Anayasa Komisyonu gergin başladı
Meclis’te Anayasa mesaisinde ikinci haftaya girildi. Teklifin geneli üzerindeki görüşmelerin bir önergeyle bitirilmesi nedeniyle gergin başlaması beklenen Komisyon’da bu hafta maddeler ele alınacak. MHP onay verirse bazı maddelerde de değişiklik bekleniyor. CHP ilk gün komisyona çıkarma yaptı.
ANKARA - AK Parti’nin Anayasa değişikliği teklifinin Komisyon çalışmaları sürüyor. Teklifle ilgili yapılacak 6’ncı toplantı, teklifin geneli üzerindeki görüşmeler tamamlanmadan, yeterlilik önergesiyle maddelere geçilmesi kararı nedeniyle gergin bitirilmişti. Komisyon’un ikinci ayağı da bu tartışmanın gölgesinde başladı. CHP 3 grup başkanvekili ve 98 milletvekili ile komisyona çıkarma yaptı. Toplantının açılışında genel üzerindeki görüşmelerin yeterlilik önergesiyle kesilmesine dönük tepkiler sürdü. CHP ve HDP'nin itirazlarına rağmen maddelere geçildi. Bunun üzerine CHP'li milletvekilleri ayağa kalkarak tepki gösterdi. CHP'liler tepki gösterirken 1. Madde üzerine AK Partili milletvekili Yusuf Başar konuşmasına başladı. Başar'ın konuşması tepkiler nedeniyle duyulmadı ancak başar konuşmasını sürdürdü. Komisyonda, "Gün gelecek devran dönecek", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.
CHP LİDERİNDEN TALİMAT
Komisyonun gerilim nedeniyle çalışmalara bir gün ara vermesi sonrası CHP’de arka arkaya toplantılar yapıldı. Partisinin grup başkanvekilleri ve Anayasa Komisyonu üyeleriyle bir araya gelen CHP lideri, “Komisyon’dan çekilme” dahil tüm önerileri ele aldı. Çalışmalara devam kararı verilen toplantılarda, "Görüşmelerde içtüzükten kaynaklanan tüm haklarınızı kullanın" talimatı verildi.
TEKLİFTE DEĞİŞİKLİK BEKLENİYOR
Teklifin Komisyon aşamasındaki görüşmelerde 21 maddelik paketin bazı maddelerinde değişiklik yapılması bekleniyor. Başta AK Parti milletvekillerinin tepki gösterdiği yedek milletvekilliği ve seçilme yaşının 18’e indirilmesi var. Cumhurbaşkanı adaylığı şartlarından “doğuştan Türklük” ifadesinin çıkarılması da tartışmalı maddeler arasında. Bu maddelere başka başlıklar da eklenebilir. Ancak yapılacak değişikliğin çalışılıp MHP’nin de onayına sunulması gerek.
YILDIRIM-BAHÇELİ’DEN DEĞİŞİKLİK ZİRVESİ
Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında akşam gerçekleşecek zirve de bu amacı taşıyor. Anayasa değişiklik teklifinde AK Parti’nin yapmak istediği değişiklikler MHP liderine iletilecek. Öneriler konusunda uzlaşma sağlanırsa Komisyon aşamasında önergeler verilerek planlanan değişiklikler yapılacak. Ancak çalışma uzun sürerse bu değişiklik Genel Kurul görüşmelerine de bırakılabilir.