'Dayanışma yasağı' Meclis'te
HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Şırnaklı çocuklar için düzenlenmek istenen dayanışma kampanyasının, “Devlet otoritesini zayıflattığı” gerekçesiyle engellenmesini Meclis gündemine taşıdı. İrmez, “Devlet otoritesini yoksulluk üzerinden mi kuruyor?” dedi.
DUVAR - HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Şırnaklı çocuklar için öğretmenler ve öğrenciler tarafından düzenlenen dayanışma kampanyasının Şırnak İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara 'Devletin otoritesine zarar verdiği' gerekçesiyle yazı gönderilip engellenmesini, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a sordu. Şırnak'ta 14 Mart'ta ilan edilen ve 8 ay süren sokağa çıkma yasağı nedeniyle eğitimin yapılmadığını, okulların da yıkıldığını ya da karakol yapıldığını söyleyen İrmez, Yılmaz'a şu soruları sordu:
- Yurttaşların aylardır sokağa çıkma yasakları ile uğradıkları maddi kayıpların bir nebze giderilmesi adına, duyarlı kişiler tarafından çocuklar için yapılan yardım kampanyaları niçin engellenmek istenmektedir?
- İlgili belgede geçen “devletin otoritesini zayıflatma” suçlaması “devlet otoritesini emekçi halkın yoksulluğu üzerinden inşa eder” sonucu çıkarmaktadır. Bu itiraf niteliğindeki açıklamaya dair bir girişiminiz ya da beyanatınız olacak mıdır?
- Devlet otoritesi, okulları ve evleri yıkılmış olan Şırnaklı öğrencilere gönüllü yardımların ulaşmasını engelleyerek mi sağlanmak istenmektedir?
- Söz konusu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 124. Maddesinin D bendinin G fıkrası sadece iş yeri mahremiyetine ilişkin bilgi ve belgelerinin izinsiz kullanmaları ve deklare etmeleri durumunda dayanak gösterilip yaptırım uygulanabilir. Madde açık olmasına karşın, söz konusu madde nasıl dayanak olarak gösterilir?
- Şiddet ortamından en olumsuz etkilenen grupların başında çocuklar gelmektedir. Sokağa çıkma yasaklarından ve savaş ortamından dolayı travma geçirmiş olan çocuklar için bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışma var mıdır? Var ise nedir?
- Türkiye’nin de taraf olduğu BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin 6. maddesinde her çocuğun temel yaşama hakkı olduğu belirtilirken ve 7. maddede de taraf devletlere çocuğun hayatta kalması ve gelişmesi için mümkün olan azami çabayı gösterme yükümlülüğü yüklenmiştir. Bu yükümlülükleri gönüllü olarak yerine getirmek isteyen öğretmenlere devletin otoritesini ve bekasını tehlikeye attığı iddiası ile ceza verilmek istenmesinin nedeni ve yasal dayanağı nedir?
- Sokağa çıkma yasakları boyunca eğitim hakkından mahrum bırakılmış, dönem ve/veya sene kaybı yaşamış olan öğrencilerin söz konusu mağduriyetlerinin giderilmesi için bakanlığınız tarafından yapılan herhangi bir çalışma var mıdır? Var ise nelerdir?