Pırlanta KDV’sizken, tasarruf adı altında memur haklarına kesinti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kıymetli taşlardan alınan KDV'yi sıfırlarken, memurların fazla mesai ücretlerinden ve servis imkanlarından kesinti yapmayı planlamaktadır. Bu durum kabul edilemez.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

17 Mayıs 2024 tarihli ve 32549 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tasarruf Tedbirleriyle İlgili 2024/7 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinin bazı hükümlerin kamu emekçilerini temel haklarından yoksun bırakmaktadır. Servis, lojman, sosyal tesis, giyim yardımı ve fazla mesai ücretleri hususlarını kısıtlayan maddelerin geri çekilmesi elzemdir.

EKONOMİK VERİLER VE MEMUR ALIMLARI

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye ekonomisi 2018-2023 yılları arasında ortalama yüzde 4,5 oranında büyüdü. Aynı dönemde Türkiye nüfusu 82 milyondan 85,4 milyona yükseldi. Ancak, 3 yıl boyunca sadece emekli olan memur kadar yeni memur alımı yapılacak olması, kamu hizmeti sunum kalitesinin düşmesine ve mevcut çalışanların iş yükünün artmasına yol açacaktır.

VERGİ MUAFİYETİ VE TASARRUF TEDBİRLERİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kıymetli taşlardan alınan KDV'yi sıfırlarken, memurların fazla mesai ücretlerinden ve servis imkanlarından kesinti yapmayı planlamaktadır. Bu durum, memurların ekonomik yükünü daha da artırmaktadır. Vergi borcu silinen büyük şirketlerin yanında, memurların temel haklarından yapılan kesintiler kabul edilemez.

NÖBET VE FAZLA MESAİ ÜCRETLERİ

"Zorunlu haller dışında nöbet ücreti ve fazla mesai ücreti alacak şekilde çalıştırılmayacaktır." hükmünün uygulanmasının takipçisi olacağız. Bu madde, memurlar için angarya çalışma yükünü artırarak, yoğun iş temposunda daha da zorlanmalarına neden olacaktır.

SOSYAL TESİSLER VE LOJMANLAR 

"Yeni lojman, memur evi, kamp, kreş, eğitim ve dinlenme tesisleri yapılmayacaktır." hükmü Anayasaya ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na aykırıdır. Kamu çalışanlarının sosyal ihtiyaçlarını karşılayan tesislerden yoksun bırakılması kabul edilemez. Ayrıca, lojman kiralarının rayiç bedeller dikkate alınarak yeniden belirlenmesi, zaten kısıtlı olan lojman imkanlarından faydalanan memurlar için ek bir yük getirecektir.

PERSONEL SERVİS HİZMETLERİ

"Toplu taşıma olan yerlerde personel servisi hizmeti sonlandırılacak, yüzde 70’in altında katılım olan hatlarda servis sunumu yapılmayacaktır." hükmü, büyükşehirlerde yaşayan memurların ulaşım sorunlarını daha da artıracaktır. Memurların yoksulluk sınırının altında maaş aldıkları göz önüne alındığında, servis imkanlarının kaldırılması büyük bir mağduriyet yaratacaktır.

GİYİM YARDIMI

Giyim yardımlarının nakdi yerine ayni olarak verilmesi, memurların zararınadır. İdarelerin düşük kaliteli ürün alımı ya da ihalelere katılım sorunu yaşayacağı belirtilmektedir. Bu durum, giyim yardımı miktarlarının düşmesine ve memurların daha da zor duruma düşmesine neden olacaktır.

ATAMALAR VE MAAŞ ARTIŞLARI

657 sayılı Kanunun 68. maddesinin (B) bendine göre yapılacak atamaların sadece yönetici kadroları ile sınırlı tutulması, kamu emekçilerini mağdur edecektir. Hak ettiği üst kadroya atanarak maaş artışı hedefleyen çalışanlar, bu düzenleme nedeniyle mağdur olacaktır.

*Liyakat-Sen Genel Sekreteri