Polisin 'Şükürcüler gelmemiş' paylaşımına soruşturma: Mahkeme 'ifade özgürlüğü' dedi
Sosyal medyada yaptığı yorum nedeniyle hakkında 'amir ya da üstlerini eleştirmek' gerekçesiyle soruşturma açılan polisin yorumu, 'ifade özgürlüğü kapsamında' değerlendirildi.
İZMİR - Nisan ayında “Bombacı Mülayim” rumuzlu sosyal medya kullanıcısı polis Vedat Kılıçel’in paylaşımları nedeniyle meslekten çıkarılması sonrası polisin sosyal medya kullanımı ile ilgili tartışmalar sürüyor. Birçok paylaşım adli ve idari soruşturma konusu yapılabilirken, sosyal medya kullanımı ile ilgili bir mahkeme kararı gündeme geldi.
Pandemi döneminde sosyal medyada isimsiz bir paylaşım yapıldı. Paylaşımda, “İsimsiz yayınlarsanız sevinirim Van da görev yapıyorum hem de ne görev, 18 de görev alıyorum ertesi sabah 08.00 de görevden çıkıyorum. Görevden çıktığımın gündüzünde saat 14 de yaya devriye görevine başlıyorum la ki 19:00 a kadar tabi ikinci emir gelirse o da. Eve gidince zombi gibi yatıyorum. Ertesi gün zaten tekrar geceye gidecem diye gündüz uyuyorum. Çocuğum her gün ağlıyor eşim hasta olmamdan korkuyor. Uzmanlar uyarıyor virüs tehlikesi süresince bağışıklık sisteminize dikkat edin uykunuzu iyi alın iyi beslenin diyorlar. Bizim idarecilerimiz sağ olmasın hasta olmamız için ellerinden geleni yapıyorlar. Allah büyük mahkeme-i kübrada hesaplaşacağız” ifadeleri yer aldı.
‘ŞÜKÜRCÜLER GELMEMİŞ?’ YORUMU SORUŞTURMA GEREKÇESİ OLDU
Van’da görev yapan bir polis memuru ise paylaşıma, “Şükürcüler gelmemiş?” ve “Zulme razı gelmek , yeni zulümleri beraberinde getirir. (Allah Devletimize Milletimize zeval vermesin)” şeklinde yorum yaptı. Polis memurunun bu yorumu üzerine ise Siber Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan rapor sonucu soruşturma açıldı. 30 Nisan 2020 tarihli raporda polis memurunun, “Görev içinde veya dışında amir ya da üstlerinin eylem ve işlemlerini olumsuz yönde eleştirici nitelikte söz söylemek ya da yazı yazmak” fiilini işlediği belirtildi. Polis memuru, 7068 sayılı Genel Kolluk Disiplin Hükümleri gereğince “altı ay kısa süreli durdurma cezası” ile cezalandırıldı. Verilen cezaya karşı dava açıldı.
MAHKEME ‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ’ DEDİ
Davada Van 3’üncü İdare Mahkemesi karar verdi. “Polis Mevzuat” avukatlarınca paylaşılan mahkeme kararında, polis memurunun ifadeleri de yer aldı. Polis memurunun hakkındaki suçlamaları reddettiği görüldü. Mahkeme, sosyal medyada yorum yapmanın “ifade özgürlüğü” kapsamında olduğuna karar verdi.
Kararda, “Dosya içeriğindeki bilgi ve belgeler, yukarıdaki mevzuat hükümleri ve açıklamalar ile birlikte değerlendirildiğinde; olay günü facebook üzerinden yapılan isimsiz bir paylaşımın altına davacının yaptığı ve genel ifadeler içeren yorumun kimseyi hedef almadığı ve söz konusu paylaşımda hiç bir amir veya üstün kastedilerek ondan söz edilmediği gibi konuyla konuyla ilgili olarak yürütülen soruşturmada da herhangi bir amir veya üstün kastedildiğine dair somut bir tespit bulunmadığı, diğer yandan; kimseyi hedef almadan ve kastetmeden yapıldığı açık olan söz konusu paylaşımın da ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı ve makul eleştiri sınırlarını aşmadığı göz önüne alındığında, söz konusu eylemin disiplin suçu olarak kabul edilemeyeceği, buna bağlı olarak da davacıya yöneltilen isnadın sübuta ermediği sonucuna varılmıştır. Bu durumda; sübuta ermediği anlaşılan bir isnat nedeniyle uygulanan disiplin yaptırımında hukuka uygunluk bulunmamaktadır” ifadeleri yer aldı.