Piyasaya el altından sahte kedi aşısı sürüldü

Kediler için hayati öneme sahip olan karma aşıların sahtesinin el altından kliniklere satıldığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

DUVAR - Kedilerin nezle, viral solunum yolu enfeksiyonları, kanlı ishal hastalığı, gençlik hastalığı gibi ölümcül hastalıklardan korunmasını sağlamak amacıyla yapılan karma aşının tedarikinde sıkıntılar yaşanıyor.

Türkiye’de bu aşıların dağıtımını sağlayan İnterhas firması tarafından Trakya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası’na gönderilen yazıda; 215821A seri numarası, 06.01.2021 üretim tarihi ve 05.01.2023 son kullanma tarihli Biofel PCH isimli aşıların el altından kliniklere satıldığı belirtildi. Üretici firma Bioveta A.Ş. tarafından yapılan açıklamaya da yer verilen yazıda, “Söz konusu serinin hiçbir zaman Bioveta A.Ş. tesislerinde üretilmediği, seri numarasının kendi sistemlerinde kayıtlı olmadığı, dolayısıyla da ürünlerin sahte olduğu belirtilmiştir” denildi.

Kediler için hayati öneme sahip karma aşının sahtesi piyasaya sürüldü.

‘AŞILAR TEKRAR EDİLMELİ’

Söz konusu aşıların kediler için ‘etkisiz’ olduğunu söyleyen Trakya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Uğur Cengiz Çakır, bu aşıların kedilere zararının da yararının da olmayacağını söyledi. Şu an için herhangi bir kediye zarar geldiğine yönelik bir şikâyet almadıklarını belirten Çakır, “Aşı, hayvan vücuduna verildikten sonra bir bağışıklık oluşturur normalde ancak bu aşılar o bağışıklığı oluşturmaz” diye konuştu. Yapılan sahte aşıyla birlikte kedide herhangi bir olumsuzluk şekillenmediyse karma aşıların bir an önce tekrar yapılması gerektiğini ifade eden Çakır, kedilerine sahte aşı uygulandığını tespit edenlerin tarım il müdürlüklerine ve bulundukları bölgedeki odalara şikâyette bulunmaları gerektiğini söyledi.

Söz konusu aşıların geri toplatma işlemlerinin yapıldığını söyleyen Çakır, bakanlığın yardımıyla birlikte ithalat aşamalarında olan aşıların ülkeye girmesinin hızlandırıldığını belirterek, “Şu an meslektaşlarımızın elinde yeterince olmasa da karma aşı mevcut” dedi.

‘KİMSE İÇERİĞİNİ BİLMİYOR’

Bazı veteriner hekimlerin sahte aşıları kedilere uygulamalarının ardından aşı karnesine özellikle etiket yapıştırmadıklarını iddia eden hayvanseverler de duruma tepki gösterdi. İsmini vermek istemeyen bir veteriner kliniği sahibi, “Bizim veteriner kliniğimiz var, eşim veteriner hekim. Bu karma aşıların ülkeye ruhsatlandırma nedeni ile girmeme süresi boyunca bazı klinikler Rusya’dan sahte aşı ya da ruhsatlandırması olmayan aşılar getirmeye başladı. Karaborsaya döndü olay. Veterinerlik camiasında bu işin kaymağını yiyen çok oldu. Sahte etiket yapıştıranlar oldu hayvan sahibini şüphelendirmemek için. Bize de çok teklif edenler oldu satışını yapmamız için. Şikâyetlerimizin ya üstü kapandı ya da kliniklere gittiklerinde aşıları bulamadılar, yanlarına kâr kaldı. Kimse bilmiyor o aşıların içeriğini. Ruhsatlandırması olmayan Rus aşısı diyenler var. Yani ne olduğu belirsiz” ifadelerini kullandı.