TBMM’nin 55 günlük yasama performansı: Sıfıra yakın!
15 Temmuz darbe girişimi sonrası TBMM'de yasama faaliyetleri durma noktasına geldi. 26. Dönem ikinci yasama yılında, çoğu OHAL ya da uluslararası anlaşmaların onaylanmasıyla ilgili olarak, sadece 17 kanun yürürlüğe girdi.
Nurettin Öztatar
DUVAR - TBMM’nin yasama faaliyetleri 15 Temmuz darbe girişiminin ardından neredeyse durdu. 1 Ekim’de açılan TBMM 26. Dönem ikinci yasama yılında çoğunluğu OHAL ya da uluslararası anlaşmaların onaylanmasıyla ilgili Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kanun sayısı sadece 17. Bu dönemde Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı sayısı ise 144 oldu. Yine aynı dönemde Bakanlar Kurulu 10 OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesi çıkardı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin yasama organı olarak faaliyet gösteren Türkiye Büyük Millet Meclisi, 26’ncı dönem ikinci yasama yılının başladığı 1 Ekim’den bu yana toplam 17 kanun çıkarabildi. Bunların bazıları da, kanunlarda değişiklik yapan kanunlar. 6 kanun olağanüstü halle bağlantılı olarak TBMM’de görüşülüp yasalaşırken, geri kalanları uluslararası anlaşmaların onaylanmasıyla ilgili.
TBMM tarafından çıkarılan ve 1 Ekim’den başlayarak Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girin kanunlardan bazıları şöyle: Bilirkişilik Kanunu, Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Ankara İli Kazan İlçesinin Adının Kahramankazan Olarak Değiştirilmesine ve Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu, Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun. 1 Ekim 2016-24 Ekim 2016 tarihleri arasındaki 55 günde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girin Bakanlar Kurulu kararı sayısı ise 144. TBMM bu dönemde ayrıca bazı OHAL Kanun Hükmünde kararnamelerini de onayladı.
TBMM’nin bir diğer 'etkinliği' ise çıkarılan TBMM kararları oldu. Bu kararlar şöyle:
Kamu Başdenetçiliği Seçimine İlişkin Karar, Olağanüstü Halin Uzatılmasına İlişkin Karar, Fethullahçı Terör Örgütünün (FETÖ/PDY) 15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişimi ile Bu Terör Örgütünün Faaliyetlerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonuna Üye Seçimine İlişkin Karar, Kişisel Verileri Koruma Kurulu Üyeliği İçin Yapılan Seçime Dair Karar ve sınır ötesi operasyon yetkisini uzatan “Türkiye’nin Ulusal Güvenliğine Yönelik Terör Tehdidi ve Her Türlü Güvenlik Riskine Karşı Uluslararası Hukuk Çerçevesinde Gerekli Her Türlü Tedbiri Almak, Irak ve Suriye’deki Tüm Terörist Örgütlerden Ülkemize Yönelebilecek Saldırıları Bertaraf Etmek ve Kitlesel Göç Gibi Diğer Muhtemel Risklere Karşı Ulusal Güvenliğimizin İdame Ettirilmesini Sağlamak İçin Hudut, Şümul, Miktar ve Zamanı Hükümetçe Takdir ve Tayin Olunacak Şekilde, Gerektiğinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin Yabancı Ülkelere Gönderilmesi, Yabancı Silahlı Kuvvetlerin Türkiye’de Bulunması ve Bu Kuvvetlerin Hükümetin Belirleyeceği Esaslara Göre Kullanılması ile Hükümet Tarafından Belirlenecek Esaslara Göre Gerekli Düzenlemelerin Yapılması İçin Türkiye Büyük Millet Meclisinin 03.09.2015 Tarihli ve 1098 Sayılı Kararıyla Hükümete Verilen Bir Yıllık İzin Süresinin Anayasa’nın 92’nci Maddesi Uyarınca 02.10.2016 Tarihinden İtibaren 30.10.2017 Tarihine Kadar Uzatılmasına Dair Karar.