Başbakan Yıldırım: Ana meselelerde iktidar muhalefet ayrımı olmayacak

Uzlaşma ortamının devamı için sorumlu hareket edeceklerini belirten Yıldırım "Türkiye’nin önünde güzel günler var" dedi. Başbakan ayrıca Gaziantep'teki saldırının failinin henüz tespit edilemediğini de söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yaptı. "Millet ayrışma istemiyor" diyen Yıldırım, "Ülkenin ana meselelerinde iktidar muhalefet ayrımı olmayacak" ifadelerini kullandı.

Darbe girişiminin ardından 7 Ağustos'ta düzenlenen Yenikapı Mitingi'nin ülkeye büyük katkı sağladığını öne süren Başbakan, "15 Temmuz darbe girişimi sürecinde başlattığımız dayanışma ve işbirliğini o günden bugüne kadar büyük bir kararlılıkla devam ettiriyoruz" şeklinde konuştu.

Suriye'deki iç savaşın durdurulması ve istikrarın sağlanmasının bölgedeki en önemli konu olduğunu belirten Yıldırım, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini ifade ederek, Türkiye'nin duruşunu "Hiçbir etnik gruba avantaj sağlayacak bir yapılaşmaya izin verilmemesi" olarak açıkladı.

Başbakan Yıldırım Suriye'de yaşanan gelişmelerle ilgili "Türkiye'nin güneyinde bir Kürt oluşumu meydana getirmek, bu asla Türkiye olarak bizim kabul edebileceğimiz bir şey değildir. Komşu ülke olarak Türkiye, yakından ilgili İran başta olmak üzere Rusya, Amerika hatta bazı körfez ülkeleri de Suudi Arabistan'ın da rol alacağı bir modelle artık daha fazla zaman kaybetmeden Suriye'de yeni bir sayfanın açılması hayati öneme sahip" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım, ayrıca doğu ve güneydoğuya yönelik yatırım, teşvik ve destek projelerinin tamamlandığını açıklayarak, "Önümüzdeki aydan başlamak üzere 2019'a kadar yatırımlar ilaveten teşvik edilecek. Buraya ilave bütçeler ayarlanacak. Belirlenen önceliklere göre buralara yatırım yapılacak" dedi.

'İŞ BİRLİĞİNİ İYİ NİYETLE DEVAM ETTİRİYORUZ'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Bahçeli ile bu sabah Çankaya Köşkü'nde yaptığı 3 saatlik görüşmenin gündem maddeleri hakkında bilgi veren Başbakan Yıldırım, "Bu sabah resmi konutta CHP ve MHP genel başkanları Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve Sayın Devlet Bahçeli ile bir araya geldik. 15 Temmuz başarısız darbe girişimi sürecinde başlattığımız dayanışma ve iş birliğini ülke menfaatleri, Türkiye'nin geleceği konusunda o günden bugüne kadar kararlılıkla, iyi niyetle devam ettiriyoruz. 7 Ağustos'ta Yenikapı'da yaşanan ve Türkiye'ye yeni kapılar açan birlik, beraberlik ve uzlaşma ruhunu devam ettirmek, ülkemizin terörle mücadelesinde ülkemizin iç ve dış sorunlarını kolayca aşmasında temel konularımızda beraber hareket etmek tabiatıyla her bakımdan milletimize ve ülkemize büyük bir katkı sağlıyor. Bu sabahki toplantıda da genel başkanlara ülkemizin başını ağrıtan birkaç temel konuda bilgi verme fırsatı bulduk. Özellikle uzun süreden beri devam etmekte olan PKK terörüyle yaptığımız mücadelede geldiğimiz noktayı ve bundan sonraki hareket tarzımızı anlatma fırsatı bulduk. Bazı detayları da kendileriyle paylaştık. Bunun yanı sıra Türkiye, Suriye ve Irak'ta uzun süreden beri devam eden istikrarsızlık nedeniyle büyük bir zorlukla karşı karşıya. Sınır boyunca hem teröre destek anlamında hem de buradaki istikrarsızlığı Türkiye'ye taşınma riski anlamında yaşanan gelişmeler var. Bunlarla ilgili düşüncelerimizi ve bundan sonraki hareket tarzımızı da paylaşma fırsatı bulduk. Özellikle Suriye konusunda bundan sonraki süreç için neler yaşanabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunma fırsatımız oldu" diye konuştu.

'SURİYE'DE YENİ BİR SAYFA'

Suriye'de yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmede de bulunan Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu: "Burada Türkiye'nin duruşu çok nettir. Suriye bugün 6 seneyi bulan bir iç savaşla maalesef enerjisini günden güne kaybediyor. 500 bin civarında masum insan bu anlamsız iç savaşta hayatını kaybetti. Artık akan kanın daha fazla sürmemesi, Suriye'de huzurun ve istikrarın tekrar sağlanması bizce bölge için yapılacak en öncelikli ve en önemli işler arasında yerini almış durumda. Burada taraflar var. Taraflar kim? Rejim. Diğer taraf kim? Rejimle mücadele eden Suriye'nin muhalifleri. Bir de DEAŞ, PYD, YPG gibi terör grupları var. Diğer taraftan da koalisyon güçleri var ve rejimin davet ettiği Rusya var. Bütün bu tarafların İran'ı da Suudi Arabistan'ı da buna dahil edebiliriz, bütün bu tarafların aklı selimde bir araya gelip, Suriye'de akan kanın durdurulması ve tekrar bütün Suriyelilerin temsil edileceği bir yönetim şeklinin oluşturulması esastır. Bizim önemle üzerinde durduğumuz konu çok nettir. Suriye'nin bölünmemesi, toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi, herhangi bir etnik gruba avantaj sağlayacak yeni bir yapılaşmaya izin verilmemesi. Görüyoruz ki bazı gayretler var. Türkiye'nin güneyinde bir Kürt oluşumu meydana getirmek, bu asla Türkiye olarak bizim kabul edebileceğimiz bir şey değildir. Suriye'nin toprak bütünlüğü korunmalı ve etnik temele dayalı olmayan bütün grupların içinde yer aldığı kucaklayıcı, kapsayıcı bir yönetimin oluşturulması. Bu esastan hareketle komşu ülke olarak Türkiye, yakından ilgili İran başta olmak üzere Rusya, Amerika hatta bazı körfez ülkeleri de Suudi Arabistan'ın da rol alacağı bir modelle artık daha fazla zaman kaybetmeden Suriye'de yeni bir sayfanın açılması hayati öneme sahip"

'DOĞU VE GÜNEYDOĞUYA YÖNELİK PROJELERİ TAMAMLADIK'

Başbakan Yıldırım, ayrıca terörden etkilenen Doğu ve Güneydoğu illerine yönelik çalışmaların tamamlandığını ve detaylarının bölge illerine düzenlenecek ziyaretlerde açıklanacağını söyledi. Terörün bıraktığı izlerin silinmesinin amaçlandığını vurgulayan Yıldırım, "Uzun zamandan beri devam eden doğu ve güneydoğuya yönelik yatırım, teşvik ve destek projelerini nihayet tamamladık. Bunlarla ilgili detaylı açıklamayı esasen bugün yapmayacağız. Bölge illerinde peyderpey önümüzdeki günlerde bizzat giderek, oradaki vatandaşlarımızla beraber olup bu açıklamaları orada yapacağız. Terörle mücadelenin devam ettiği iller ve o illerle doğrudan değil ama dolaylı etkilenen iller de var. 20'nin üzerinde il. Bunlara yönelik genel teşvikler, destekler dışında buralardaki yatırım açığını kapatmak ve buralardaki işsizlik oranını düşürmeye yönelik ciddi tedbirler var. Tarım, ulaştırma, alt yapı, enerji, sağlık, turizm, eğitim alanında var. Ayrıca teşvikler var. Önümüzdeki aydan başlamak üzere 2019'a kadar yatırımlar ilaveten teşvik edilecek. Buraya ilave bütçeler ayarlanacak. Belirlenen önceliklere göre buralara yatırım yapılacak" dedi.

'VESAYET DÖNEMİNDEN KALAN MADDELERİ DEĞİŞTİRMİŞ OLACAĞIZ'

Anayasa değişikliğiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Yıldırım, Anayasa paketinin üzerinde uzlaşılan maddelerinin önümüzdeki günlerde Meclis'e geleceğini belirtti. Başbakan Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: "3 parti birer arkadaş görevlendirerek bu süreci başlattık. Aşağı yukarı bugüne kadar 8-10 görüşme oldu ve bazı önemli hususlarda görüş birliğinin sağlandığını görüyoruz. Bu da memnuniyet verici. Zannediyorum önümüzdeki 5-10 gün içerisinde bu çalışma bir noktaya gelecek ve bütün bunlar genel başkanlara sunulacak. Biz de bir kere daha gözden geçirerek mutabık olduğumuz maddeleri Meclis'e getirerek, Meclis'te oylamak suretiyle kısmi de olsa bir değişikliği, milletin ihtiyacı olan ve vesayet döneminden kalan maddeleri değiştirmiş olacağız. Böylece tam anlamıyla kapsamlı bir Anayasa olmasa bile yeni bir Anayasa'ya giden yolda önemli bir adımı anlaşarak, uzlaşarak yapabilmeyi başaracağız" (HABER MERKEZİ)