Kadın vekil isyanı: Bunun adı sapıklıktır

AK Parti’nin son dakika önergesiyle Meclis’ten geçirdiği cinsel istismarda evlilik düzenlemesine CHP’li kadın milletvekilleri sert tepki gösterdi. CHP'li Gülay Yedekçi, “Bunun tek bir adı vardır: Sapıklıktır, sapkınlıktır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis’te son dakika önergesiyle yapılan düzenleme büyük tartışma yarattı. Cinsel istismar suçlarında mağdurun faille evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesini sağlayan düzenlemeye en büyük tepki kadın milletvekillerinden geldi. Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı Meclis'te görüşülmesi çoğunluk sağlanamadığı için Salı gününe ertelenmişti.

Kadın milletvekillerinin Meclis Genel Kurulu’ndaki tepkileri tutanaklara şöyle yansıdı:

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi: Şimdi, bu önergeyle hepimiz şok olduk. Çocuğa tecavüzün… Nasıl "Rızası vardı." denilip birisiyle evlendirilebilir? Kabul edemiyoruz. Burada, ayrıca, bizim kanunlarımız 11 yaşındaki, 13 yaşındaki çocuğun evlenmesine izin veriyor mu, onu da anlamış değilim. Bu düzenlemeyle hangi sapık, hangi sapıklar dışarıya salıverilmeye çalışılıyor, onu da anlamadım. Amaç, toplumu sapık ve ahlaksız yapmak mıdır? Düğünlere kaymakamların, valilerin geldiğinden, altın taktığından bahsetti Sayın Bakan ve ben esefle kınıyorum kendisini, üzüntüyle dinledim. Böyle bir şey kabul edilemez. Yüz kilo altın takıp 10 yaşındaki, 11 yaşındaki çocukla evlenilebilir mi, bu kabul edilebilir mi? Bunun tek bir adı vardır: Sapıklıktır, sapkınlıktır. Biz bunun karşısındayız.

İstismara ceza ertelemesi tepkisi: Bir akraba çıkacak buradan sayın bakan!İstismara ceza ertelemesi tepkisi: Bir akraba çıkacak buradan sayın bakan!

CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı: 11 yaşında, 10 yaşında yani 12 yaşından küçük, bu maddede yaş sınırı yok. Diyelim ki 12 yaşında bir çocuk 60 yaşındaki bir adam tarafından tecavüze uğruyor; adam hapiste, kız dışarıda. Şimdi, "Geçmişe dönük olsa." diyorsunuz, "Oldu." diyorsunuz; pek, bu 60 yaşındaki adam bu 11-12 yaşındaki çocukla evlenirse her şey yoluna mı girmiş olacak? Yüz binde 5, bu sorunun muhatabı yüz binde 5. Bizim daha önemli sorunlarımız var, bizim eğitim sorunumuz var; bu tecavüzcüyü dışarıya çıkarmak değil, bunu yapmamayı öğretmek gibi bir sorunumuz var.

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet: Çocuk tecavüzlerinin kesinlikle önünü açacak, içerisinde çok ciddi muğlak ve anlamsız ifade ve düzenlemeler içeren bir önergedir. Buraya tarih koyulmuş olması, yeni çocuk tecavüzlerinin ve çocuklarının ya da kadınların tecavüzcüsüyle zorla evlendirilmesinin asla önünü kapatacak bir tarih düzenlemesi değildir. Failin kusuruyla sona ermesi evlilikle alakalı bahsedilmiş, bu da çok belirsiz ve muğlak. Son dakika, yangından mal kaçırır gibi neden bu önergeler geliyor? Evet, bir sorun varsa bunu hep birlikte tartışalım, kadın STK'ların da görüşlerini alalım, bu konuda mağdur insanların görüşlerini alalım ama bu şekilde bu sorunun çözümü asla bu değildir. (DUVAR)

MHP'li Nevin Taşlıçay: 4 bin hastalıklı zihniyeti daha gönderiyoruz

MHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Kadın Kolları Genel Koordinatörü Nevin Taşlıçay'dan da önergeye tepki geldi. Taşlıçay, "Gün geçmiyor ki tacizciye-tecavüzcüye bir kolaylık sağlanmasın bu ülkede. Gün geçmiyor ki, kaç yaşında çocukla evlenilebileceği beyanında bulunan zihniyet televizyonlarda boy göstermesin. Bir tarafta kadına şiddet diğer tarafta çocuk istismarı. Şimdi ise başka bir trajedi. Sanki binlerce taciz, tecavüz vakası engellenebilmiş gibi dışarıdaki binlerce sapığın arasına hapiste olan 4 bin hastalıklı zihniyeti daha gönderiyoruz" dedi.

Nevin Taşlıçay'ın açıklamasında, "Bu yanlıştan dönülmeli. Geleceğimiz, evlatlarımız ateşe atılmamalı. Eller vicdanlara konulmalı. Siz de çok iyi biliyorsunuz ki, tecavüzcüsü serbest bırakılan bir çok çocuk intihara kalkıştı. Değil 4 bin bir tek çocuğun dahi vebali dünyalara değişilmez. MHP Genel Merkez Kadın Kolları olarak bu meselenin takipçisi olacağımızı beyan eder, yanlıştan dönülmesi için bütün yolları demeyeceğimizi tüm kamuoyuna duyururuz" denildi. (ANKARA/DHA)