Referandumda ibre 16 Nisan'a döndü
Anayasa değişikliği takviminde sona gelindi. Cumhurbaşkanlığına onay için sunulan anayasa değişikliği kanunu ilk 5 gün imzalanmayınca referandumda ibre 16 Nisan'a döndü.
ANKARA - Meclis’te 339 oyla kabul edilen anayasa değişikliğinin onay sürecinde geride kalan 17 gün nedeniyle referandum tarihinde 3 olasılık ortadan kalktı. Referandum için tek seçenek 16 Nisan olarak görünüyor.
10 Aralık 2016'da TBMM Başkanlığı'na sunulan anayasa değişikliği teklifi, 42 günün ardından, 21 Ocak 2017 tarihinde tamamlanarak, yasalaştı.
Meclis’te sert tartışmalar eşliğinde sabaha kadar süren çalışmayla hızla yasalaştırılan teklifin aynı hızla onay için Cumhurbaşkanlığına sunulması bekleniyordu ancak öyle olmadı.
339 oyla kabul edilen ve üzerinde artık yapılacak hiçbir işlem kalmayan anayasa değişikliği dosya halinde tam 12 gün Meclis’te bekletildi.
MECLİS BEKLEYİŞİ 2 TARİHİ SIFIRLADI
Bu bekleyişin ana nedenlerinden biri değişikliğin planlanan tarihte referanduma sunulmasıydı. Anayasa değişikliğinin Meclis’te 12 gün bekletilmesi sonunda referandum tarihi için 26 Mart ve 2 Nisan olasılıkları ortadan kaldırılmış oldu. Bu süreçte iktidar kanadından da sık sık referandum için 9 Nisan olasılığı telaffuz edilmeye başlandı. Muhalefet kanadından gelen eleştirilerse “anketler “evet” demediği için süreci uzatıyorsunuz” yönündeydi.
9 NİSAN OLASILIĞI ORTADAN KALKTI
Anayasa değişikliği 2 Şubat 2016 tarihinde Cumhurbaşkanlığı'na sunuldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Gelir gelmez onaylarım” dediği için 15 günlük inceleme süresini kullanması beklenmiyordu. Ancak Beştepe’deki bekleyişte de 5 gün geride kaldı. YSK’daki siyasi partilerin hesaplarına göre 7 Şubat gece yarısı itibariyle referandum tarihi için sıkça dile getirilen 9 Nisan olasılığı da ortadan kalkmış oldu.
AK Parti sandıkta 'evet'i gördü
REFERANDUM 16 NİSAN'DA
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün yaptığı açıklamaya bakılırsa, anayasa değişikliği bu hafta içinde onaylanarak yayımlanması için Resmi Gazete’ye gönderilecek. Böylece haftalardır merakla beklenen referandum tarihi de netleşmiş olacak. Referandum Kanunu'nun Resmi Gazete'de yayımını takip eden 60. günden sonraki ilk pazar günü yapılacağı için referandum tarihi de 16 Nisan olarak netleşmiş olacak.
23 NİSAN SEÇENEĞİ
Takvim açısından referandumun 23 Nisan da yapılması da mümkün ancak Gazete Duvar’a konuşan CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Yakupoğlu, 23 Nisan’ın resmi tatil olduğunu hatırlatarak, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlaması yapılan bu günde seçimin söz konusu olamayacağını söylemişti.