MHP AK Parti’de, AK Parti MHP'de fire hesaplıyor
Meclis’teki Anayasa mesaisi öncesi fire hesapları kızıştı. AK Parti, MHP’deki gelişmeleri izlerken, MHP’nin gözü de AK Parti’de. “Evet” oyu vereceğini söyleyen bazı MHP’li milletvekilleri, “Bizde temiz 25-30 oy var. Peki AK Parti’den 315 oy çıkacak mı?” diye soruyor.
ANKARA - “Partili Cumhurbaşkanlığı”nı öngören anayasa değişikliğinde geri sayım başladı. Anayasa Komisyonu’nda oy çokluğuyla kabul edilen 18 maddelik teklifin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri 9 Ocak Pazartesi günü başlayacak.
Kritik görüşmeler öncesi tüm partiler anayasa kampına girdi. Partide rahatsızlık yaratan başta “yedek milletvekilliği” olmak üzere teklif üzerinde kimi değişiklikler yapan AK Parti de fire önlemi için de “ikna” toplantıları başladı. AK Parti milletvekilleri, “itirazlar yüksek sesle ilgili organlarda dile getirildi, yetkili organlar da itiraz edilen konuları ele aldı. Bunlar olmasaydı, sessizlik olsaydı o zaman fire konuşulabilirdi. Ama bu durumda grup bütünüyle teklifin arkasında duracaktır” görüşü hakim. AK Parti’de fire olamayacağını savunan milletvekillerinin gözü MHP’de. “hayır” oyu vereceğini açıklayan MHP’li milletvekilleri ve etkileri ölçülürken tek tek isimler üzerinden fire hesapları yapılıyor.
MHP’de getirilen sisteme “hayır” diyeceğini açıklayan milletvekili sayısı 7 oldu. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamaları doğrultusunda oylarını kullanacaklarını söyleyen bazı milletvekilleri ise AK Parti’yi izliyor. Kulislerde, “MHP’de “hayır” diyecek milletvekilleri ortaya çıktı. Hepsi de açıklamalarını yaptı. Bundan daha fazlası olmaz. MHP’de temiz 25-30 “evet” oyu var. Peki AK Parti’den 315 oy çıkacak mı?” diye soruluyor.
CHP'DE GİZLİ OY HASSASİYETİ
Teklifi bir “rejim değişikliği” olarak nitelendiren CHP’de hafta sonu il başkanları, ardından Parti Meclisi toplanacak. Teklifin görüşüleceği Pazartesi günü sabah da Meclis’te milletvekilleri kapalı grup toplantısı yapacak. Toplantılarda anayasa görüşmelerinde izlenecek strateji belirlenecek. CHP’nin üzerinde duracağı en önemli konu oylamada “gizlilik” kurallarına uyulması olacak. “Gizli oy” kuralı ihlal edilmezse teklifin 330 oya ulaşmayacağı görüşünü savunan CHP de bu yönde Meclis Başkanlığı’na da bir çağrı yapıldı. CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a yazdığı mektupta, teklifin oylamasında gizliliğin sağlanması ve gizliliği ortadan kaldıracak tutum ve davranışlara izin verilmemesini istedi.
HDP ANAYASA İÇİN TOPLANIYOR
Anayasa teklifine “hayır” diyen HDP de görüşmelere bir dizi toplantıyla hazırlanacak. İlk önce grup yönetimi toplanacak ardından Pazartesi günü milletvekilleri kapalı grup toplantısında bir araya gelerek izleyecekleri stratejiyi belirleyecek.
Bu arada anayasa görüşmeleri için Meclis Başkanlığı da “ziyaretçi önlemi aldı. 9 Ocak-24 Ocak tarihleri arasında grup toplantıları dışında Meclis’e ziyaretçi alınamayacak.