Plastikte geri dönüşüm oranı hızla düşüyor

ABD'de yayınlanan bir rapor, ülkedeki plastik atıkların geri dönüştürülme oranının geçen sene yüzde 5-6'ya düştüğünü ortaya koydu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çevre gruplarının yayınladığı bir raporda, ABD'de plastik atıkların sadece yüzde 5-6'sının 2021 yılında geri dönüştürüldüğü belirtildi.

The Guardian'ın haberine göre, “Last Beach Clean Up” and “Beyond Plastics” adlı grupların yayınladığı raporda, “ABD, kendi plastiğini idare etmek konusunda sorumluluk almak zorunda” denildi. Raporda, ABD'de üretilen plastiklerin yüzde 85'inin çöp sahasına gittiği, yüzde 10'unun ise yakıldığı belirtildi.

Raporu hazırlayan araştırmacılar, ABD'deki plastik kullanımının son yıllarda çok büyük bir oranda arttığını söyleyerek “nüfus artışına” ve “tek kullanımlık plastikler için tüketici talebine” dikkat çekti.

KİŞİ BAŞI 99 KİLOGRAM ATIK ÜRETİLİYOR

Rapora göre, ABD'de 1988 yılında kişi başı üretilen plastik atık miktarı 27 kilogram iken bu oran 2018 yılında yüzde 263 oranında artarak 99 kilograma yükseldi.

Last Beach Cleanup kurucusu Jan Dell, Çin'in 2017 yılında ABD'den plastik atık alımını durdurmasının, durumu kötüleştirdiğini söyleyerek, “ABD'deki plastik geri dönüşüm oranı hiçbir zaman yüzde 4-5 oranında olmamıştı” şeklinde konuştu.

ABD'de çok az geri dönüşüm tesisi olduğunu söyleyen Dell, “Bunu yapacak fabrikamız yok. Ayrıca [geri dönüşüm için] çok fazla miktarda su gerekiyor, bu nedenle ABD'de daha fazla geri dönüşüm tesisi kurmayacağız” dedi. Dell, “Şu an içinde bulunduğumuz tek kullanımlık plastik kabus senaryosunda daha fazla kalamayız. Atıkları azaltmadan bulunduğumuz durumun içinden çıkmamızın imkanı yok” diye konuştu.

ABD Çevre Koruma Ajansı'nın en son paylaştığı 2018 verilerinde, ülkedeki plastik geri dönüşüm oranının yüzde 8.7 olduğu belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)