Selahattin Demirtaş Syriza'ya konuştu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Yunanistan'da Syriza kongresine katıldı. Demirtaş, parti delegelerine hitap etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP heyeti, Syriza kongresine katıldı. Kongrede konuşan Demirtaş, küreselleşen şiddete karşı, barışı ve kardeşliği savunmanın acil bir görev olduğu dile getirdi. Demirtaş, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'a başarılar diledi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Eş Genel Başkan Yardımcısı Fatma Kurtulan ve Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Nazmi Gür'den oluşan heyet, Syriza kongresine katıldı. Selahattin Demirtaş, kongrede bir konuşma yaptı.

'SOL-SOSYALİST KESİM MÜCADELEDE ORTAKLAŞMALI'

Türkiye, Yunanistan ve bölge ülkelerinin çok zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Demirtaş, "Küreselleşen kör şiddet, nefret dili ve sömürü politikaları karşısında halklarımızı bir arada tutmanın mücadelesini veriyoruz. Büyük bedeller ödüyoruz. Bu mücadelede dünyanın neresinde olursa olsun sol-sosyalist kesimlerin mücadelede ortaklaşma sorumluluğu bulunmaktadır. HDP olarak bir yandan Türkiye’de özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesi verirken, dünyanın diğer mücadele alanlarına gözümüzü kapatmak gibi bir lüksümüz olamaz. Suriye’den Kolombiya’ya, Filistin’den Yemen’e ve Tunus’a, yani dünyanın her köşesinde halkların özgürlük, barış ve adalet mücadelesini sahiplenmek hepimizin ortak sorumluluğudur."

Halklar arasında dayanışma ruhunun ön plana çıkarılması gerektiğini belirten Demirtaş, bunun en güzel örneklerinden birinin Yunanistan adalarında yaşayanların göçmenlere kucak açması olduğunu dile getirdi.

Demirtaş, nefret diline karşı hoşgörüyü, şiddete karşı barışı, sömürüye karşı sosyal adaleti savunmanın acil bir görev olduğunun altını çizdi.

'AB LİDERLERİ BAŞARILI BİR SINAV VEREMEDİ'

Katliam ve baskılar nedeniyle milyonlarca insanın Avrupa'ya göç etmeye çalıştığını kaydeden Demirtaş, AB liderlerinin başarılı bir sınav veremediğini ifade etti.

Demirtaş, "Ne yazık ki, Avrupa Birliği liderleri bu sınavı başarılı atlatamadı. Halen de hem kendi halklarına karşı hem de krizlerin yaşandığı bölgelerde rehberlik ya da liderlik rolünü oynayamadılar. Ne yazık ki, Avrupa genelinde aşırı sağın yükselmesi de bu kitlesel göç krizine karşı oluşan zafiyetle yakından alakalıdır. Bu tür krizlere karşı sol perspektifin ilerici değerlerine ve evrensel insan haklarına bağlılığı esas almalıyız" şeklinde konuştu.

Demitaş, Syriza'nın ekonomik kriz döneminde Yunanistan'ın bağımsız ve özgür olması için sorumluluk üstlendiğini belirtti. Syriza'nın sosyal adalet HDP olarak yanlarında olacaklarını vurgulayan Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: "Özgürlüğe ve halk için sürdürülebilir istikrara giden engebeli bir yolda, Yunanistan Halkı ile omuz omuza mücadele vermeye ve daha yakın bir işbirliği için çabalarımızı arttırma sözünü veriyoruz."

Demirtaş, "Kongrenizin, Syriza'ya ve tüm Yunanistan halkına hayırlı olmasını ve değerli yoldaşım Çipras’a ve tüm yol arkadaşlarına başarılı bir kongre diliyorum" sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.