HDP: Darbecilerin adı 3 ayda kaldırılsın

15 Temmuz darbe girişiminin ardından sivil siyaset alanının güçlendirilmesine yönelik çabalar sürüyor. HDP, darbe yapanların adlarının kamu alanlarından kaldırılması için kanun teklifi verdi.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı

ANKARA - Halkların Demokratik Partisi, darbe yapan ya da darbe girişiminde bulunan askerlerin isimlerinin kamu kurum ve kuruluşları ile cadde, sokak, park, gibi alanlara verilmemesi için kanun teklifi hazırladı. Teklif, bu tür yerlere daha önce verilen darbeci askerlerin adlarının 3 ay içerisinde kaldırılmasını da öngörüyor.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan "Darbe Yapan ve Darbe Girişiminde Bulunanların İsimlerinin Kamu Kurum ve Kuruluşları İle Cadde, Sokak, Park Gibi Kamusal Alanlara Verilmemesine Dair Kanun Teklifi"nde şu ifadeler yer alıyor:

"Cumhuriyet tarihi boyunca darbeler ile yüzleşilmemiş ve hesaplaşılmamış olmasının yeni darbelerin önünü açtığı Türkiye tarihi aynı zamanda darbeler tarihidir. Yaşanan darbeler (27 Mayıs 1960 Darbesi, 12 Mart 1971 Muhtırası, 12 Eylül 1980 Darbesi), darbe etkisi yaratan müdahaleler (28 Şubat 1997 MGK Kararları, 27 Nisan 2007 E Muhtırası), darbe girişimleri (22 Şubat 1962'de, Harp Okulu Komutanı Kurmay Albay Talat Aydemir ve arkadaşlarının kalkışması, 20 Mayıs 1969 darbe teşebbüsü, 9 Mart 1971 Darbe teşebbüsü), darbe planları (Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz, Balyoz Darbe Planları) ve son olarak 15 Temmuz 2016 günü yaşanan darbe girişimi Cumhuriyet tarihinin özetidir.

Darbelere maruz kalmış ülkelerin birçoğunda darbe yapanlar yargılanmış ve adlarının bir daha anılmamak üzere silinmesi için büyük çaba gösterilmiştir. Türkiye’de ise böyle bir yüzleşme ve hesaplaşma gerçekleşmediği gibi birçok okul, bulvar, cadde, sokak, park vb. kamu kurumu ve kamusal alanlarda darbecilerin isimleri yaşatılmaktadır. 1961 Darbesinin lideri Cemal Gürsel ve 12 Eylül Darbesinin lideri Kenan Evren’den, post modern diye tabir edilen 28 Şubat Darbesinin mimarı İsmail Hakkı Karadayı’ya kadar darbelere adı karışmış birçok kişinin ismi onlarca okul, kışla gibi kamu kurumlarının yanı sıra birçok cadde ve sokakta varlığını korumaktadır. Bu durumum demokrasi açısından kara bir leke olmak ile birlikte darbeler karşısında demokrasiyi, halkın iktidarını savunanlar açısından da kabul edilemez bir durumdur. 15 Temmuz Darbe girişiminden çıkartılması gereken derslerden biri de geçmişteki darbeler ile yüzleşmek ve bu darbeleri gerçekleştirenlerin isimlerini kamu kurumlarından ve kamu alanlardan silmektir."