Pervin Buldan yeniden Meclis kürsüsünde

TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, Genel Kurul’u yönetmek için çıktığı Meclis kürsüsünden tutuklu milletvekilleri için seslendi. Buldan, “Milyonlarca yurttaşın tercihiyle bu Meclis’e taşınan milletvekillerinin yeri cezaevleri değil, burası, bu yasama alanıdır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, partisinin eş genel başkanlarının tutuklanmasının ardından ilk kez Meclis Genel Kurulu’na başkanlık etti.

Gündeme geçmeden önce kısa bir konuşma yapan Buldan, halk iradesinin tecelli ettiği Meclis’te yasama dokunulmazlığının önemine dikkat çekti. HDP eş genel başkanlarının aralarında bulunduğu 10 milletvekilinin antidemokratik bir şekilde tutuklandığını ifade eden Buldan, “Kimi zaman askerî, kimi zaman siyasi iktidar gücüyle gelen antidemokratik müdahaleler sonuçta tek bir amaca hizmet eder, o da parlamentonun işlevsizleştirilmesi, halk iradesinin ve demokrasinin üzerine sünger çekilmesidir. Şu tartışmasız bir gerçektir ki milyonlarca yurttaşın tercihiyle bu parlamentoya taşınan sayın milletvekillerinin yeri cezaevleri değil, burası, bu yasama alanıdır” dedi.

'TUTUKLAMALARDAN HİCAP DUYUYORUM'

Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün tutuklanmasına da değinen Buldan, şunları söyledi:

“Türkiye'de demokratik siyasetin geliştirilmesine ve barış mücadelesine ömrünü adamış Sayın Ahmet Türk'ün tutuklanmasıyla, Türkiye'de barışı ve huzuru çağıran diyalog diline ve demokratik siyasete olan inanca ağır bir darbe vuruldu. TBMM’nin başkanlık ettiğim bu oturumunda Meclis Başkanvekili olarak sayın milletvekillerimize ve diğer bütün seçilmişlere yönelik anti-demokratik uygulamalardan son derece hicap duyuyorum. Bu demokrasi ayıbından bir an evvel dönülmesi çağrısı yapıyorum.