Putin'in danışmanı Meclis'e darbeyi anlatacak

Meclis Darbe Komisyonu’nun taslak çalışma programı ortaya çıktı. Komisyon darbe gecesi alıkonulan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ı dinleyecek. Putin’in danışmanı Aleksandr Dugin'in de olduğu davetliler listesinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan yok.

Google Haberlere Abone ol

Nergis Demirkaya  [email protected]

ANKARA - 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırmak için 4 partinin ortak önergesiyle kurulan Meclis komisyonu çalışmalarında ikinci haftayı geride bıraktı. Komisyon üyeleri 7 toplantıda 14 kişiyi dinledi.

Dinlenenlerin içinde en dikkat çeken isin 'darbe gecesinin kilit komutanı' olarak nitelendirilen Genelkurmay 2'inci Başkanı Ümit Dündar oldu.

'EMİR SUBAYI DA DARBECİ ÇIKITI'

Dündar, 2.5 saat süren açıklamalarında darbe gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak İstanbul’a gelmesini sağladığı ve Erdoğan’a "Beni Bahçeli’ye sorun" dediği iddialarını yalanladı. Öncesinde darbe ihtimalini hiç düşünmediklerini ifade eden Dündar, FETÖ’yle mücadele konusunda TSK'da istihbarat biriminin eksikliğinin zaaf yarattığını söyledi. Kendi emir subayı da darbeci çıkan Dündar, 15 Temmuz gecesi pazarlık yapıldığı iddialarını reddetti. 'Darbe riskinin kalmadığını söyleyen Dündar, "TSK’da hiçbir askeri personelin aklından darbenin d’si geçmiyor" dedi.

Orgeneral Dündar: 15 Temmuz'da Erdoğan'la görüşmem olmadıOrgeneral Dündar: 15 Temmuz'da Erdoğan'la görüşmem olmadı

ALA: ÖKSÜZ'Ü ADALET BAKANLIĞI'NA SKORUN

Komisyonun dinlediğ isimlerden biri de eski İçişleri Bakanı Efkan Ala oldu. Cemaatin 'One Minute sonrası suç örgütüne dönüştüğünü' ileri süren Ala, 15 Temmuz darbesinde birinci etkenin YAŞ olduğunu savundu. Genelkurmay imamı olarak nitelendirilen Adil Öksüz’ün nasıl serbest bırakıldığı sorusuna Ala, "Adil Öksüz’ü gözaltına alan biziz. Onu da Adalet Bakanlığı’na sorun. Soruşturma açıldı" yanıtı verdi.

Komisyonun dinlediği bir diğer isim de Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök oldu. Genelkurmay Başkanlığı döneminde komuta kademesi olarak MGK’da Gülen örgütüyle tavsiye kararı aldıklarını anlatan Özkök, "Sonra izledik ama bir şey yapıldığını görmedik" dedi. Özkök de 2. Başkan Dündar gibi TSK’da istihbarat yapma imkanının olmamasına, dışarıdan gelecek bilgiye bağımlılığın sıkıntısına dikkat çekti.

Hilmi Özkök: MGK'da karar aldırdık bir şey yapılmadıHilmi Özkök: MGK'da karar aldırdık bir şey yapılmadı

AĞAR: GERİ DÖNMEZLERSE MİLİTANLAŞABİLİRLER

Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ise FAÖTÖ ile mücadele süreciyle ilgili uyarılarda bulundu, "Sempatizanlara geri dönüş imkanı sağlanmazsa onların da militanlaşabilir" dedi. Örgütün bilindiğiyle ilgili açıklamaları da eleştiren Ağar, ‘Bilenler neden gereğini yapmadı’ diye sordu.

17-25 Aralık soruşturması sırasında AK Parti ile Gülen arasında arabuluculuk yapmaya çalıştığı yolunda heberler çıkan gazeteci Fehmi Koru ise derin cemaatin araştırılmasını istedi. Koru, Gülen’in ABD’de kalmasının da daha iyi olacağını savundu.

BÜYÜKANIT BİLGİ VERECEK

3 ay süreyle çalışacak komisyonun taslak programı da belli oldu. Salı günü Gülen cemaatinin Şemdinli dosyasına ismini ekleyerek Genelkurmay Başkanlığını önlenmeye çalıştığı iddia edilen Yaşar Büyükanıt dinlenecek. Aynı gün, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, gazeteci Nedim Şener ve Eski Emniyet Müdürü Mehmet Kılıçlar da komisyona bilgi verecek.

PUTİN’İN DANIŞMANI GELİYOR

Komisyon Çarşamba günü Genelkurmay eski Başkanı Işık Koşaner, Emniyet eski Genel Müdürü Emin Arslan, gazeteci Hüseyin Gülerce’yi dinleyecek. Çarşamba gününün en dikkat çekici ismi ise darbeyi bir gün önce bildiği söylenen Putin’in danışmanı Aleksandr Dugin olacak.

Putin'in danışmanı darbe için bir gün önce uyarmışPutin'in danışmanı darbe için bir gün önce uyarmış

‘ENİŞTE’ GELECEK HAFTA MECLİS’TE

Perşembe günü Genelkurmay eski Başkanı Necdet Özel’i dinleyecek olan Komisyon ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘darbeyi eniştemden öğrendim’ sözleriyle gündeme gelen Ziya İlgen’i dinleyecek. MİT eski Müsteşarı Emre Taner ve Diyanet İşleri eski Başkanı Ali Bardakoğlu da bilgi verecek diğer isimler arasında.

HULUSİ AKAR KASIM’DA GELECEK

Darbe gecesi emir subayı tarafından rehin alınan ve sonrasında emekli olan Jandarma eski Genel Komutanı Galip Mendi 1 Kasım’da Komisyon’da olacak.

Kasım ayının dinlenecek en önemli ismi ise darbe gecesi rehin alınan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar. Akar’ın 2 Kasım’da yapılacak toplantıda darbe gecesiyle ilgili anlatacağı her detay karanlıkta kalan birçok noktanın aydınlatılması açısından büyük önem taşıyor.

Darbe gecesi koruma astsubayı Ömer Halisdemir ile birlikte Özel Kuvvetler’i darbecilerden kurtaran Orgeneral Zekai Aksakallı’nın da kasım ayında komisyona bilgi vermesi bekleniyor. Program uyuşmazlığı nedeniyle daha önce duyurulan tarihte gelemeyen Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ da kasım ayında bilgi vermek üzere Komisyon’da olacak.

TASLAK PROGRAMDA MİT MÜSTEŞARI YOK

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili istihbarat zafiyeti devletin en üst düzeyinde dile getirilmişti. Muhalefet partileri bu konuda gözlerin çevrildiği MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da Komisyon’a bilgi vermesini istedi. Ancak Komisyonun önümüzdeki iki haftalık taslak çalışma programında Fidan’ın adı yer almadı.

Fidan, Meclis’te kurulan Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’na da defalarca davet edilmiş ancak gitmemişti.