Anayasa Komisyonu’nda slogan
Anayasa değişikliği tartışmalarında gerilim sürüyor. İtirazları dikkate alınmayan CHP’li Milletvekilleri Komisyon’da slogan attı.
ANKARA - “Anayasa Komisyonu AK Parti’nin 21 maddelik Anayasa değişikliği teklifini görüşmek üzere 6’ncı toplantısına başladı. CHP’nin 3 grup başkanvekilinin de aralarında bulunduğu 98 milletvekili ile “çıkarma” yaptığı Komisyon “usul” tartışmasıyla açıldı.
Teklifin geneli üzerindeki görüşmelerin bir yeterlilik önergesiyle kesilmesini eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, şöyle devam etti:
'APOLETSİZ DARBECİLER'
“Teklifin Meclisin yasama mutfağı olarak tarif edilen Komisyon’da Genel Kurul ve kamuoyunda esaslı şekilde sükûnetle tartışılması gerek. Biz bu teklifle 'rejim değişikliği' yapıldığını söylüyoruz. Karşılıklı birbirimizi ikna etmeye çalışacağız. Ama bu söz haklarını kısıtlayarak, milletvekillerinin konuşmasını engelleyerek, usul ihlalleri ile olmaz. Bu yapanlara 'apoletsiz darbeciler' yaftasının yapıştırılmasına yol açar. Cumartesi uygulaması bizde 12 Eylül Anayasası'nda olduğu gibi 'kaptı kaçtı anayasası'na dönüşme endişesi yarattı.”
DEMOKRASİ GÜÇLENMİYOR, ZORBALIK YERLEŞTİRİLİYOR
“İster 1. ister 3. maddeye geçin teklifin geneli demokrasiyi güçlendirme değil, zorbalığı yerleştirme amacı taşıyor” diyen Tezcan, Türkiye’nin sivil darbenin eşiğinde olduğunu ileri sürdü. Teklifin 1. maddesine “tarafsızlık” eklenmesini değerlendiren Tezcan, “O maddede ne yazarsa yazsın, HSYK’yı tek kişi belirleyecek. Tarafsız, bağımsızlığı sağlayacak Kurul’u bir kişi belirleyecek. Böyle bir tablo olamaz” dedi.
Maddelere geçilme için yapılan oylamayı usule aykırı “Korsan oylama” olarak nitelendiren Tezcan, genel üzerinde söz isteyen milletvekilleri de konuştuktan sonra maddelere geçilmesini istedi.
'İÇTÜZÜK HAKKIMIZI KULLANDIK'
AK Parti Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, görüşmelerin usule uygun yapıldığını, içtüzük hakkını kullanarak yeterlilik önergesi verdiklerini ve kabul edildiğini söyledi. Görüşmelere devam edilmesini istedi.
Anayasa Komisyonu gergin başladı
GENİŞ MUTABAKAT DERDİ YOK
HDP Milletvekili Mithat Sancar da, “rejim değişikliği” olarak gördükleri teklifin görüşmelerindeki sınırlamaları eleştirdi. Sancar, “daha özgürlükçü ve demokratik bir sistem önerilse bu şekilde tartışılmaz. İktidar, geniş mutabakat derdi olmadan teklifi çoğunluğa dayalı olarak hızla geçirmeye çalışıyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a göre bir model kurulduğunu anlatan Sancar, şöyle devam etti:
“Mutabakat arayışından vazgeçilen köklü öfke ve kutuplaşma zeminin derinleştiren bir anayasa değişikliği getiriliyor. Bu anti-demokratik ortamda tartışmadan geçirmek istiyorsunuz. Türkiye’nin geleceğine zaman ayarlı bomba yerleştiriyorsunuz. Buradan çıkış olmaz. Kullandığınız yol varacağınız yeri belirler. Araç, amacı meşrulaştırılamaz.”
Sancar da, teklifin çekilmesini, çekilmeyecekse de sınırsız tartışma olanaklarının kapatılmamasını istedi.
2010 DEĞİŞİKLİĞİ 3 GÜNDE GEÇTİ
Komisyon’un CHP’li üyesi Murat Emir de, “usul”den söz istedi. Ancak Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, söz vermedi. İçtüzük hükümlerine göre çalıştıklarını belirten Şentop’un “Geneli üzerindeki müzakere ne kadar sürer?” sorusuna CHP’li milletvekilleri, “Gerekirse yıllarca tartışacağız” karşılığını verdi. Anayasa değişikliği görüşmelerinin ilk kez yapılmadığını anlatan Şentop, 2010 anayasa değişikliğinde 3 gün 40 saat görüşme yapıldığını söyledi. Bu teklifin geneli üzerindeki görüşmenin ise 5 gün 45 saat 5 dakika sürdüğünü belirten Şentop, 689 sayfa tutanak tutulduğunu anlattı.
'ENGELLEMENİN DE ENGELLEMESİ OLMALI'
Engellemenin de bir hak olduğunu ama engellemenin de bir engellemesi olabileceğini söyleyen Şentop, müzakerelerin olgunlaştığını, bu çerçevede içtüzük hakkı doğrultusunda yeterlilik önergesi verildiğini söyledi, “Maddelere geçilmesine karar verdik. Şimdi 1. Madde üzerinde görüşmelere başlıyoruz” dedi.
1. MADDE GÖRÜŞÜLMEYE BAŞLANDI
Şentop’un sözleri üzerine CHP’li milletvekilleri ayağa kalktı. Bu sırada AK Parti milletvekili Yusuf Başar da 1. Madde üzerine söz alarak konuşmaya başladı. CHP’li milletvekilleri ise tepkilerini sürdürdü. Başar’ın konuşması gürültüler nedeniyle duyulmadı
KOMİSYONDA SLOGAN
Tepkilerini sürdüren CHP milletvekilleri daha sonra, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganı atmaya başladı. AK Partili milletvekillerinin bu slogana tepkisi, “Asıl siz hesap vereceksiniz” oldu. Komisyon usul tartışmalarıyla devam ederken öğleden sonra komisyon başkanı Mustafa Şentop ile 4 grup başkanvekilinin görüşmesinde konuşma sürelerinin sınırlanması konusunda uzlaşmaya varılamadı. Temsilciler konuşma süreleri içinse 'makul süre'de anlaştı. Ancak bu kararın ardından komisyonda konuşan CHP'li Murat Emir 1 saat 15 dakikayı geride bıraktı.