Tutuklu HDP'li vekillerden Meclis'e çağrı

Anayasa değişikliği öncesi CHP ve HDP Meclis Başkanlığına başvurdu. Tutuklu HDP milletvekilleri, anayasa görüşmelerinin durdurulmasını isterken, sahte oy pusulası için suç duyurusu yapılmasını talep eden CHP ayrıca, anayasa oylaması için önlem alınmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis, anayasa görüşmelerine hazırlanırken muhalefet harekete geçti. 9 Ocak'ta başlayacak görüşmeler öncesinde CHP ve HDP'den Meclis Başkanlığı'na iki ayrı çağrı yapıldı.

CHP'nin başvuru gerekçesi, Meclis Genel Kurulu'nın son birleşiminde yaşanan sahte oy pusulası için oldu. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, yoklama sırasında AK Parti milletvekilleri Mustafa Şahin, Mehmet Akyürek, Hacı Özkan, Metin Bulut, Abdulkadir Yüksel ve Serkan Bayram'ın salonda bulunmamasına rağmen adlarına pusula yazıldığının tespit edildiğini söyledi. “Meclis çatısı altında suç işlenmiştir” diyen Gök, bunun AK Parti milletvekillerinin planlı ve organize bir girişimi olduğu noktasında da kuşku olmadığını söyledi.

Genel Kurul'da olmayan milletvekilleri adına pusula düzenlemenin ilk kez yaşanmadığına dikkat çeken Gök, “Yaşananlar demokrasimiz adına utanç vericidir” dedi.

Pazartesi günü başlayacak anayasa teklifi görüşmelerini hatırlatan Gök, bu durumun anayasa görüşmelerinde de anayasa ve içtüzüğe aykırı suç teşkil eden benzer hukuksuzlukların yaşanacağı kuşkularını arttırdığını söyledi.

Gök, Kurul'da bulunmayan 5 milletvekili adına doldurulan oy pusulaları ile TBMM TV'nin sahte oy pusulaları hazırlıklarını gösteren görüntülerinin kayıt altına alınarak suç duyurusunda bulunulmasını ve anayasa değişikliği görüşmelerinde benzer hukuksuzlukların yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

'İÇ TÜZÜĞE AYKIRI'

Anayasa görüşmeleri öncesi Meclis Başkanlığına bir başvuru da HDP'nin cezaevindeki milletvekillerinden geldi. Tutuklu bulundukları için görüşmelere katılamayacaklarını ifade eden milletvekilleri, bu durumun Anayasa'ya ve içtüzüğe aykırı olduğunu ifade etti.

Anayasanın 80. maddesinde yer alan "TBMM üyeleri seçildikleri bölgeyi veya kendilerini seçenleri değil, bütün Milleti temsil ederler" hükmünü, Anayasanın 87. maddesinde yer alan "TBMM'nin görev ve yetkileri kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak (...) ve Anayasasının diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmektir" hükmünü ve İçtüzük'ün Genel Kurul'da konuşma hakkını düzenleyen 61. maddesinde yer alan "Söz, kayıt veya istem sırasına göre verilir" hükmünü hatırlatan milletvekilleri, anayasa değişikliği ile ilgili görüşmelerin durdurulmasını istedi.