AK Parti referandumu bekletiyor!

Meclis’teki Komisyon ve Genel Kurul aşamaları büyük hızla tamamlanan anayasa değişikliği bir haftadır Meclis’te bekliyor. CHP ve HDP’ye göre AK Parti hâlâ referandum tarihine karar veremedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - “Partili Cumhurbaşkanlığı”nı içeren 18 maddelik anayasa değişiklinin Meclis’te kabul edilmesinin üzerinden tam bir hafta geçti. Meclis Genel Kurulu’nda 21 Ocak Cumartesi günü 339 oyla kabul edilen değişikliğin hemen ardından Cumhurbaşkanı onayına sunulması bekleniyordu. Ancak henüz dosya Cumhurbaşkanlığına gönderilmedi.

'REFERANDUM TARİHİNİ NETLEŞTİREMEDİLER'

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’e göre bu durumun nedeni referandum tarihine henüz karar verilememesi. Gök, “Meclis’te yapılacak bir işlem kalmadı, dosya hazır ama henüz gönderilmedi, bekletiliyor. Henüz referandum tarihini netleştirememiş görünüyorlar. Sonuçta Cumhurbaşkanının sadece 15 gün inceleme süresi var. Orada bekletmek yerine Meclis’i tercih ediyor görünüyorlar. İktidar partisinin belirleyeceği referandum tarihine göre gönderecekler” dedi.

Dosya Meclis’te beklerken Başbakan Binali Yıldırım’ın, “Anayasa değişikliği onay için Cumhurbaşkanlığına sunuldu” açıklamasını, “Kendilerinden haberi yok” sözleriyle değerlendiren Gök, referandum için 9 ya da 16 Nisan üzerinde plan yapıldığını söyledi.

'BAŞKA BİR HESAP MI VAR?'

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen de bu duruma tepki gösterdi. Anayasa değişikliğinin halen Meclis’te bekletildiğini söyleyen Bilgen, “Değişiklik teklifini Meclis’ten çıkarmak için ortalığı velveleye verenler, Komisyon aşamasındaki konuşmalarda 5 dakikayı çok görenler, Genel Kurul’da sahte oy kullanmaya yeltenenler şimdi aynı aceleci tavrı sergilemiyorlar. Başka bir hesap mı var merak ediyoruz” diye sordu.

1 HAFTA DAHA BEKLETİLEBİLİR

Meclis’te kabul edilen değişiklik Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığına sunulur ve Erdoğan hemen onaylarsa 2 Nisan’da referandum mümkün. Ancak referandum için 16 Nisan tarihi planlanıyorsa kabul edilen değişiklik Meclis’te bir hafta daha bekletilebilir.