CHP cezaevindeki HDP'lileri ziyaret edecek mi?

Tutuklu HDP’li milletvekilleriyle görüşmek için başvuruda bulunan CHP’li milletvekillerine Genel merkez ne dedi? CHP'de önseçim kalkıyor mu? Polislere 'cinsel istismar protestolarına müdahale etmeyin' emri mi verildi? Duvar Arkası, politika kulislerinde konuşulanları, neler olup bittiğini yazıyor...

Google Haberlere Abone ol

CHP'Lİ VEKİLLER: İLK ONLARLA GÖRÜŞÜLÜR

Haziran ayında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ‘CHP’lilerin cezaevlerinde 81 teröristi ziyaret ettiğini’ söylemiş, CHP buna itiraz ederek ziyaretlerin Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Cezaevi Alt Komisyonu ile yapıldığını belirtmişti. 'CHP’nin cezaevinde teröristleri ziyaret ettiği' tartışması zihinlerdeki yerini korurken, partide şimdi de HDP sancısı yaşanıyor.

Adalet Bakanı Bozdağ’ın açıklamaları sonrası başlayan tartışmada CHP’liler, “Cezaevinde kim varsa onunla görüşülür” diyerek tepki göstermişti. CHP’nin Komisyon üyeleri bu çerçevede başta tutuklu gazeteciler olmak üzere birçok ziyaret gerçekleştirdi. Şimdi CHP Cezaevi Komisyonu’nun tutuklu HDP milletvekillerini ziyaret edip etmeyeceği merak konusu.

Görüştüğümüz Komisyon üyeleri henüz gündemlerinde olmadığını, ziyaretleri cezaevi bazında yaptıklarını, bu çerçevede gidecekleri cezaevinde siyasetçi ve gazeteci varsa ilk olarak onlarla görüşeceklerini anlattılar. Şimdilik bir takvim görünmüyor. Ama bu arada tutuklu HDP’lilerle bireysel olarak görüşme için başvuruda bulunan CHP’li milletvekilleri de var. Ancak, bu milletvekillerine de parti yönetiminin “Biraz bekleyelim” dediği, edindiğimiz bilgiler arasında.

ESKİ BİNALARI YIKTILAR, YENİ BİNA KENDİSİ YIKILIYOR

meclis .

Meclis’in, ünlü mimar Behruz Çinici imzalı eski halkla ilişkiler binaları ‘ihtiyacı karşılamadığı’ gerekçesiyle yıkılırken iki yıl önce açılışı yapılan yeni halkla ilişkiler binasında danışman odalarında dolapların kendiliğinden yıkılması şaşkınlık yarattı.

Milletvekili odalarının bulunduğu yeni halkla ilişkiler binası çok eleştirilmişti.‘Tipik bir TOKİ yapısı’ olduğunu söyleyen de oldu ‘AVM mimarisi’ ile yapıldığını, ‘ruhsuz’ ya da ‘estetik yoksunu’ olduğunu söyleyen de.

40’ar metrekarelik 472 odanın bulunduğu binada milletvekili odaları şöyle tasarlanmış: milletvekilinin adının yazılı olduğu kapıyı açınca danışmanlarla sekreterin bulunduğu 17 metrekarelik bir odaya giriyorsunuz. O odanın içindeki bir kapıdan da 23 metrekarelik milletvekili odasına geçiyorsunuz. İşte en büyük mimari hata burada göze çarpıyor. Milletvekili odasının kapısı açıksa dış kapıyı açar açmaz milletvekiliyle göz göze geliyorsunuz. Bu ve benzer birçok kullanım hatası nedeniyle eleştirilen yeni binada bazı odalarda, duvarlara monte edilen dolapların kendiliğinden düşmesine Meclis çalışanları tepki gösterdi. ‘Dolaplar başımıza da düşebilirdi’ diyen personel, geçtiğimiz hafta Meclis’te başına mermer düşüp yaralanan işçiyi hatırlattılar.

CHP’DE ÖN SEÇİM KALKACAK MI?

CHP’nin 6 Kasım’da topladığı olağanüstü Parti Meclisi (PM) toplantısında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekillerini ve PM üyelerini eleştirdi. “Türkiye yangın yeri, siz seçim bölgelerinizde bize oy vermeyen vatandaşlara ulaşmak yerine ön seçim için sadece partililerle buluşuyor, onlarla çalışma yapıyorsunuz. Önemli olan bize oy vermeyenlere de ulaşmak. Gerekirse ön seçimi kaldırırız” uyarısında bulundu.

Olağan PM toplantısında milletvekilleri ve PM üyeleri Kılıçdaroğlu’na uyarısını hatırlatarak ön seçimin kaldırılması için tüzük değişikliği gerektiğini söylediler. Kılıçdaroğlu "Elbette ön seçimin kaldırılması için tüzük değişikliği gerekir ama ben sizlere bir uyarıda bulunmak için bunu söyledim" dedi.

EYLEM YASAĞINA RAĞMEN KADINLAR SOKAKTAYDI

Cinsel istismar mağdurunun faille evlendirilmesi durumunda failin affedilmesi yönündeki AK Parti önergesine tepki göstermek amacıyla birçok kentte kadın örgütleri başta olmak üzere binlerce insan sokağa çıktı.

Ankara Valiliği, 17 Ekim tarihinden itibaren 30 Kasım’a kadar kentte her türlü toplantı, gösteri, yürüyüş ve mitingi yasaklamıştı. Duvar Arkası ‘bu yasak HDP’lilere yönelik olası bir operasyonun habercisi mi?’ diye yazmıştı ve haklı çıktı. 4 Kasım’da Eş Genel Başkanlar da dâhil 10 HDP milletvekilinin tutuklanmasının ardından Yüksel Caddesi’nde yapılmak istenen basın açıklamasına henüz başlamadan polis sert müdahalede bulunmuş, kalabalığı dağıtmıştı.

Kadınlar dün birçok ilde olduğu gibi Ankara’da da sokaklardaydı. Tecavüz önergesine ilişkin ilk eylemi cuma akşamı Ankara Kadın Platformu yaptı. Katılım çok çok iyiydi üstelik.. CHP Ankara İl Örgütü’nden ve Halkevleri’nden çok sayıda kadın da önergeyi protesto etti. Ankara’da, 30 Kasım’a kadar eylem yasağı kararı bulunmasına rağmen polis göstericilere müdahale etmedi. Bu durum, ‘emir gelmiş, böyle hassas ve toplumu bir anda sokağa dökebilecek bir konuda siyasi iktidar ikinci bir Gezi olmaması için temkinli davranıyor’ yorumuna neden oldu.