Hükümete güvenoyu kaldırılıyor iddiası
AK Parti ve MHP'nin üzerinde çalıştığı başkanlık sistemine göre, hükümetin TBMM'den güven oyu alması şartı ile gensoru hakkı kaldırılıyor.
DUVAR - AK Parti ve MHP'nin üzerinde çalıştığı yeni anayasa taslağında önemli başlıklarda uzlaşmaya varıldı. AK Parti’nin geçici hükümler hariç, 14 maddelik mini anayasa paketi üzerindeki revizyon çalışmasında, MHP’nin talepleri büyük ölçüde karşılanırken, halen tartışılan ‘oranlar’ bulunuyor. MHP, revize edilmiş metni inceledikten sonra, bu hafta düğmeye basılacak. Tam uzlaşma çıkarsa, metin doğrudan teklif olarak TBMM’ye verilecek.
Hürriyet'ten Nuray Başaran'ın haberine göre, dışarıdan atanan bakanlar için de Yüce Divan konuldu, milletvekilleri gibi yargılanmalarından vazgeçildi. Büyükelçi atamaları da TBMM’nin onayına sunulacak. Tasarıya göre, hükümetler, TBMM’den güvenoyu almayacak, gensoru ile düşürülemeyecek.
KARARNAMEDE GENİŞ YETKİ
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi en çok tartışılan konuyu oluşturdu. Bu kararnamelerin “hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması” veya “özlük hakların yeniden düzenlenmesi” amacıyla çıkartılamayacağına karar verildi. Bu kararnameler, uygulamadaki kanunlara aykırı olamayacak. Ancak yeniden yapılanma, teşkilatlanma gibi alanlar da dahil, kanunla düzenlenen alanlarda da kararname çıkartılabilecek. Cumhurbaşkanı kararnamesi, Anayasa Mahkemesi yoluyla denetlenecek.
BAŞKANLIĞA GEÇİLMEDEN BAŞKANLIK YETKİSİ
Başkanlık sistemine, 2019’dan önce geçilmeyecek; bu nedenle erken seçim öngörülmüyor. Ancak mevcut cumhurbaşkanı seçimlere kadar bu yetkilerden bazılarını kullanacak. Bakanlar Kurulu’na başkanlık edecek, bakanları görevden alabilecek, partisiyle bağını kuracak ve kararname çıkartabilecek.
AK Parti’nin önerisinde olduğu gibi cumhurbaşkanı TBMM’yi feshederse, kendisinin de görev süresi sona erecek. Bu ‘dehşet dengesi’ olarak adlandırılıyor. Bu durumda hem cumhurbaşkanlığı, hem parlamento seçimi birlikte yapılacak. AK Parti, seçimlerin aynı anda yapılmasından vazgeçmiyor.