HDP’li Toğrul: Gaziantep'te çok sayıda IŞİD hücresi var

Kolluk güçlerinin IŞİD'le mücadelesinin yeterli olup olmadığı tartışılıyor. Gaziantep Milletvekili Toğrul tehlikenin geçmediğini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

ANKARA - HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, 20 Ağustos akşamı sokak düğününe yapılan bombalı saldırıdan sonra nasıl mücadele edileceği tartışılan IŞİD’in kent içinde benzer eylemleri yapacak çeteleri olduğunu söyledi. Gaziantep’te ciddi bir IŞİD mücadelesi yapılmadığı takdirde tehlikenin geçmeyeceğini belirten Toğrul, Adli Tıp’ta 5 cenazede kimlik belirleme çalışmasının sürdüğünü açıkladı.

"Türkiye içinde ve Gaziantep’te IŞİD'le mücadele yürütülmediğini görüyoruz” diyen Toğrul, Başbakan Binali Yıldırım’ın  yanıtlaması istemiyle de TBMM’ye soru önergesi verdi.

Önergenin gerekçesi ve sorulan sorular şöyle:

"Ortadoğu ve özelde Suriye'de yaşanan savaştan kaynaklı sınır hattındaki kentler savaş alanına dönmüş durumdadır. Saldırıların ardı arkası kesilmezken, Suriye'deki kirli iç savaşın 'de facto' olarak yarattığı devlet dışı aktörlerden oluşan yeni komşular sınır kentlerinin güvenliğini tehdit eder konumdadır. IŞİD, El Nusra, Ahrar u Şam'dan oluşan ‘Cihatçı çete örgütleri’ sorunlu bir komşuluk ilişkisi yaratmış bulunmaktadır. Suriye sınırı ile dip dibe olan Kilis ve Karkamış bölge halkının gün geçtikçe korkuları ve kaygıları artmaktadır.  Son olarak Gaziantep’in Suriye sınırındaki ilçesi Karkamış’a, IŞİD terör örgütü kontrolündeki Cerablus bölgesinden art arda roket düşülmektedir.

- Suriye'deki savaşın başlamasından bu yana Karkamış ve Kilise Türkiye sınırına kaç adet bomba düşmüştür? Türkiye sınırına IŞİD terör örgütü tarafından kaç saldırı gerçekleştirilmiştir?

- Karkamış ve Türkiye sınırına atılan bombalar Suriye'deki hangi güçlerin denetiminde olan bölgelerden Türkiye tarafına düşmektedir? Sınıra düşen bombalar daha çok hangi örgüte aittir? Sınıra düşen bombaların cinsi nedir?

- Karkamış sınırında roketatar mermilerinin düşmesi sonucu hayatını kaybeden sivil ve güvenlik görevlisi sayısı kaçtır? Sınıra düşen bombalardan kaynaklı kaç kişi yaralanmıştır?

- Karkamış sınırına düşen bombalardan kaynaklı maddi zarar gören vatandaşların zararları karşılanmakta mıdır? Düşün roketlerden kaynaklı kaç vatandaş evini terk etmek zorunda kalmıştır?

- Karkamış’ta günümüze kadar kaç tane IŞİD terör örgütü üyesi yakalanmış ve bunlardan kaçı tutuklanmıştır? Karkamış ve Kilis'te tespit ettiğiniz IŞİD terör örgütüne ait kaç tane hücre evi bulunmaktadır?

- IŞİD terör örgütüne karşı hem içte hem dışta almış olduğunuz güvenlik önlemleri nelerdir?

- Karkamış’a düşen roketatarların ardı arkasının kesilmemesini neye bağlıyorsunuz? Roketatar saldırılarına cevap vermenin ötesinde siyaseten bu saldırıların kaynağının kurutulmasına dair ne gibi önlemler alacaksınız?

-Suriye'de yürütülen politikanın bugün Karkamış, Kilis ve Hatay başta olmak üzere birçok kentin ve vatandaşın can güvenliğinin olmadığı şehirlere dönüştürülmüş olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" (DUVAR)

Etiketler HDP IŞİD Gaziantep