Çavuşoğlu'ndan ABD'ye: Türkiye'nin patronu değilsiniz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, belediyelere kayyım atanmasıyla ilgili ABD'den gelen eleştirilere tepki gösterdi: Sizin büyükelçileriniz Türkiye'de bir vali değil, büyükelçiliğini adam gibi yapacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fethullah Gülen'in geçici tutuklama talebini ABD'ye gönderdiklerini belirterek, "Beklentimiz, ABD'den bu hain FETÖ'yü bir an önce tutuklaması, oradan Türkiye'ye mesajlar vermesini engellemesidir" dedi.

Çavuşoğlu, belediyelere kayyım atanmasıyla ilgili ABD'den gelen açıklamayı da eleştirdi. "Böylesine bir durumda özellikle müttefikimiz olan ülkelerden gelen açıklamalar bizi hem üzüyor hem de sinirlendiriyor. Biz terörle mücadele ediyoruz. Seçilen kişinin görevi vatana, millete hizmet etmektir teröristlere değil. Teröristlerin bomba döşemesine yardım ediyorsa bu belediye milletin parasını teröristlere harcamaktır. Oradaki belediyelerin hepsi çukur kazmada, oralara bomba yerleştirmede araçlarıyla gereçleriyle kepçeleriyle kamyonlarıyla teröristlere yardım etmiştir" dedi ve ekledi:

"Biz de birçok ülkeyle ilgili rahatsızlıklarımızı dile getiriyoruz. Mesela artan ırkçılık sadece İslam karşıtlığı değil, farklı renklere yönelik ırkçılıkta da bir hortlama var. ABD'de polis ne kadar insan öldürdü. Ama ben Washington'daki büyükelçime telefon açıp 'Sen bir açıklama yap' demiyorum. Bu endişemizi doğrudan Amerikalı muhataplarımıza kendimiz söylüyoruz. Bu işin nezaketi budur. Kusura bakmayın sizin hiç biriniz Türkiye'nin patronu değilsiniz. Türkiye ile ilişkilerinizi adam gibi yürütmek istiyorsanız Türkiye'yi eşit bir ortak olarak görmek zorundasınız. Ayrıca sizin büyükelçileriniz Türkiye'de bir vali değil, Türkiye'nin valisi değil. Büyükelçiliğini adam gibi yapacak, görevi çerçevesinde Viyana Sözleşmesi çerçevesinde yapacak. Türkiye'nin valisi gibi davrananların hiç birisine müsaade etmeyiz. Bunlara da izin vermeyiz. Herkes haddini, hududunu, görevini çerçevesini çok iyi bilecek."

'MARKSİST YAPMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Van'da dün gerçekleşen saldırıya değinen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "PKK'nın esas hedefi Müslüman, inançlı, muhafazakar Kürt kardeşlerimizin inancıdır. Onları da Marksist, ateist yapmaya çalışıyorlar. Yapamadıklarına da zulüm ediyorlar" ifadesini kullandı.

(ANTALYA-DHA)