Gözler Merkez'de, piyasa 1 puanlık faiz indirimini fiyatlıyor

Piyasalar, Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısında da faiz indirimine gideceğini öngörüyor. Beklenti ise 1 puanlık indirim yönünde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bugün saat 14.00'de yılın son faiz kararını açıklayacak. Bankanın geçen ayki toplantısında politika faizi yüzde 16'dan yüzde 15'e çekilmişti. Hükümetin değersiz TL yoluyla ihracatı artırıp, ithalatı azaltma, dolayısıyla da cari açığı azaltma, aynı zamanda da Çin'in dahi gerisine düşen ucuz işgücüyle yatırımcı çekme planı nedeniyle bugün de faizin 100 baz puan (1 puan) düşürüleceği beklentisi hakim. Nihayetinde AA Finans'ın Beklenti Anketi katılımcılarının büyük çoğunluğu da faiz indirimi beklentisini dillendirdi.

Uluslararası finans kurumlarının da beklentisi bu yönde. Deutsche Bank ve Unicredit raporlarında 100 baz puanlık faiz indirimine gidilebileceği öngörülmüştü. Barclays'ın beklentisi ise 200 baz puanlık faiz indirimi yönünde.

DÖVİZ KURLARINI TETİKLİYOR

Politika faizinin, TÜİK'in açıkladığı yüzde 21'lik enflasyon rakamının hali hazırda 6 puan altında olması ise dolara olan talebi artırıyor. Dolar bugünkü karar öncesi 15 lira barajını da aşarken, çeyrek altın da 1400 liranın üzerine çıktı. Merkez Bankası'nın toplamda 4,5 milyar dolarlık 4 müdahalesi ise döviz kurlarını etkilemedi.

FAİZ İNDİRİMLERİ EYLÜLDE BAŞLADI, DOLAR 8,30'DAN 15,26'YA YÜKSELDİ

Merkez Bankası faiz indirimi sürecine eylül ayında başlamıştı. Politika faizi eylülde 1 puanlık indirimle yüzde 19'dan yüzde 18'e çekilmişti. Kasımda faiz yüzde 15'e çekilirken, eylülde 8,30 lira olan dolar ise bu sabah 15,26 lirayla tarihi zirvesini gördü. (EKONOMİ SERVİSİ)