Bahçeli: Meclis'te 'evet' dersek milletin huzurunda da deriz

MHP lideri Bahçeli partisinin grup toplantısında başkanlık tartışmalarına değindi. Bahçeli teklife TBMM'de 'evet' demeleri durumunda referandumda da evet diyeceklerini söyledi. Bahçeli çıkışta yaptığı açıklamalarda da gazeteci İsmail Küçükkaya'nın partisinin başkanlık sistemi konusundaki açıklamalarına ilginç bir tepki verdi: "Neyse ki Küçükkaya..."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, başkanlık tartışmaları ile ilgili yaptığı açıklamalarda, "herkesi çok şaşırtacaklarını" söyledi. Bahçeli, "Meclis'te 'evet' dersek milletin huzurunda da 'evet' deriz."

Bahçeli'nin açıklamalarından önemli başlıklar şöyle

MUSUL BİR AN ÖNCE TEMİZLENMELİ: Devletimizi diri ve zinde tutan geleneksel köklü değerlerinin yıpratıldığı dönemdeyiz. Terör Türkiye’yi ablukaya almıştır. Irak ve Suriye odaklı gerilimleri ülkemizin iç huzurunu zedelemektedir. Musul operasyonu gittikçe kızışmaktadır. Sınırlarımızın hemen dibinde yer yerinde oynamaktadır. Musul’un temizliği bir an önce yapılmalıdır. Türkiye bu harekatta asla kenarda kalmamalıdır. Irak'ta kimin ne söylediğinin nerede durduğunun anlamı yoktur. Irak terör örgütlerine karşı diz çöktüğünden her türlü dış telkine müsait haline gelmiştir. Bu ülkedeki istikrarsızlık Türkiye’yi doğrudan etkiliyorsa bunu suskun kalmamız milli akla asla sığmaz.

BAĞDAT'TA TÜRK BAYRAĞININ YAKILMASI: Kuyumuzu kazanların kuyularını kazar, enselerinden tutarız. Bölge ve dünya ile bağımızı kesmemizi bekleyenlerin alınlarını karışlarız. Türk'e kefen biçmeye kalkanlara aziz milletimiz gök kubbeyi başlarına yıkar. Türk Bayrağını yakan şerefsizlere de şunu söylüyorum; bayrak bizim ruhlarımızda asılıdır, bu iğrençliği yapanların bunu anlaması imkansızdır. ABD'nin gölgesine sığınan korkak ve kuklaların bayrağımıza saldırması efendilerinin emirleridir. 'Osmanlı işgali bitti' yaygarasıyla Türk bayrağını ayaklar altına alanların onurları varsa, ar ve namuslarına sürülen lekenin temizlenmesidir.

KAYBEDİLEN TOPRAK HESABI: Bilerek vatan topraklarından vazgeçmek milletin kabul etmeyeceği ihanettir. Misaki Milli bu hayat alanının resmiyete dökülmüş belgesidir. Osmanlı İmparatorluğu 1699 yılındaki etki alanlarıyla birlikte 24 milyon kilometrelik alanda hüküm sürmekteydi. 1299 yılından Karlofça Anlaşması'nın imzalandığı 400 yıllık zamanda rahmetle andığımız ecdadımız her gün 164 kilometrekare toprak kazanmıştır. Gerilemeye başladığımız 1699 tarihli anlaşmadan 12 Ağustos 1914 tarihine kadar yaklaşık 20 milyon kilometrekare toprak kaybettik. 12 Ağustos 1914-30 Ekim 1918 yıllarında ise 3 milyon kilometrekarelik toprağımız gitmiştir. 4 yıllık toprak kayıplarımız, 4 ayda bir Almanya, 3,5 ayda bir İngiltere, 2 ayda bir Yunanistan, 14 günde bir Belçika, 5 günde bir Lübnan kaybedilmiştir.

BAŞKANLIK TARTIŞMASI: MHP sanal gündemlerle oyalanan bir anlayışa sahip değildir. 47 yıldır millete rağmen adım atmadık, bundan sonra da atmayacağız. Türk devletinin varlık haklarını tahrip etmek isteyenlere hoşgörü göstermeyeceğiz. Muhalefet etmekle, eleştirmekle, milletimizin beklentilerini karşılayamayacağımızı iyi biliyoruz. Türkiye'nin sorunlarının farkındayız. Her teklifimiz, değerlendirmemiz, arayışımız bir fikri ve ahlaki zemine yaslanmaktadır. Biz devletin tıkandığını, anayasanın askıya alındığını söylüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'nı millet seçti, bu tartışmasızdır. Ancak, seçen millet, anayasayı rafa kaldırarak başkan olsun demedi. Kim ne söylerse söylesin, devlet idaresi hukukun üstünlüğü ile çelişmektedir. Cumhurbaşkanlığı makamının tarafsızlığını ihlal etmesi anarşi ve kaosu tetikleyecektir. Sırf millet seçti bahanesiyle fiili başkanlığa mazeret uydurulması boş bir çabadır. Fiili durumun hukuki içerik kazanması için demokratik bir sürecin işletilmesi en geçerli ikinci yoldur. Mahalleyi ayağa kaldırmak için bizim başkanlık sistemine olumlu baktığımızı söyleyenler bu kanıya nasıl varmıştır? Daha nasıl izah ve açıklama getireyim? İster Mors alfabesi, ister dumanla iletişim kuralım kendilerini ikna edelim. MHP, parlamenter sistemden yanadır, revize edilmesini istemektedir. Ne çare kulp takmayı sürdürüyorlar. Mahşer midillisi gibi ortalıkta gezinip koro halinde bize saldırıyorlar.

TBMM'DE NE DERSEK O: Mahalleyi ayağa kaldırmak için başkanlık sistemine olumlu baktığımızı ilan edenler acaba bu sonuca nasıl vardılar. İster Mors alfabesi isterse dumanla iletişim kuralım, yazıktır kendilerini ikna edelim. TBMM’de evet, referandumda hayır diyeceğimizi söylüyorlar. Bizim ağzımızdan evet ya da hayır çıkmamışken, referandumu yapıp sonucu ilan edenler darbe çığırtkanlıkçıları, kriz hevesçileridir.  Bunlar nato kafa, nato mermerdir. Önemle ifade ediyorum, MHP’nin TBMM’de tercihi ne olursa milletin karşısında da tıpa tıp aynısı olacak.

28 maddelik bir anayasa değişikliği yapıldı. Neden hayır oyu kullanacağımız broşür haline getirdik. Meclis'te hayır dedik, referandumda da hayır dedik. Meclis'te evet dersek, milletin huzurunda da evet deriz. Özümüz de, sözümüz de birdir. MHP ilke ve ülkülerine uygun şekilde teklifi inceleyecek ve kararını verecektir. Siyasi yan kesiciler bizim ne yapacağımızı o zaman göreceklerdir. AKP'nin muhtemel hazırlığı TBMM'de kabul ve onay görürse millete gitmekten hiç kimse çekinmemelidir. Millet son sözün sahibidir. Ortada fol yok, yumurta yokken, MHP'yi itibarsızlaştırmaya çalışanları da not edip, mahçup edeceğiz. Hepsini şaşkına çevireceğiz. AKP ne hazırladıysa getirsin, görelim.

'İSMAİL NEYSE Kİ KÜÇÜKKAYA'

Bahçeli grup toplantısı çıkışında yaptığı açıklamalarda da, "AK Parti'nin teklifi gelsin görelim" dedi. Bahçeli, "Buna göre karar verelim. Başkalarına göre önceden karar vermek CHP'nin işidir. İsmail Küçükkaya'nın işidir. Allah'tan büyükkaya değilmiş. 47 yıllık bir siyasi partiyi artık tanıyınız. Bazı basın mensupları ile MHP'nin tarihini konuşmamız lazım" dedi. Bahçeli, başkanlık tartışmasını 15 Temmuz'dan sonra başkanlık tartışmasını yeniden gündeme getirenin ilk kendisi olduğu, bunu neden yaptığı yönündeki soruya ise, "Onun nedenini önümüzdeki günlerde görürsünüz" dedi. Bahçeli, dün TBMM'de başkanlık sistemine karşı 'hayır' oyu vereceklerini açıklayan 5 milletvekili içinse, "Yurtta Sulh Konseyi başarılı olup yeni anayasa yapsa ona ne oy vereceklerdi?" diye yanıt verdi. Devlet Bahçeli, "Sizce yeni bir darbe girişimi olasılığı var mı?" diye soran gazeteciye, "Siz hangi yayın kuruluşundansınız?" diye sordu. "ANKA ajansı" yanıtını aldıktan sonra da, "Siz zaten böyle soru sorarsınız" yanıtını verdi.

AYRINTILAR GELİYOR...

'AKP ve MHP partili başkanlıkta uzlaşır''AKP ve MHP partili başkanlıkta uzlaşır'