Ya referandum ya erken seçim!

AK Parti ile MHP arasındaki Anayasa değişikliği görüşmeleri tamamlandı. Son karar iki liderin buluşmasında verilecek. Gözler bu ikili zirveye çevrilmişken MHP’de, “2017’de mutlaka bir seçim olacak. Bu referandum olmazsa erken seçim olur” görüşü hakim.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaklaşık 1.5 ay önce, partisinin grup toplantısındaki, “Fiili durumu sonlandırın. Başkanlık teklifinizi Meclis’e getirin” çıkışıyla başlayan Anayasa değişikliği çalışmasında sona gelindi. AK Parti’nin yaklaşık iki hafta önce gönderdiği teklife MHP yanıtını yazılı olarak iletti.

12 maddelik teklif resmi olarak kamuoyuna açıklanmadı ama getirilmek istenen “Cumhurbaşkanlığı Sistemi”nde “hesap verebilirlik” ve “parti ilişkisi” gibi konularda pürüzler olduğu konuşuluyor.

Bahçeli’nin de “bir iki ufak pürüz var” dediği tartışmalı konular iki liderin yapacağı görüşmede ele alınacak. Liderler buluşmasının bu hafta sonuna doğru ya da gelecek hafta gerçekleşmesi bekleniyor.

'ÖNCE ÜLKE YERİNE, AK PARTİ DERLERSE OLMAZ'

Peki bu pürüzler giderilebilir mi? MHP kaynakları içerikle ilgili bilgi vermiyor ama pürüzler için şunu ifade etmekten kaçınmıyor: “İtirazlarımız kişisel konularla ilgili değil. Biz ‘ülke’ diyoruz. Ama onlar ‘biri’ derse, ‘biz’ derse, ‘AK Parti’ derse bu iş olmaz.”

'REFERANDUM OLMAZSA SEÇİM OLUR'

Bahçeli son açıklamasında görüşmeler için olumlu konuştu, hatta önümüzdeki hafta için teklifin Meclis’e geleceği işaretini verdi. Ancak bir yol kazası yaşanıp bu sürecin tamamlanmaması riski de var. Bu durumda çalışma istendiği gibi sonuçlanmazsa ne olacak? MHP’de bu konudaki görüş de net: “2017 yılında bir seçim yaşayacağız. Eğer bu referandum olmazsa, erken genel seçim olur.”

MHP ERİR Mİ?

Anayasa değişikliği tartışmalarında sıkça, “Başkanlık sistemi sonunda ikili parti olur. MHP erir. MHP, eriyeceği böyle bir sisteme neden destek olsun?” sorusu yöneltiliyor. MHP’lilerin buna da yanıtı var. Getirilen sistemin kesinlikle ABD Başkanlık sistemi gibi iki partili bir sistem öngörmediğini savunan partililer, “Meclis korunuyor. Eğer dar bölge seçim sistemi değişikliği gelse belki bu tartışma anlamlı olurdu” görüşünü dile getiriyor. Bu durumda AK Parti, daha sonra böyle bir sistem değişikliğine giderse MHP’lilerin buna yanıtı da hazır, “MHP burada. Buna geçit vermeyiz”.

Etiketler MHP AK Parti referandum