. AK Parti bana yapabileceği bir şey yok; ama bu konuda parti disiplinine uymadım diyor ise, disiplini harekete geçirebilir, bunun takdiri onların. Ben Arhavi halkının temsilcisi, aynı zamanda AK Parti’nin kurucusuyum. Aynı zamanda AK Parti ile Arhavi halkının köprüsünü oluşturmakla mükellefim ben. Birkaç kişinin yaptığı bu hatanın, o yöre halkının çok ciddi tepkiler göstereceğini düşünüyorum. Çünkü burası o insanların yaşam alanı.”

CHP’Lİ ÖZÇEP: 30 HES PROJESİNE RET OYU VERDİK

 

Artvin İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyelerinden Hopa İl Genel Meclisi Üyesi Murat Özçep, bir önceki toplantıya katılamadığından dolayı eleştirildiklerinin ancak HES’in gündeme son gün saatler kala alındığını söyleyerek, “10 Temmuz günü yapılan toplantıda Pilarget HES gündemde yoktu. Ben Artvin Hopaspor başkanlığı görevini yürütüyordum o dönem ve İstanbul'da bir toplantıdaydım. Bir üyemiz annesinin rahatsızlığından, diğer üyemiz ise kendi tedavisinden dolayı o gün o toplantıda bulunamadı. Gündemde olduğunu bilseydik, nasıl katılmazdık? Bizim Artvin’de HES’ler kırmızı çizgimizdir. Benim mecliste ikinci dönemim, bugüne kadar 30 HES projesine ret oyu verdik. Ama o gün yapılan toplantı sonrası bazı yerlerde 'CHP’liler HES’e evet dedi', 'CHP’liler müteahhitlerle anlaştı' gibi bizim onurumuzu zedeleyecek bazı laflar söylendi ve bizi halkın önüne atmak istediler" diye konuştu.

'KENDİ KÖYÜ OLDUĞU İÇİN İTİRAZ EDİYOR'

AK Partili Uzunhasanoğlu’nun Kılıçkaya’daki HES için 'Sakıncası yok' derken Arhavi için 'hayır' demesini değerlendiren Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “Gerçekten inanılmaz bir durumdu. Oradaki insanların ve canlıların bir değerinin olmadığını anlamış olduk. Sadece kendi köyü olduğu için itiraz ediyor. Oradan gerisinin bir önemi olmadığını ifade etmiş oldu” dedi.

'DOĞASINA SAHİP ÇIKAN BELLİ OLUYOR'

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç Artvin İl Genel Meclisi’ndeki AK Partili ve MHP’li üyelerin fikirlerinin nasıl değiştiğinin sorgulanması gerektiğini vurgulayarak, “HES’lerin nelere mal olduğunu çok acı bir şekilde deneyimlemeye başladık. Suyu alınan vadiler, canlılar; betonlaştırılan topraklar. Vazgeçmek için onlarca neden sayabiliriz. CHP olarak bu konuda tavrımız nettir. Artvin’de, haksız şekilde suçlanan il genel meclisi üyelerimiz bugün üzerine düşeni yapmıştır. Kim deresini koruyor kim korumuyor ortaya çıkmıştır. Daha önce, imar planları için red oyu veren AKP ve MHP’li üyeler bugün kabul oyu verdiler. Aradaki 2 aylık sürede ne oldu da bugün fikirleri değişti. Bunun sorgulanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.