CHP yeni anayasa taslağını açıklayacak
CHP'li Bülent Tezcan, "Hazırladığımız anayasa taslağımız bitti" dedi. Tezcan, 'Güçlü meclis, bağımsız yargı' vurgusu yaptı.
DUVAR - CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, parti genel merkezinde, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Anayasa değişikliği teklifi ve CHP'nin hazırladığı anayasa taslağına ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Sunulan anayasa değişikliği paketinde, yasama, yürütme ve yargı güçlerini bir kişinin elinde toplandığını ileri süren Tezcan, "Bu sistemin içerisinde ben de cumhurbaşkanı olsam, benden de diktatör çıkar. Bir kişi hem cumhurbaşkanı olacak hem de bu sıfatla bütün hükümet yetkilerini kullanacak, bütün kamu kurumlarının işleyişini düzenleyebilecek, Meclis'i istediği gibi belirleyebilecek" diye konuştu.
Tezcan, cumhurbaşkanının hoşlanmadığı Meclis'i hiçbir gerekçe göstermeden feshedebileceğini ileri sürerek, Meclis, cumhurbaşkanını azletmeye kalktığında 360 milletvekiline ihtiyaç olacağını bildirdi. Bütün yetkilerini bu şekliyle paylaşan cumhurbaşkanını, Meclis'in hiçbir şekilde denetleyemeyeceğini iddia eden Tezcan, bu kadar yetki kullanan bir cumhurbaşkanının suç işlemesi durumunda yargılanamayacağını kaydetti.
'MECLİS'İN TABUTUNA ÇİVİ ÇAKAN TEKLİF'
Bülent Tezcan, cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ve atanan bakanların Yüce Divan'a sevki için ise Meclis'te 400 milletvekilinin Oyunun gerekeceğini ifade ederek, bugün başbakanın, bakanların Yüce Divan'a sevki için 276 oyun yeterli olduğunu hatırlattı. Yeni düzenlemeyle, cumhurbaşkanının yargıyı da istediği gibi belirleyeceğini savunan Tezcan, 12 Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyesinin yarısının cumhurbaşkanı, diğer yarısının ise parti eliyle belirlenmesinin yargı bağımsızlığını bozacağını belirtti. Dünyada böyle bir sistemin örneğinin olmadığını iddia eden Tezcan, "Meclis'i ortadan kaldıran, Meclis'e kilit vuran, Meclis'in tabutuna çivi çakan bir tekliftir bu" diye konuştu.
'MHP NİÇİN EVET DEDİ'
Tezcan, bu anayasa paketine karşı mücadele edeceklerini vurgulayarak, "Ben, MHP'nin buna niye evet dediğini merak ediyorum. 'CHP ile uzlaştığımız 7 madde de pakette var.' dediler. Bu düzenlemenin o 7 madde ile hiçbir ilgisi yok. Bizi ortak etmesinler buna. Bizim o görüşmelerde itiraz ettiğimiz her şey var burada. Bunların tamamına MHP'de itiraz etmişti o zaman." dedi.
"Cumhurbaşkanına, başbakanın ve bakanların yetkilerini veriyorlar ama onlardan daha ağır Yüce Divan'a sevk maddesi getiriyorlar. Nasıl yargılama yetkisi getirmişler? Bu, tek adam rejimidir." diyen Bülent Tezcan, şöyle konuştu:
"Nasıl 'Evet' diyebilecekler, ben merak ediyorum. Bu açıkça bütün yetkileri bir kişinin eline veren, demokrasiyi ortadan kaldıran, otoriter rejime Türkiye'yi taşıyan bir sistem. Bu o yüzden rejim değişikliği, basit bir hükümet sistemi değişikliği değil. Biz, AKP'lilere de MHP'lilere de diyeceğiz ki 'Bu Parlamento'ya kilit vuruyorsunuz.' 15 Temmuz'da parlamentonun tepesine bomba attı Fetullahçı Terör Örgütü mensupları, bu da Parlamento'ya ikinci bombadır, milletvekilleri eliyle bomba atmaktır. Bir kişinin iki dudağı arasında feshedilebilen ama o kişiyi hiçbir şekilde denetleyemeyen bir Meclis var burada, bunu nasıl anlatacaklar? Nasıl vicdanları kabul edecek?"
'GÜÇLÜ MECLİS, BAĞIMSIZ YARGI'
Tezcan, bugün bu terör ortamında, ekonomik kriz içerisinde Türkiye'nin tartışması gerekenin anayasa olmadığını ancak bunun tartışmaya açıldığını savunarak, "Hazırladığımız anayasa taslağımız bitti. CHP'nin güçlü parlamenter sistemin kurumsal önlemlerini içeren bir çalışmamız var. Genel Başkanımız uygun gördüğü zaman bu çalışmayı kamuoyuyla paylaşacak, bu yakın zamanda olur. Bizim anayasa teklifi verme sayımız yok ama kurumsal olarak açıklayacağız" diye konuştu. CHP'nin sembolik bir Cumhurbaşkanlığı, işlevsel, etkin bir hükümet, güçlü bir meclis ve bağımsız yargıyı istediğini kaydeden Bülent Tezcan, bunların nasıl olacağına ilişkin, her türlü hazırlıklarının bulunduğunu sözlerine ekledi.