Elitaş: Başbakanlığı kaldırmamız gerek'

Fiili olarak başkanlık sistemine geçildiğini söyleyen AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, Anayasa'dan Başbakanlığın çıkarılmasını önerdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısının ardından Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlık sistemini TBMM'ye getireceklerini açıklamasının yankıları sürüyor. CHP ve HDP'den MHP ve AK Parti'ye eleştiriler yöneltilirken, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Yeni anayasa olmadığı takdirde bile mevcut anayasadaki yönetim şeklini değiştirmekle ilgili belirli maddeler var. Cumhurbaşkanlığı seçim maddesi 'başkan' olarak değiştirilecek, hükümetin nasıl olacağıyla ilgili durum orada değerlendirilmiş olacak. İlgili maddelerde başbakanı kaldırmamız gerekecek" çıkışında bulundu.

Elitaş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ‘başkanlık sistemi' açıklaması üzerine ne yapacakları konusunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Elitaş, AK Parti'nin 24. Dönem'deki yeni anayasa çalışmalarında başkanlık sistemiyle ilgili önermeleri olduğunu ve bunu TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na verdiğini hatırlatarak, "Bunları yeniden gözden geçirip yeni bir anayasa yazımı için destek isteyeceğiz" dedi.

'BAHÇELİ'NİN ÇAĞRISI UMUT VERİCİ'

TBMM Başkanlığı'na verdikleri anayasa teklifini esas alıp almayacakları sorusuna Elitaş, "Esas alacağımız konu, Türkiye'nin yönetim yapısının başkanlık sistemi olması. Konuyla ilgili her türlü fikre açığız. Keşke o zaman CHP, komisyonda masayı dağıtmak yerine, 'gelin bunu tartışalım' deseydi, daha olumlu ve daha uygun olurdu" değerlendirmesinde bulundu.

Bahçeli'nin ifadelerini ‘önemli bir çağrı ve umut verici' olarak değerlendiren Elitaş, şöyle konuştu: "Sayın Bahçeli, 'Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu düzeltelim. Ya AK Parti'nin istediği başkanlık sistemini halkın huzuruna sunalım, halk 'tamam' derse buna 'tamam' diyelim. Halk başkanlık sistemini kabul etmezse, 'güçlendirilmiş parlamenter sistemi yapalım' diyor. Şu andaki fiili ve hukuki durum arasında çelişki olduğunu söylüyor. Biz de bunu söylüyoruz. Yani 2007'den itibaren Türkiye, başkanlık sistemine adım atmıştır. Yönetim tarzı değişmiştir. Bundan rahatsız olanlar varsa, sebebine baksınlar. 367 kararını verdirenler, Anayasa Mahkemesi'ne koşa koşa gidenler, orada nöbetçi memur tutanlar, varsa bunun yanlışı ve sorumlusu onlardır. Biz AK Parti olarak kuruluş aşamasında da başkanlık sisteminin Türkiye'ye en uygun yönetim tarzı olduğunu ifade etti. "