Şener: TSK'daki FETÖ yapılanmasının kilit ismi Özkök
Ergenekon soruşturması kapsamında 15 yıla kadar hapisle yargılanan Gazeteci Nedim Şener, Gülen yapılanmasına karşı hükümeti uyaran TSK raporunu komisyona sundu. Şener, Genelkurmay eski Başkanı Özkök'ü de eleştirdi.
Ceren Bayar Öner [email protected]
ANKARA- Meclis 15 Temmuz Darbesini Araştırma Komisyonu Gazeteci Nedim Şener'i dinledi. Şener, Başbakan Binali Yıldırım'ın yalanladığı Genelkurmay raporunu komisyona sundu.
Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök, Darbe Komisyonuna yaptığı açıklamada, 2004 Haziran MGK'sında sundukları raporla TSK'daki Gülen yapılanmasına karşı hükümeti uyardıklarını söylemişti. Başbakan Binali Yıldırım ise Özkök'ü yalanlamıştı.
Komisyonun bugün dinlediği Gazeteci Nedim Şener, Özkök'ün işaret ettiği Genelkurmay raporunu ve aynı MGK'da sunulan, Gülen cemaatiyle ilgili kapsamlı uyarıların bulunduğu MİT raporunu komisyona getirdi. Şener, cemaatin yurt içi yapılanmasıyla ilgili Genelkurmay'ın, yurt dışı yapılanmasıyla ilgili de MİT'in raporu olduğunu ifade etti.
'DEVLET HER ŞEYİ BİLİYORDU'
Şener, söz konusu raporlarda 'Fetullah Gülen örgütünün' TSK ve MEB başta olmak üzere devletin bütün kurumlarında örgütlendiği, dini esaslarla yönetilen bir devlet kurumunun hedeflendiği, devlete paralel bir yapı olduğu gibi bilgilerin yer aldığını anlattı. Gülen Cemaati'nin sahip olduğu şirketlerden, TSK'daki cemaatçilerin gözleriyle namaz kıldığına kadar pek çok bilginin bu raporda yer aldığını da ifade etti.
Kışanak 'FETÖ'yü anlattı: KCK operasyonlarından başlanmalı
Genelkurmay'ın 2004'te MGK'ya sunduğu bu rapora rağmen Hilmi Özkök'ün cemaat örgütlenmesindeki kilit isimlerden biri olduğunu belirten Şener, "Özkök, kendi kurumundaki bu örgütlenmeyle hiçbir şekilde mücadele etmemiştir. Onun döneminde FETÖ yapılanması en hızlı dönemini yaşamıştır. Ergenekon ve Balyoz askeriyenin içinden çok büyük destek almıştır" ifadelerini kullandı. Devletin her şeyi bildiğini söyleyen Şener, Hilmi Özkök'ün bir bürokrat olarak hükümeti daha güçlü vurgularla uyarması gerektiğini de söyledi.
Darbe Komisyonu'nda şarapnel izi
'DİNK CİNAYETİ PEK ÇOK OLAYIN ŞİFRESİ'
Hükümet-cemaat çatışmasının ilk kez Hrant Dink cinayetinde gün yüzüne çıktığını ifade eden Şener, dönemin İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in Dink cinayetini soruşturmak üzere görevlendirilen müfettişlere "O Başbakana söyleyin, sizi buraya göndereceğine Ergenekon soruşturmasına sahip çıksın" dediğini anlattı. Şener bu ifadenin hükümet ve cemaat arasındaki anlaşmazlığın ilk göstergelerinden biri olduğunu söyledi.
Darbe Komisyonu'nda Aziz Yıldırım talebi
Dink cinayetinde Ergenekon operasyonuna zemin hazırlayan bir çeteyle karşı karşıya kaldıklarını ve Ergenekon operasyonuna zemin hazırlamak için cinayete göz yumulduğunu anlatan Şener, "Hrant Dink cinayeti bize birçok olayın şifresini veriyor. Hiç akla gelmedik insanlar bu şebekenin ortağı çıkıyor. Mesela Zekeriya Öz bu insanlarla irtibatlı çıkıyor" dedi.