Anayasa komisyonu çalışmaları tamamlandı
Komisyon askeri yargının kaldırılmasında mutabık; HSYK, YÖK, Anayasa Mahkemesi ve Yüce Divan konusu liderlere sorulacak.
ANKARA - AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, CHP’den Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP’den Mehmet Parsak’tan oluşan mini yargı paketi komisyonu 8 toplantının ardından çalışmalarını tamamlayarak yazım işlemini de bitirdi.
Askeri yargı, askeri yargıtay ve askeri yüksek idare mahkemesinin kaldırılmasında uzlaşma sağlayan komisyon, askeri yargının sivilleşmesi halinde askeri yargıdan gelen iki AYM üyesinin nasıl seçileceği konusunda uzlaşma sağlayamadı. AK Parti olarak ‘Cumhurbaşkanı seçsin’ önerisinde bulundu.
Alınan bilgiye göre, bir önceki toplantıda dinlenilen HSYK üyelerinin ‘kurul ikiye bölünürse adliyelerde sorun çıkar’ görüşleri üzerine HSYK’nin mevcut yapısını korunması yönünde bir görüş olduğu belirtildi. Komisyon YÖK, Yüce Divan ve seçim tam takviminde yapılacak değişiklik konusunda bir uzlaşmaya varamadı.
Mini yargı paketi metni liderlere uzlaşılan, uzlaşılmayan ve uzlaşmaya yakın seçenekleri ile sunulacak.
Mini anayasa paketi komisyonu üyesi AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, A Haber'de katıldığı programda mini anayasa paketi çalışmalarına ilişkin soruları yanıtladı. Gül, çalışmalar kapsamında kaç maddede uzlaşıldığına ilişkin soruya "Madde sayısını söylemek şu an için mümkün değil. 8 toplantıda bir araya geldim. Komisyon olarak çalışmalarımızı genel başkanlarımıza partimize iletmek üzere bitirdik. Nihai olarak 'şunu şu şekilde kabul ediyoruz', 'şu şekilde anlaşılabilir' diye metin oluşturmayı genel başkanların takdirine bıraktık" yanıtını verdi.
Gül, "Bu yıl içinde anayasa değişikliği mümkün olabilecek mi?" şeklindeki soruya da, "Ekim'de Meclis açılır açılmaz anayasa değişikliğinin gerçekleşeceğine inanıyoruz. Az madde olsa bile bunların özgül ağırlığı fazladır. Çünkü Yenikapı'da açılan kapıyı kapatmadan 3 parti olarak biraradayız. Bu anlamda bu paket kaç madde çıkarsa çıksın, yeni anayasa çalışmalarına zemin oluşturacağı için önemsiyoruz" karşılığını verdi.
GENEL SEÇİMLERİN SÜRESİ
Seçim takviminde değişiklik sorusuna, “Bizim daha önce uzlaştığımız 60 madde var. Her halükarda uzlaşma kültürüyle Yenikapı ruhuyla devam etmesini istiyoruz. Bu husustaki çalışmalarda, bu da konuşulabilir, değerlendirilebilir. Bizim için acil konulardan değil. Partilerin yaklaşımına bağlı. Acil bir mesele olarak bunun konuşulması anayasadaki çalışmaları gölgeler” yanıtı verdi. (DUVAR)