'Saray için 0, vatandaş için 132 fire'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, sahte oy pusulasıyla ilgili, "Saray için '0' fire garantisi verenler, vatandaş söz konusu olunca 132 fire verdi" yorumunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Anayasa değişikliği görüşmeleri için pazartesi gününden başlayarak iki haftalık yeni bir takvim oluşturan Meclis, “sahte oy pusulası” tartışmasıyla açılacak.

CHP, AK Parti milletvekillerinin Genel Kurul salonunda olmayan 5 milletvekili adına “sahte pusula” vermesini Genel Kurul'un gündemi yapacak. “Gizli oy”, “gizli oyun alenileştirilmesi”, “gizli oy sırasında milletvekillerinin denetlenmesi” gibi tartışmaların yaşandığı ortamda anayasa değişikliği oylamasıyla ilgili kaygılar dile getirilecek.

AK Parti takvimi, anayasa değişikliğinin pazartesi günü başlamasını öngörüyordu, ama “sahte oy pusulası” nedeniyle yarım kalan kanunun ne olacağı merak konusu. Kanun önce ele alınıp anayasa değişikliği görüşmeleri yapılabilir ya da bu görüşmelerin sonuna bırakılabilir. Ak Parti bu konuda henüz karar vermedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis Genel Kurulu'nun kapanmasına yol açan “Sahte oy pusulası”nın tam bir skandal olduğunu belirterek Gazete Duvar'a şunları söyledi:

“İktidar partisi her yerde Meclis'te görüşülen kanunun sicil affı, emekli ikramiyesi gibi vatandaş için önemli düzenlemeler içerdiği propagandasını yaparken 316 milletvekilinden 184'ünü Meclis'te hazır tutamadı. Ama sistem değişikliğine gelince '316'da fire yok' diyorlar. Vatandaşın istediği değişikliklerde 184 milletvekilini bulamayan AKP, işçi emekliye gelince 132 fire veriyor. Saray için bir tek fire vermemeyi göze alanlar vatandaşın istediği konuda 132 fire veriyor. 316 milletvekilinden 184'ünü Meclis'te tutamıyor, bir de sahte oy kullanıyor.”

'ETKİN VE GÜÇLÜ MUHALEFET YAPACAĞIZ'

Anayasa değişikliği teklifini hafta sonu il başkanları ardından Parti Meclisi üyeleriyle değerlendirecek olan CHP de Pazartesi sabah da kapalı grup toplantısı yapılacak. Parti tavrının bu toplantılarda netleştirileceğini söyleyen Özgür Özel, “CHP etkin muhalefet görevini yerine getirecek. İçeriği güçlü bir muhalefet sergilenecek. Getirilen değişikliğin bir sistem değil rejim değişikliği olduğunu en iyi şekilde dile getirmeye çalışacağız. Bunu o kadar kolay geçiremeyecekler” dedi.