Kararnamelere ‘papatya falı’
TBMM yeni yasama yılı açılışı bugün yapılacak. Açılış konuşmalarının ardından, Suriye tezkeresi görüşülecek.
ANKARA - Yeni yasama bugün yılı başlıyor. AK Parti kanadında Başbakan Binali Yıldırım’ın kararnamelerin görüşülmesinden yana tavrına dikkat çekilirken, kulislerde Beştepe’nin son sözü söyleyeceğine işaret ediliyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Duvar’a Anayasa Mahkemesi'ne başvuruların devam edeceği mesajını verdi. Henüz yazılı bir metnin ortaya çıkmadığı Mini Anayasa Paketi ise düğümlendi.
Yaz dönemini, 'Yeni Kapı Ruhu'yla bitiren AK Parti, CHP ve MHP ile bu birlikteliği dışarıdan izleyen HDP, TBMM’nin 1 Ekim açılışıyla birlikte yoğun bir gündemle iş başı yapacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Lozan bir zafer değildir" açıklamasının gölgesinde açılacak Meclis Genel Kurulu’nda, açılış konuşmalarından sonra yapılacak Suriye tezkeresi görüşmelerinin gergin geçmesi bekleniyor.
Yeni yasama yılı oturumu saat 15.00’de başlayacak. CHP’lilerin bir kısmının son açıklamalar nedeniyle, Genel Kurul’da sürpriz çıkışlar yapabileceği belirtiliyor.
CHP: Erdoğan'ı Meclis'te karşılayacağız
KOMİSYONDA GÖRÜŞME OLMADI
Hükümetin bugüne kadar çıkardığı 8 KHK’den 5’i TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Anayasa gereği, KHK’lerin Resmi Gazete'de yayımlandığı gün, TBMM’ye de sunulması gerekiyor. Meclis’in tatilde olduğu sırada çıkarılan 3 KHK ise, 1 Ekim’de TBMM’ye sunulacak.
Meclis İç Tüzüğü'nün ilgili maddesine göre, “OHAL kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin en geç 30 gün içinde görüşülerek karara bağlanması, komisyonlarda en geç 20 gün içinde görüşmeleri tamamlanmayan kanun hükmünde kararnameler Meclis Başkanlığı’nca doğrudan doğruya Genel Kurul gündemine alınması” gerekiyor.
Ancak iktidar partisi KHK’lerde komisyon safhasını kullanmadı. Kararnamelerin doğrudan Genel Kurul gündemine getirilmesi yöntemini tercih etti. TBMM tatile girmeden doğrudan Genel Kurul gündemine ilk çıkarılan KHK’nin, 30 günlük sürenin dolmasına bir iki gün kala tümü üzerindeki görüşmelerine başlandı. Ancak tatil kararı nedeniyle görüşmeler yarım kaldı. Diğer 3 KHK komisyonlarda bulunuyor.
GENEL KURUL’DA BEKLETİLEBİLİRLER
AK Parti’nin kararnamelerle ilgili tavrı merak ediliyor. Kulislerde, Genel Kurul görüşmeleri yarım kalan ilk kararname müzakeresinin yapılacağı, ancak diğerlerinin tutum belirlenene kadar Genel Kurul gündeminde bekletileceği belirtiliyor. AK Parti'nin, Başbakanın kararnamelerin görüşmelerinin yapılması tavrıyla, Beştepe’den gelecek işaret arasında durduğu dikkat çekiyor.
MİNİ ANAYASA DÜĞÜMLENDİ
HDP’nin davet edilmediği AK Parti, CHP ve MHP’nin üç temsilcisiyle iş başı yapan üçlü komisyon, Anayasa'da sadece 7 madde üzerinde uzlaşma sağladı. Komisyon son toplantısında, liderlerin ortak mutabakatıyla Anayasa değişikliğinin yapılacağı mesajı vermişti. Ancak, genel başkanlardan bir ses çıkmaması paketin düğümlendiği yorumlarıyla neden oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Duvar’ın "Paketle ilgili bir gelişme var mı" sorusuna "Bir gelişme yok" yanıtını verdi. (DUVAR)