Demirtaş: Davutoğlu ve hükümeti yargılanmalı
Mardin'deki duruşmaya SEGBİS'le katılan Demirtaş, Davutoğlu hükümetinin emriyle operasyon yapanların darbeye teşebbüsten tutuklandığını söyledi. Suikastçi polisin de Davutoğlu döneminde işe alındığını belirten Demirtaş, "Rus uçağının düşürülmesi talimatını veren de Ahmet Davutoğlu. Asıl yargılanması gereken Davutoğlu ve hükümetidir" dedi.
DUVAR - HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Mardin’deki duruşmasına Edirne Cezaevi'nden SEGBİS yöntemiyle katıldı. Duruşmayı izleyen HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan’a “Meclis’te tek bir kişi kalırsanız bile meclisi terk etmeyin” diyen Demirtaş asıl yargılanması gerekenin kendisi değil Davutoğlu ve hükümeti olduğunu da iddia etti.
Selahattin Demirtaş hakkında 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakkında açılan davanın ikinci duruşması görüldü. 2 Şubat 2016 tarihinde HDP Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşma nedeniyle yargılanan Demirtaş'ın duruşmasına, HDP Mardin Milletvekilli Erol Dora'nın yanı sıra avukatları ve çok sayıda yurttaş katıldı.
NEDEN İFADEYE GİTMEDİĞİNİ ANLATTI
Tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde SEGBİS sistemiyle duruşmaya katılan Demirtaş yargılama sürecinde yaşananları anlatırken, şunları söyledi:
"Benim adil yargılanma hakkım imkansız hale getirmiştir. Bu durum bizleri yargılayan mahkeme ve hakimlerin, şansından kaynaklı tereddüt değildir. Bizim yargılanmalarımız başlamadan zaten suçlu ilan edilmiş ve kamuoyu nezdinde karsı bir propaganda ile hakkımızda hüküm kesilmiştir. Bu koşullarda savcılıkta ifade veremeyeceğimizi ifade ettik. Ama yargı önüne çıkmaya korktuğumuz için değil bunu AKP'nin yargı şekline karşı çıktığımız için bu kararı aldık."
BİLAL ERDOĞAN VE HAKAN FİDAN ÖRNEĞİ
Kendisi ve HDP milletvekilleri hakkındaki 500'ye yakın fezlekenin FETÖ'cüler tarafından hazırlandığını belirten Demirtaş, şöyle devam etti: "Hatırlanırsa Cumhurbaşkanı Erdoğan oğlu Bilal Erdoğan savcılığa çağrıldığında oğlum ifade vermeye gitmeyecektir demiştir. MİT müsteşarı idareye çağrıldığında Hakan Fidan 'İfade vermeye gitmeyecektir' demiştir. Anayasa Mahkemesi Can Dündar kararına karşı Erdoğan 'Bu kararı tanımıyorum saygı da duymuyorum’ demişti. Şimdi bütün bunlar yargıya kafa tutmak olmuyor da bizim AKP'ye karşı eleştirimiz mi yargıya kafa tutmak oluyor. Bunu kabul etmiyoruz." şeklinde konuştu.
'DAVUTOĞLU HÜKÜMETİ ÇOK HATA YAPTI'
Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İddianame de hakkımdaki suçlamalara gelince bu konuşmalar bastan sona hükümete eleştiridir. Siyasi eleştirilerdir. Ordu polis ve Jandarma yürütmeye bağlıdır. Burada yaptığım konuşma da hükümetin bir siyasi ve idari kararını eleştirerek kamuoyunda teşhir ederek uyararak ve doğruyu göstererek yapılmış bir denetimdir. Parlamento yürütmenin denetleyicisidir. Ahmet Davutoğlu yönetimindeki siyaset çok vahim hatalar yapıldı. Oysaki o günlerde çözüm süreci PKK'nin Türkiye'ye karşı bütün silahlı-silahsız şiddet eylemlerine nihai olarak son vereceği tartışmalarının yapıldığı günlerdi. Cizre, Şırnak, Nusaybin, Sur ve benzeri il ilçelerde orantısız güç kullanımı sivillerin ölümüne yol açan şehirlerimizin haritadan silinmesine neden olan operasyon talimatların Davutoğlu başkanlığındaki ve yine bakıldığında bu siyasi kararları uygulayan en üst düzey emniyet amirlerinin nerdeyse tamamının darbeye teşebbüsten tutuklu olduğu da görülmekte. Benim yaptığım basın açıklaması ve konuşma o gün yapılan yanlışlara samimi eleştirilerdir. Burada yargılanması gereken bir şey varsa Davutoğlu başkanlığındaki hükümet ve o dönem görev yapanlardır."
‘SUİKASTÇİ POLİS DAVUTOĞLU DÖNEMİNDE İŞE ALINDI’
Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a düzenlenen suikastla öldürülmesine de değinen Demirtaş, "Dün Ankara'da bir suikasta kurban giden Rus Büyükelçisini öldüren kişi Ahmet Davutoğlu döneminde işe alınmış bir polis memurudur. Rus uçağının düşürülmesi talimatını veren Ahmet Davutoğlu. Dokunulmazlıklarımızı, Anayasaya aykırı teklifle parlamento ya getirendedir. Belediye başkanlarına kayyum, tutuklanmalar ve bunların hazırlıklarının yapıldığı dönem Davutoğlu başkanlığındaki dönemdir. Türkiye tarihindeki en ağır sorunlarla ile karşıya karşı karşıya kaldığı dönem Davutoğlu dönemidir" dedi.
‘GELECEĞE İNANCIMIZI YİTİRMEYECEĞİZ’
Kürt ve Türk halkının tarihsel birlikteliği bulunduğunu belirten Demirtaş, şöyle devam etti: "Hepimizin ortak geleceğini belirleyecek olan bir parti siyasi lider etrafında birleşmek değildir. Demokrasi ve insan hakları ilkeleri etrafında birleşmektir. Şırnak diye bir şehir haritadan silinmiştir. Cizre ve Nusaybin'in yarısı yok olmuştur. Bunlar hakkında yargılanan tek kişi var o da benim. Bu iddianame bir suçlama değil aslında bu Davutoğlu'nun FETÖ El Nusra'yı yargı içine sızdıran kafasında planladığı Neo-Osmancılık politikasını hayata geçirmenin gizli ve sinsi birer aşamalarıydı. Asıl yargılanması gereken Davutoğlu ve hükümetidir. Özgürlük eşitlik adalet için mücadeleye devam edeceğiz. Bizi bu şekilde anlayan her siyasi oluşumla el ele verip bu tezgâhtan çıkmayı başaracağız. Bu davalar açıldı diye bu haksız tutuklama yapıldı diye asla geleceğe dair inancımızı yitirmeyeceğiz."
Demirtaşı'ın konuşmasının ardından avukatları, "Suç kapsamına alınan konuşmanın Anayasa hukukçusu veya siyaset bilimcisi tarafından incelenmesi"ni ve beraatını talep etti. Mahkeme heyeti ise, talepleri reddederek bir sonraki duruşmayı 28 Mart 2017 tarihine erteledi. (HABER MERKEZİ)