Referanduma 'KHK ayarı'nda gözler YSK'da

OHAL KHK'sı ile seçimlerde tarafsız yayın yapmayan TV'lere YSK cezası kalktı. Muhalefetin tepkisini çeken kararla ilgili CHP'nin YSK temsilcisi de, “seçim kanununda değişiklik bir yıl içinde uygulanamaz” diyor. Gözler YSK'nın vereceği kararda.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 687 Sayılı OHAL Kararnamesi ile Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim dönemlerinde “eşitlik ilkesine aykırı” yayın yapan televizyonlara ceza verme yetkisi kaldırıldı.

CHP'nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, YSK'nın sadece seçim süreçlerinde kullandığı bu yetkinin ne anlama geldiğini Gazete Duvar'a anlattı.

“298 sayılı kanunun 149-A maddesi YSK'ya seçim süreçlerinde RTÜK'ün yetkisini, özel ve radyo televizyonlar yönünden değerlendirme imkanı veriyor. RTÜK'ten gelen bilgiyle YSK ulusal yayın kuruluşlarını belirliyor, sonra bunların seçim süreçlerinde nelere dikkat etmeleri gerektiğiyle ilgili yayın ilkelerini duyuruyor. Sonra da RTÜK'e talimat verilerek bu yayın ilkeleri çerçevesinde kuruluşların denetlenmesi ve haftalık rapor halinde YSK'a sunulması isteniyor. Daha sonra RTÜK'ün raporları incelenerek burada aykırılı tespit edilenlere yayın durdurma cezaları veriliyor. 1'den 12'ye kadar yayın durdurma, 12 yayın durdurmada ise ekran karartma söz konusu. Ama bunu hiç uygulamadık.”

DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GELMİŞTİ

Bu düzenlemenin A Haber ve Ülke TV'ye verilen cezalar nedeniyle AK Parti tarafından daha önce de gündeme getirildiğini söyleyen Yakupoğlu, 2011'in ise unutulduğunu söyledi. 2011 seçimlerinde en çok cezayı sırasıyla Halk TV, Bengü Türk ve Meltem TV'nin aldığını hatırlatan Yakupoğlu, “O zaman neden sesleri çıkmadı?” diye sordu.

1 YIL İÇİNDEKİ SEÇİMLERDE UYGULANAMAZ

Bugün KHK ile getirilen düzenlemenin daha önce kanunla yapılmaya çalışıldığını ama 1 Kasım seçim sürecinde gündeme getirilen bu düzenlemeye “bir yıl içindeki seçimlerde uygulanamaz” diyerek karşı çıktıklarını anlatan Yakupoğlu, karşı tarafın ise “bu seçim hükmü değil, biz cezayı kaldırıyoruz” diyerek savunduğunu anlattı.

SON KARAR YSK'NIN

O kanun değişikliği yapılamadı ama bir KHK ile istenen düzenleme gerçekleşti. Peki şimdi ne olacak? Yakupoğlu'na bu Seçim Kanunu'nun bir hükmü ve bu nedenle referandumda uygulanamaz. Yakupoğlu şunları söyledi:

“Anayasa 67. maddesi son fıkrası yürürlükte. Bu madde de seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” deniliyor. Ama kararı Yüksek Seçim Kurulu verecek. 2011 referandumunda, referandumun 120 günden 60 güne çekildiğinde 67. maddeye dayanarak bunu uygulamamıştı. Kararı göreceğiz.”

Ama bu arada 680 sayılı kararname ile nüfus kanununda değişiklik yapıldı. Yurt içi dışı seçmen kütükleriyle yapılan düzenleme oy çokluğuyla 1 yıl geçmeden yürürlüğe konuldu. Şimdi gözler YSK'nın bu düzenleme doğrultusunda nasıl bir karar vereceğinde.

'MUHALEFETE 1 DAKİKA BİLE VERMEYECEKLER'

Referandum arefesinde yapılan düzenleme muhalefet partilerinin tepkisini çekti. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Bu düzenleme ile yandaş medya denetim dışına çıkarıldı. Artık, muhalefete 1 dakika bile söz süresi vermeyecekler. Çünkü; eşitlik ilkesi de yok edildi" dedi.

Yarkadaş, kaldırılan maddeyle TV ve radyoların YSK denetimi olmadan; istedikleri gibi, istedikleri süre seçim yayını yapmasının önünün açıldığını belirterek şöyle devam etti: “Bunun anlamı şudur. Referanduma giden Türkiye'de muhalefete yayın yoluyla baskının giderek artacağı ve her türlü hakaret-iftiranın rahatlıkla yapılabileceğidir. Yandaş medya artık muhalefete tek bir dakika bile söz hakkı vermemekte serbest bırakıldı. Medyanın yüzde 85'lik kısmını elinde tutan AKP hükümetinin gözü doymamış olacak ki böyle bir karar almıştır."

“YSK'YA BİLE GÜVENMİYORLAR”

Daha önce RTÜK üyeliği yapan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da düzenlemeye tepki gösterdi: “Referanduma değil neredeyse darül harbe giriliyor. Asla fırsat eşitliğine imkan tanımıyorlar. Üyelerini belirledikleri YSK'ya dahi bu haliyle güven duyulmadığını gösteriyor. Taraf olunan sözleşmeler var. Bunu nasıl izah edeceksiniz? Bir yargı kurumundan fırsat eşitsizliğine ceza verme ehliyetini alıp siyaset kurumuna veriyorsunuz. Bu kabul edilemez. Suç cezasız kalacak. Yandaşlarına, 'Yürüyün kim tutar sizi', 'Denge, hukuk gözetmeyin, ben varım arkanızda' diyorlar.”