Tüm milletvekillerine darbe sorusu

Meclis'teki tüm milletvekillerine darbe gecesi nerede oldukları, meydanlara inip inmedikleri gibi sorular yöneltildi. Bunu 'özel hayata saldırı' diye niteleyen muhalefet tepkili.

Google Haberlere Abone ol

Ceren Bayar Öner  [email protected]

ANKARA - AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan, Meclis’te bulunan tüm vekillere, “Milletvekillerinin 15 Temmuz tanıklığı ve deneyimleri araştırması" başlıklı bir yazı gönderdi. Milletvekillerine darbe gecesi ve sonrasıyla ilgili 9 soru yöneltilen metnin sonunda "Üzerinde isimleriniz yazılı cevaplarınızı ulaştırmanızı istirham ederim" notu düşüldü.

Ak Parti Adana Milletvekili Küçükcan, araştırmayı yapma gerekçesini de şu sözlerle ifade etti: “Şimdiye kadar darbe girişiminin ilk anından itibaren demokrasiyi savunmak amacıyla TBMM’ye gelerek bombalara maruz kalan, meydanlara inerek halkın yanında darbeye karşı mücadele eden milletvekillerimizin yaşadıkları, hissettikleri, düşündükleri ve yaptıkları hakkında bir araştırma yapılmamıştır. Bu eksikliği gidermek amacıyla bir araştırma başlatmış bulunmaktayız".

NEREDEYDİNİZ MEYDANLARA İNDİNİZ Mİ?

Küçükcan'ın milletvekillerine yönelttiği sorulardan bazılarıysa şöyle:

- 15 Temmuz akşamı darbe girişimi haberini nerede, ne zaman, hangi kanaldan aldınız ve ilk tepkiniz ne oldu?

- Darbe girişimi haberini aldığınızda kendiniz, aileniz, siyasi hayatınız, ülkeniz hakkında neler düşündünüz?

- TBMM veya dışında saldırılara maruz kaldınız mı, hayati riskler ile karşılaştınız mı?

- 15 Temmuz gecesi meydanlara indiniz mi? Sizi meydanlara sürükleyen ne oldu? Darbe karşıtı direnişe ve gösterilere nerede ve ne zaman katılma imkan ve fırsatı buldunuz?

- Darbe girişimine karşı Cumhurbaşkanı, Başbakan, TBMM Meclis Başkanı, siyasi parti başkanları ve medyanın çağrılarını demokrasi ve ortak değerlerin korunması açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Darbe sonrasında Cumhurbaşkanı ve Başbakan muhalefet liderleri görüşmelerini demokratik hayatımız ve sivil siyaset açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

- İstanbul’da siyasi parti liderlerinin de katıldığı 7 Ağustos Yeni Kapı mitingini siyasi ve toplumsal kazanımlar açısından nasıl yorumluyorsunuz? Halkımızın darbeye karşı tavrını, demokrasi için şehitler verdiği gerçeğini nasıl yorumluyorsunuz?

- Darbe sonrası alınan tedbirleri siyasi ve hukuki açıdan nasıl değerlendiriyorsunuz; FETÖ ve benzeri örgütlerle mücadele açısından yeterli ve gerekli buluyor musunuz; Olağanüstü Hal ilanını bu açından nasıl değerlendiriyorsunuz?

CHP'Lİ SARUHAN: SORULARA YANIT VERMEYECEĞİM

AK Parti Adana Milletvekili Küçükcan'ın böyle bir araştırma yapması, muhalefet milletvekillerinin tepkisini çekti.

CHP Milletvekili Şenal Saruhan, darbe gecesi milletvekillerinin ne yaptığının araştırma konusu olamayacağını söylerken, böylesi bir araştırma girişiminin taraftarlık ve ayrıştırma işareti olduğunu belirtti. Araştırma sorularının özel yaşama saldırı niteliği taşıdığını belirten Saruhan, sorulara yanıt vermeyeceğini söyledi.

'FETÖ İLE BAĞLANTIYI PERDELEME ÇABASI'

Bir başka CHP Milletvekili Mahmut Tanal'sa, "Ak Partili vekiller, kendi siyasi geleceklerini güvence altına almak, varsa FETÖ bağlantılarını gizlemek için yarış içindeler. Araştırma, anket adı altında FETÖ'yle bağlantılarını perdelemek suretiyle kendilerini aklamaya çalışıyorlar" dedi.

HDP: FİŞLEME KONSEPTİNE DÖNÜŞMESİN

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen de, "Vekillerin yaklaşımlarından öte ilgili toplumsal kesimlerin tutumları önemlidir. toplumsal algıyı doğru okumaya herkesin ihtiyacı vardır ama bunun bir fişleme konseptine dönüşmemesi ve kişilerin görüşlerini açıklamaya zorlanmaması için duyarlılık gösterilmesi gerekir" diye konuştu.