'Meclis sansürü' vekilleri muhabir yaptı

Anayasa değişiklik teklifinin görüşüldüğü Komisyon'un kameralara kapalı olması milletvekillerini yayıncı yaptı. Yayın için özel tripot ve mikrofon alan CHP'li Ali Şeker, bir oturumda kesintisiz 15 saat yayın yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti'nin getirdiği anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinde görüntülü basın yayın kuruluşlarına izin verilmemesi tartışma yarattı. Tüm Türkiye'yi ilgilendiren değişikliğin en azından görüntülü haber servis eden ajanslar tarafından izlenmesi talep edildi. Ancak, muhalefetin bu talebi geri çevrildi. Meclis kamerasının tüm toplantıları kayda aldığı, istendiği takdirde oradan görüntülere ulaşılabileceği ifade edildi. Bu arada CHP milletvekilleri, Komisyon Başkanlığı'na toplantıların TRT 3'te yayınlanması talebiyle önerge verdi. Bu önerge de aynı gerekçeyle geri çevrildi. Görüşmeleri sadece medya kuruluşlarından muhabirler izledi.

Toplantılar devam ederken CHP'li milletvekilleri, El Bab'da 16 askerin hayatını kaybetmesi haberi üzerine komisyon toplantısında yapılan konuşmaları Meclis'ten talep etti. Ancak gelen görüntülerde, CHP milletvekili Namık Havutça'nın, “Şehitlerimiz için 1 dakika saygı duruşunda bulunalım” sözleri yer almıyordu.

Görüntüleri Meclis TV'den talep eden CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker bu durumu “Sansür” olarak nitelendirerek şunları söyledi: “Tüm toplumu ilgilendiren bir anayasa değişikliğini görüşüyoruz. Tüm oturumların açık olması, canlı yayınlanması gerekirken buna kısıtlama getiriyorlar. 'TRT kamerası var. İstediğiniz görüntüleri alabilirsiniz' dediler ama bize verdikleri görüntülere sansür uygulanmıştı. Arkadaşımızın saygı duruşu talebinde bulunduğu kısmı kesip vermişler. Milletvekiline sansür uyguluyorlar. Gizli kalsın istiyorlar. Öyle olunca tüm topluma hatta dünyaya duyurma görevi de bize kaldı.”

YAYIN İÇİN TRİPOT VE MİKROFON ALINDI

Şeker'in “Meclis TV sansürü” olarak nitelendirdiği bu durum üzerine kollar sıvandı ve komisyon çalışmalarını canlı vermek için harekete geçildi. Şeker bu süreci de şöyle anlattı:

“Başka komisyon çalışmalarında da telefonum aracılığıyla yayınlar yaptım, ama daha kaliteli görüntü için cihazın sabit kalması gerekiyordu. Biz de bunun için bir tripot aldık. Daha iyi bir ses kalitesi için de ayrıca mikrofon aldık. Böylece teknik altyapımızı güçlendirdik. Yayını ben yapıyorum, milletvekili arkadaşlarımız Mahmut Tanal, Sibel Özdemir, Onursal Adıgüzel de yardımcı oluyor.”

'METİNER'İ BİLE YAYINLADIK'

Şeker'in “Teknik masa” olarak nitelendirdiği komisyonun çalışma masasında yayın kalitesini iyileştirmek için bu çalışmalar yapılırken, yayın ilkeleri de belirlendi! “Biz tarafsız yayıncılık yapıyoruz” diyen Ali Şeker, AK Partili Grup Başkanvekillerinden milletvekillerine konuşmaların tümünü yayınlamaya çalıştıklarını anlattı. Şeker, “Bu tarafsızlık medyaya örnek olsun. Montaj yok. Tüm gerçekler orada. Halktan kaçırmaya çalıştıkları, gizli kalmasını istedikleri şeylere izin vermeyeceğiz. Tüm gerçekleri kayıt altına alıyoruz” dedi.

Şeker sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda da, “Yayınlarımızda sansür edilen penguen vb. kullanmıyoruz. Tarafsız yayıncılık ilkeleri gereği Mehmet Metiner'i bile yayınladık” ifadelerini kullandı.

komisyonb

KESİNTİLERİN SORUMLUSU İNTERNET

CHP'li milletvekilleri komisyon görüşmelerini tarafsız olarak vermeye çalışıyor ama ara ara kesintiler de yaşanıyor. Bu durumun tamamen alt yapı eksikliğinden kaynaklandığını, yaşanan kesintilerin bu nedenle olduğunu anlatan Şeker şunları söyledi:

“Güç kaynaklarımızla ilgili sıkıntı yaşanabiliyor. 3 şarj cihazı vardı ama yetmedi. Meclis'in kablosuz internet ağında yetersizlik var. Kendi internet paketlerimizi kullanıyoruz ama burada da jammer nedeniyle sanırım kesintiler olabiliyor."

Son komisyon toplantısında 15 saat yayın yapan Şeker, çalışmalar bitene kadar da yayını sürdürdü.