Seçim takvimi bu hafta belli oluyor

Dört yılda bir yapılan genel seçimlerin beş yılda bire çıkartılması ve yerel seçimlerin öne alınması önerisi bu hafta görüşülecek. Yeni bir liderler zirvesinin de gündeme geleceği konuşuluyor.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

ANKARA - Mini yargı paketinde kritik haftaya girildi. Cumhurbaşkanlığı seçimi ile yerel ve genel seçim takviminin, yargıya ilişkin değişiklikleri kapsayan mevcut pakete dâhil edilmesi gündemde. AK Parti, CHP ve MHP’nin üçlü yargı komisyonu üyeleri yarın tekrar bir araya gelerek yazım işlemine devam edecek. Komisyonun bayram öncesi yazımı bitirmesi ve uzlaşılan maddeleri liderlere sunması bekleniyor.  Pakette seçim sürelerine ilişkin bir maddenin yer alıp yer almayacağı ise henüz net değil.

Toplantıda Anayasanın 23 maddeden oluşan yargı bölümündeki değişiklikler ele alınacak. Uzlaşma sağlanması durumunda HSYK’nın yapısının değiştirilmesi, yargıda seçim uygulamasının kaldırılması, askeri yargının kaldırılarak sivil yargıya bağlanması gibi başlıkların değişiklik metnine yazması bekleniyor.

AK Parti'nin komisyon gündemine getirdiği genel seçimlerin 4 yıldan 5 yıla çıkarılması, yerel seçimlerin ise öne alınması önerisi de tartışılacak. Kulislere göre, MHP genel seçimlerin 5 yılda bir yapılmasına olumlu bakıyor. Ancak bu değişikliğin ayrıca ele alınmasını istediği belirtiliyor. CHP seçim süreleriyle ilgili bir değişikliğin bu komisyonun görevi olmadığı görüşünde. Seçimle ilgili kararın liderlere bırakılacağı söyleniyor.

5 ilâ 10 madde arasında olması beklenen değişiklik paketini komisyonun bu hafta bitirmesi bayram öncesi de liderlere sunması planlanıyor. Yeni bir liderler zirvesinin gündeme geleceği de kulislerde konuşuluyor. (DUVAR)