CHP'den 81 ilde 'başkanlık' hamlesi

'Cumhurbaşkanlığı sistemi' adı altında rejimin değiştirilmek istendiğini belirten CHP, komisyondan geçen anayasa değişikliğine karşı tüm Türkiye'de kampanya başlatma kararı aldı. İstanbul ve Ankara'da yapılan basın açıklamalarıyla, eylemlerin startı verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 'cumhurbaşkanlığı sistemi'ni düzenleyen anayasa değişikliklerinin komisyondan geçmesi üzerine bugün İstanbul Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. CHP Milletvekilleri Dursun Çiçek, Barış Yarkadaş, Hilmi Yarayıcı, Enis Berberoğlu, Sezgin Tanrıkulu, Selina Doğan, Gamze Akkuş İlgezdi, Oğuz Kaan Salıcı, Erdin Bircan, Gürsel Tekin, Gülay Yedekçi ve Serdar Kuyucuoğlu'ndan oluşan 12 milletvekili, anayasa değişikliği teklifiyle ilgili her bir ağızdan basın açıklaması metnini okudu.

Basın bildirisinde, "Kapalı kapılar ardında kimse olmadan, basın olmadan vekillerimizin sesi duvarlarda yankılanıyor" denildi.

Anayasa değişiklik metni ile rejimin değiştirilmek istendiği ifade edilen bildiride, şu görüşlere yer verildi:

"Gerçekleri bilmeniz gerekiyor; Anayasa değişmiyor, rejim değişiyor. Bu mesele parti meselesi değil, bu mesele vatan millet meselesi, ekmek aş meselesi, özgürlük meselesi. Partili cumhurbaşkanı adı altında, tek adam rejimi diktatörlüğünü getiriyorlar. Başbakanınız olmayacak, bakanlarınız olmayacak, milletvekillerinin yetkisi kalmayacak, yargı bir tek adamın maşası olacak, hiçbir vatandaşın vatandaş olarak hükmü kalmayacak. Türkü ile Kürdü ile Lazı, Çerkezi ile Sunnisi ve Alevisi ile biz halkız bu ülke bizim, hepimizin. Çocuklarımız Suriye'de yakılıyor sen başkan olmadın diye mi ?

Ergenokon'da general yaptığın Fetö'cüler darbeye kalkışabiliyor, dolar aldı başını gidiyor, yüz binlerce insan işsizliğe, açlığa mahkum ediliyor, askerimiz, polisimiz şehit ediliyor, canlı bombalar kentlerde insanlarımızı katlediyor. Bugün ülkemizin sorunu bir adamın ülkeyi yönetememesi, diktatör olma hevesi mi yoksa milli egemenliğimiz mi?"

'HALKA TEKER TEKER ANLATACAĞIZ'

Metin okunduktan sonra İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, 81 ilde stant açacaklarını, sansürü, anayasadaki değişikliklerin neler getireceğini anlatacaklarını söyledi. Yarkadaş "Anayasa değişiklikleri teklifi komisyondan geçti. CHP Meclis Genel Kurulu olarak da buna hayır diyeceğiz. Buna hayır derken de bütün halka anlatacağız."

MECLİS'İ TABUTA KOYAN TEKLİFE 18 ÇİVİ ÇAKILDI

CHP’nin TBMM Anayasa Komisyonu üyesi milletvekilleri Meclis’te de basın toplantısı düzenledi. Üç ayaklı anayasa değişikliği sürecinin komisyon aşamasında CHP’nin tüm direnişine karşın teklifin geri çekilemediğini söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen teklife 'evet' diyen üyelere tepki gösterdi: “TBMM’nin yok edilmesine, tabuta konulmasına evet dediniz. O tabuta 18. çivinin çakılmasına iştirak ettiniz. Bu anayasa rejim değişikliği, 100 yıllık anayasa birikimini yok etme, zorba devlet yaratma anayasasıdır. Literatürde bunlara gerçek değil sahte anayasa denir. Özgürlükleri ve kuvvetler ayrılığını korumak, iktidar gücünü sınırlamak yerine özgürlükleri sınırlayıp kuvvetler ayrılığını yok eden, güçleri tek elde toplayan kağıt üzerinde anayasaya, anayasa hukukçuları sahte anayasa der. Anayasa Komisyonu sahte bir anayasanın altına imza atmıştır. TBMM’nin yok edilmesine, tabuta konulmasına “evet” dediniz. O tabuta 18. çivinin çakılmasına iştirak ettiniz.”

'ADALET CELLATLARI YARATACAK'

Getirilen Anayasa değişikliği teklifini “Diktatör yaratma girişimi” olarak nitelendiren Tezcan, sorunlu yargı alanını daha da sorunlu hale getiren teklifin vatandaşın kendisini güvenle teslim edeceği bağımsız yargıçlar değil, adalet cellatları yaratacağını söyledi ve ekledi: “Elinde iktidarın satırını taşıyan adalet cellatları vatandaşın güvencesi değil korkusu haline dönüşecektir. Adalet cellatlarının bugün iktidarlarının güvencesi sanarak yaratanlar, unutmasınlar ki o cellatlar o satırı onlara çevirebilecektir.”

'DİRENİŞ SÜRECEK'

CHP’nin tam kadro Komisyon çalışmalarına katılarak direndiğini ama birinci aşamanın demokrasiyi yok etme arzusunda olanların istedikleri doğrultusunda sonuçlandığını anlatan Tezcan şöyle devam etti:

“Hedef ikinci aşama. Mücadeleyi bırakmayacağız. Türkiye’nin egemenliği Saray’dan alıp halka veren 100 yıllık Cumhuriyet birikimini yok etmesine, egemenliği halktan alınıp Saray’a verilmesine müsaade etmeyeceğiz. Şimdi ikinci aşamadayız. TBMM’den yasalaşmasını engellemek için çalışacağız. Bununla eş zamanlı olarak millete gideceğiz, Anadolu’nun her yerinde anlatacağız. Bu oyunu bozmak için elimizden geleni yapacağız. Bu zorbalık anayasasına hayır diye haykıracağız. Meclis ve milletin huzurda bunları boşa çıkartacağız.”

(HABER MERKEZİ/ANKARA)