TBMM Başkanı Kahraman'dan Çetin Altan'lı açılış
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yeni yasama yılı basın toplantısını "Ne diyordu Çetin Altan enseyi karartmak yok. Daha iyiye daha güzele gideceğiz" sözleriyle başlattı. Ömrü boyunca hakkında 300'den fazla dava açılan Çetin Altan'ın iki oğlu Mehmet ve Ahmet Altan da geçen hafta tutuklanmıştı.
Hülya Karabağlı [email protected]
ANKARA - TBMM Başkanı İsmail Kahraman yeni yasamı yılı değerlendirme toplantısı gazetecilerin hal ve hatırını sorduktan sonra, gazeteci- yazar Çetin Altan’ın ölümünden kısa bir süre önce kullandığı, “Ne diyordu Çetin Altan enseyi karartmak yok. Daha iyiye daha güzele gideceğiz” sözleriyle açarak sürpriz yaptı. Ancak, Çetin Altan için bir anma sözü kullanmadı.
TARTIŞMAYI YENİDEN GÜNDEME TAŞIDI
Kahraman, Mustafa Kemal Atatürk’ün belleklerde yer eden ‘Adalet mülkün temelidir’ sözünü ise Hz. Ömer’e atfen dile getirerek, bu konudaki tartışmayı da yeniden gündeme taşımış oldu. İslamcı çevreler bu sözün Hz. Ömer'e ait olduğunu savunuyor.
'PENSİLVANYA MERKEZLİ KAN EMİCİ TÖRÖRİSTLER'
Kahraman’ın basın toplantısı değerlendirmeleri şöyle.
“Ülkemiz her şeyin tabii akışında seyrettiği bir dönemde, hain bir tertibe, içimizden bir suikaste maruz kaldık. Gözbebeğimiz TSK’ya sızmış, asker üniforması giymiş Pensilvanya merkezli kan emici teröristlerin ve hainlerin, emperyalistlerin kirli emellerini gerçekleştirmek gayesiyle gerçekleştirmek gayesiyle giriştikleri darbe girişimi sebebiyle hepimiz olağanüstü günlerden geçtik. Çok şükür, devletimiz dimdik ayakta. Bizi yıkacaklarını zanneden gafiller ise tıkıldıkları inlerinde hak ettikleri cezalarını çekmeyi bekliyorlar. “
TBMM Başkanı Kahraman, FETÖ ile mücadeleyle ilgili bir soru üzerine, 'kamu kurum ve kuruluşlarında bu konudaki ayıklanmanın devam ettiği' ifadesini hatırlatarak, OHAL kapsamında çıkartılan KHK’leri hatırlattı: “Kurumlar kendi içlerinden tasfiyelerini yapıyorlar. İller de yanlış yapılmışsa onların düzeltilmesi konusunda çalışma yürüyor. Sayın Başbakanımızın ifadesiyle sapla samanı karıştırmayacağız diyor. Hakikaten hassas olunması lazım ve adil olunması lazım. Bir tarafta kişinin geleceği hakkı hukuku, diğer tarafta devletin bekası, geleceği ve yaşaması vardır. Bu iyi dengelenmeli.”
'ERKEN SEÇİME GİDİLECEĞİNİ ZANNETMİYORUM'
'FETÖ' ile mücadele kapsamında gündeme gelen erken seçim tartışmalarıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Kahraman, her yapılan seçimin ertesi günü erken seçim tartışmalarının başladığını anlattı. “Oysa seçimler zamanında yapılmalı” diyen Kahraman, seçimlerin düzenli olması gerektiğini, iki de bir erken seçimin gündeme gelmemesi gerektiğini söyledi. Kahraman, “Sebebi şu ya da bu erken seçime gidileceğini zannetmiyorum. Böyle bir hadise öteden beri söylenen bir hadisedir. Dolayısıyla erken seçim değil ciddi bir incelemeyle bunların üzerine gidilmelidir” dedi.
'MASKE TAKMIŞ BİR İNSAN MECZUP'
TBMM Başkanı Kahraman’a, FETÖ yapılanmasının siyasi ayağının tasfiyesi ve bu örgüt tarafından kullanıldığı ifade edilen haberleşme sistemi Bylock’un bazı milletvekilleri tarafından da kullanıldığı iddiaları da soruldu. Kahraman, bu soruyu şöyle yanıtladı:
“Ne diyeyim…Hepimizin gözü önünde cereyan eden bir hadise. Hakikaten sıkıntı verici, üzücü bir hadise. Türkiyemizin karşılaşmaması gereken, gerektiği bir hadiseydi. Maske takmış bir insanın, uzun yıllar meydana getirdiği bir yapı. Maalesef ona inandı. Bir meczupla karşı karşıyayız ve ayıklama kendiliğinden zaten olmakta, oluyor.
BÜNYE REDDEDİYOR ZATEN
Bünye organ reddi diye bir hadise var ya, bünye reddediyor zaten. İyi niyetle bulaşmış olanlar ayrı, başbakanımız bu noktada açıklama yaptı. Bütün bu çalışmaların sonucunda ortaya çıkan tabloya rağmen hala devam edenlerin zaten toplum bir tarafa itecektir, siyasette buna dahildir, kurumlar da buna dahildir. Yargı da askeriye de siyasette, eğitim de her tarafta bu böyle olmaktadır. Zaten KHK’ler bu gözükmektedir.
HAZRETİ ÖMERİN SÖZÜNÜ HATIRLATTI, ADALET UYARISI YAPTI
Ama bütün işlemler muhakkak ki adaletle yapılacaktır. Varya Hazreti Ömer’in sözü. Adalet mülkün temelidir. Adaleti bir tarafa bırakmaksızın; adil bir şekilde yasalara uygun, evrensel hukuk normlarına uygun, anayasa, mevzuata uygun çalışmalarla görülmelidir. Böyle olursa kalıcı olur.”
'YEDEK MİLLETVEKİLLİĞİ KARARI PARTİLERE AİT'
TBMM Başkanı Kahraman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilen ‘yedek milletvekilliği’ konusundaki soruyu yanıtlarken, bu sistemin olduğu parlamentoların bulunduğunu söyledi. Kahraman, bu konudaki kararın siyasi partilere ait olduğunu belirterek, TBMM’ye böyle bir teklifin intikal etmediğini de belirtti. Kahraman, siyasette Yenikapı ruhunun bitip bitmediğine ilişkin bir soru üzerine de, Yenikapı ruhunun milletin DNA’sında olduğunu söyledi.
ÇETİN ALTAN KİMDİR?
TİP, 1965 seçimlerinde, 54 ilde, yüzde 3 oy alarak TBMM'ye 15 milletvekili göndermeyi başarmıştı: Mehmet Ali Aybar, Rıza Kuas, Muzaffer Karan, Tarık Ziya Ekinci, Sadun Aren, Yahya Kanbolat, Cemal Hakkı Selek, Adil Kurtel, Behice Boran, Yunus Koçak, Şaban Erik, Yusuf Ziya Bahadınlı, Ali Karcı, Kemal Nebioğlu, Çetin Altan...
1965-1969 yılları arasında milletvekilliği yapan Çetin Altan, TBMM'nin 19 Şubat 1968 tarihli oturumunda konuşma yaparken, Adalet Partisi milletvekili Cavit Şadi Pehlivanoğlu ve Hamit Fendoğlu başta olmak üzere saldırıya uğramış ve darp edilmişti. Saldırıda bazı vekiller Altan'a silah da göstermişti. Sonrasında ise TİP'in önünü kesmek için seçim barajı yükseltilmişti.
Ömrü boyunca hakkında 300'den fazla dava açılan Çetin Altan'ın oğulları Mehmet Altan ve Ahmet Altan da geçen hafta tutuklanarak cezaevine konuldu.