AK Parti ve MHP'den başkanlık açıklaması
AK Parti ve MHP, yeni anayasa değişikliği teklifine ilişkin yaptıkları ortak açıklamada, koalisyon 'riski'ni kaldıran, tek başlı yönetimi öngören bir sistem getirileceğinin altı çizdi.
DUVAR - AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül ve MHP Milletvekil Mehmet Parsak ortak basın toplantısıyla yeni anayasa paketi hakkında açıklamalarda bulundu. İki partinin ortak uzlaşı metni olarak, cumhurbaşkanlığı adı altında başkanlık sistemini getiren teklif, AK Parti Grubu adına 316 oyla TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Ortak basın açıklamasında ilk olarak AK Partili Gül söz aldı. Gül özetle şunları söyledi:
KOALİSYON DÖNEMİ KAPANIYOR: Anayasa değişikliğinin bütün milletimize hayırlı olmasını diliyorum, 2007 referandumu sonrası fiili durum ortaya çıktı. Bu referandumla halk 'cumhurbaşkanını ben seçeceğim' dedi. Sonrasında ilk cumhurbaşkanını halk seçti ve melez bir hükümet modeli ortaya çıktı. Mevcut sisteme göre koalisyonların hâlâ mümkün olduğu, 7 Haziran seçimi göz önüne alındığında mümkün ve çift başlı yönetim riski bulunuyor. Tek başlı bir irade, doğrudan halkın seçtiği bir yürütmenin zaruri olduğu ortaya çıkmıştır. Yasamanın, yürütmenin güçlendiği ve yargının güçlendiği bir sistem.
21 MADDELİK PAKET: MHP'den Mehmet Parsak'la beraber çok yoğun çalışmalar yaptık. Bir uzlaşı metnidir. Darbe kalkışması sonrası milletin siyasetten beklediği bir ödevi yerine getiriyoruz. Kamplaşmayı ortadan kaldıran bir anayasa teklifi sunduk. 21 maddeyi içeren, sistemden kaynaklı ibarelerin kalktığı bir paket.
SEÇİLME YAŞI 18: Özellikle bu anayasa metninde gençlerin anayasası denebilir. Seçilme yaşını 18'e indiriyoruz. Daha önce CHP'nin de katılımıyla üzerinde mutabık kalınan 7 maddeyi de ekledik. Hukuki bakımdan da tarihi bir anayasa. Bağımsız anayasa vurgusu var.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman anayasa teklifini imzaladı
YARGIDA KÜRSÜ SEÇİMİ KALDIRILDI: HSYK konusunda bir mutabakat gerçekleştirdik. Meclis'e HSYK üyelerini seçme imkanı getirildi Kürsü seçimini kaldırarak yargıda kutuplaşmayı ortadan kaldırdık. Türkiye'ye özgü, her iki partinin ortak uzlaşı metnidir. Taşın altına elimizi beraber koyduk.
Gül'den sonra MHP adına konuşan Mehmet Parsak ise MHP'nin fiili duruma seyirci kalmak yerine etki edici bir yöntemi benimsediğini söyledi. Parsak'ın konuşmasında şu başlıklar öne çıktı:
NİHAYET SONUÇLANDI: Bugün saat 17.30 itibariyle tam mutabakat çerçevesinde anayasa değişiklik teklifi metni Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından TBMM'ye arz edilmiştir. Teklif, Meclis'te 330-367 aralığında oyla kabul edilirse referanduma gidilecek. Anayasanın yenilenmesi çalışmaları gündemden hiç düşmemiş, anayasa mutabakat sonucu kurulmuştur. Anayasamızdan Türk ibaresi çıkarılamaz.
Erdoğan: Yeni bir döneme hazır mısınız?
Anayasamızın ilk 4 maddesi tartışma konusu değildir. Anayasamız bir Türk Anayasasıdır. İçerikle ilgili detay vermeyeceğim ama gerçekten 1982 anayasası yürürlüğe girdikten itibaren tartışılan bir anayasadır. Uzun bir süreç nihayet bugün tamamlanmıştır. Seyirci kalmak mümkündü ama MHP etki edici bir yöntem benimsedi. Önerilerini sunmuş ve kaydadeğer sonuçlar almıştır.
(HABER MERKEZİ)