Erdoğan'ın müjdesi, '4 senaryodan biri' çıktı
OECD'ye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Türkiye artık yüksek gelirli bir ülke” açıklaması yanlış çıktı. Rapora göre bu 2030 yılına dönük 4 senaryodan biri.
ANKARA - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, “Türkiye yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçti” müjdesinin OECD'nin göç raporunda 2030 yılı için hazırladığı 4 senaryodan biri olduğu ortaya çıktı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Aralık 2016 tarihinde, görüntülü bağlantı aracılığıyla katıldığı bir açılış töreninde, “Size şimdi bir müjde daha veriyorum. OECD, Türkiye'nin de içinde bulunduğu 8 devletin, orta gelirli ülkeler sınıfından yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçtiğini açıkladı” iddiasında bulundu.
Dünya Bankası'nın yaptığı sınıflamaya göre kişi başı gelir 4036 dolarla 12 bin 475 dolar arasında olan ülkeler “üst-orta gelirli ülkeler” sınıfında. Türkiye de Aralık 2016 itibariyle bu sınıfta yer alıyor. Erdoğan'ın açıkladığı bu ani yükseliş kafaları karıştırdı.
TÜRKİYE RAPOR 2. ÜLKE GRUBUNDA
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, bu konuyu bir soru önergesiyle Başbakan Yardımıcısı Mehmet Şimşek'e sordu. Hazine Müsteşarlığı'nca gönderilen yanıta göre bu bilgi OECD'nin Aralık 2016 tarihinde yayımladığı, “Küresel Kalkınma Perspektifleri 2017- Değişen Dünyada Uluslararası Göç” isimli rapora dayanıyor. Raporda ülkeler gelir düzeyleri ve ekonomik büyüme performanslarına göre 3 gruba ayrılıyor. Türkiye de bu sınıflandırmada, “Yüksek Oranda ve Sürekli Büyüyen Ülkeler” isimli ikinci ülke grubunda yer alıyor.
'BİRİNCİ ÜLKE GRUBU' SADECE SENARYO
Raporun bir bölümünde de uluslararası göç konusu 2030 yılına yönelik 4 farklı senaryo üzerinden incelenmiş. Her senaryo içinde 2015-2030 yılları arasındaki döneme ilişkin muhtemel gelişmeler açıklanıyor. Bu senaryolardan ikincisinde, Türkiye, Çin, Kolombiya, Kosta Rika, Endonezya, Kazakistan, Meksika ve Güney Afrika'nın bulunduğu 8 ülke bir üst gelir grubuna çıkarak yüksek gelirli ülkeler grubuna dahil olacağı öngörüsü yer alıyor.
BU BİLGİYİ CUMHURBAŞKANINA KİM VERDİ?
Verilen yanıt, OECD'nin 2030 yılına dair 4 senaryosundan birinin gerçek sanıldığını gösteriyor. Faik Öztrak soru önergesinde, “Sayın Cumhurbaşkanının müjde olarak paylaştığı ve yanlış olduğu anlaşılan bilgi, kendisine ekonomi bürokrasisine bağlı kurumlar tarafından mı verildi?” diye soruldu. Ancak Hazine Müsteşarlığı'ndan bu soruya yanıt verilmedi.