Baluken: Türkiye'ye uluslararası yaptırımlar yolda

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, KHK'lerle ilgili Türkiye'ye içeriden ve dışarıdan çok güçlü baskılar gelişeceğini söyledi. Baluken "Türkiye, uluslararası yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir" uyarısında da bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Mecliste düzenlediği basın toplantısıyla, OHAL uygulamalarını ve kamudaki görevden uzaklaştırmaları eleştirdi. Öcalan'ın ilettiği mesajların 'Türkiye'nin savaş ve darbe sarmalından çıkması için son derece kıymetli bir teklif olduğunu' söyleyen Baluken, "Her gün onlarca insanın yaşamını yitirmesine toplum alıştırıldı. Haber bile olmuyor. Böylesi bir ortam içerisinde 6 aylık süre içinde barışı geliştirme teklifi bilinçli şekilde sümen altın edilmeye çalışılıyor. Başın kuma gömüldüğü her saatte toplumsal barış dinamitleniyor, yok ediliyor. İleriki süreçte toplumsal barışı tartışmaya bile fırsat bulamayacak bir duruma ülke hızla savruluyor" dedi.

'ÜLKENİN BARIŞINA KAYYIM ATANDI'

Konuşmasında ülkenin içinde bulunduğu duruma rağmen Meclis'in tatilde olmasını da eleştiren Baluken, "AKP, Türkiye'nin barışına kayyım atadı" ifadesini kullandı.

HDP Genel Başkan Yardımcısı Alp Altınörs'ün siyasi kararla tutuklandığını söyleyen Baluken, KHK'lerin de darbecilerden çok Kürtler için çıkartıldığını anlattı.

'AB'DEN HEYET GELECEK'

Baluken, "Aldığımız haberlere göre AB'den kısa zaman içinde Türkiye'ye heyet gelerek bu KHK'lerı inceleyecek. KHK'lerle ilgili Türkiye'ye içeriden ve dışarıdan çok güçlü baskılar gelişecek. Türkiye, uluslararası yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir" dedi.

Belediyelere kayyım atanmasını eleştiren Baluken, bu belediyelerde meclis üyelerinin istifa etmesiyle yerel ara seçimin önünün açılmasının gündemlerinde olup olmadığı sorusuna "Bu, yapılanı meşrulaştırma anlamına gelir" yanıtını erdi.