'Kedi fare oyunu olmazsa Hayır garanti'

MHP'de 'Hayır' cephesinin sözcülerinden Yusuf Halaçoğlu, Başbakan'ın bozkurt işareti ile MHP'lileri kandıramayacağını, tam tersine "Hayır" oylarını güçlendireceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Başbakan'ın bozkurt işareti yapmasına MHP'nin 'Hayır' diyen muhaliflerinden yanıt geldi. MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, bozkurt işaretiyle bizi kandıracaklarını sanıyorlarsa aldanıyorlar. Tam tersine riyakarca yapıldığı düşünüldüğü için 'Hayır' oylarını arttırır" dedi. Halaçoğlu'na göre, bozkurt işareti yapılmasının bir anlamı da 'Evet' oylarına güvenilmemesi ve MHP tabanının büyük kesiminin 'Hayır' dediğinin görülmesi...

HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ'ın milletvekillliğinin düşürülmesinin de hem MHP hem de HDP'ye dönük bir mesaj olduğunu söyleyen Halaçoğlu'na göre; sandıklara kedi fare girmezse kesin 'Hayır' çıkacak, hem de umulmayan bir oranda. 'Hayır'ın Türkiye'yi rahatlatacağını söyleyen Halaçoğlu, AK Parti'nin büyük hayal kırıklığı yaşayacağını söylerken, MHP'de kongrenin de kaçınılmaz olacağını kaydetti.

Anayasa değişikliğine 'Hayır' tavrı sonrası açılan disiplin soruşturması kapsamında partisinden ihraçla karşı karşıya gelen Halaçoğlu'nun, Gazete Duvar'a değerlendirmeleri şöyle:

HAYIR KAMPANYASI İÇİN SEKRETARYA KURULDU: “Türk milliyetçileri ‘Hayır’ Diyor” buluşmasında neden "Hayır" dediğimizin gerekçelerini anlattık. Getirilen anayasa değişikliğinin hiçbir maddesinde Türkiye’nin yararına bir şey görmediğimizi söyledik. Birlik beraberlik içindeyiz. Burada genel başkanlık, parti meselesi yok. Mesele Türkiye Cumhuriyeti’nin tasfiye edilip edilmemesi, tek adamlığa dönüşüp dönüşmemesi. Genel başkan adaylarının yanı sıra milletvekilleri, öğretim üyeleri de etkinliklere, konferanslara gidecek. İl il dolaşılacak. Programların koordinasyonunu ortak kurulan sekretarya sağlayacak.

AİLE YÖNETİMİ ÖNÜNDE ENGEL YOK: Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı eşini birinci yardımcı olarak atadı. Türkiye için getirilen sistemde de birinci derece yakınların cumhurbaşkanı yardımcısı, bakan yapılması konusunda engel yok. Aile yönetimi gibi bir havaya dönüşebilir bu. Esad, Saddam örnekleri var. Böyle mi olacağız, demokratik hukuk devleti olarak parlamenter sistemle mi devam edeceğiz?

BAŞBAKAN’IN BOZKURT İŞARETİ 'HAYIR'I ARTIRIR: MHP’ye, MHP’nin “Hayır” diyen tabanına mesajdı. “Bakın onlar bile artık bozkurt işareti yapıyor” diyerek MHP’nin elini güçlendirmeye çalışıyorlar ama bozkurt işaretiyle bizi kandıracaklarını sanıyorlarsa aldanıyorlar. Karşılığı yok. Tam tersine bunun riyakarca yapıldığı düşünüldüğü için “Hayır” oyunu arttırır. Bozkurt işaretinin bir anlamı da “Evet”e güvenmemeleri. Demek ki MHP tabanının büyük kesiminin “hayır” dediğini kendileri de görüyor. Bunu nasıl izole edeceklerinin yollarından birini böyle görüyorlar.

'EVET'LER 'HAYIR'IN 7 PUAN GERİSİNDE: Bunların hepsi hava. Durmadan anket yaptırdıklarını biliyoruz. Bu anketlerde “Evet” oyları “Hayır”ların 7 puan gerisinde. Sahaya çıkınca sonuç değişir diyorlar ama mitingler taşıma yoluyla yapılıyor. Bu sıkıntılar nedeniyle söylediklerinin nereye gideceğini bilmeden politika yapıyor, Hayır diyenleri teröristle eşdeğer görüyor, FETÖ’cü ilan etmek istiyorlar ama ters teptiğini görüyorlar.

HDP VE MHP'YE MESAJ: Muhtemelen MHP tabanı için yapıldı. Ama bir tarafı da HDP’yi ikna etmek için olabilir. Eylül 2016 tarihli bir karar. Meclis eski Başkanı Cemil Çiçek döneminde uygulanmayan örnekler varken bugün farklı davranılıyorsa bu referandum içindir. MHP'ye, milliyetçi tabana, “bak biz teröristlere destek veren, onlarla paralel hareket eden bir partinin milletvekilini dahi ihraç ediyoruz, teröre karşı mücadele ediyoruz” mesajı vermeye çalışıyorlar. Diğer tarafta HDP’lileri hizaya çekmek de var. “Bakın, bundan sonra başınıza bunlar gelebilir. Hepinize uygulanabilir. Başkanlığa karşı çıkmayın gibi” bir mesaj olabilir. Ama Meclis’te oy kullanmadılar, "Hayır" konusunda ne kadar gerçekçiler bilmiyoruz.

AK PARTİ SEÇMENİNİN ALDATILMA ENDİŞESİ: Anayasa için “15 Temmuz’u göz önüne alın, destek verin” diyeceklerdi ama vatandaş, “Sen bu kadar yetkiye sahiptin, FETÖ’yü TSK’ya Emniyet teşkilatına sen yerleştirdin. Yarın bu kadar yetkiyi alsan ne yaparsın. Herkes aldattı bugüne kadar. Bu kadar aldatılan bir kişinin yarın aldatılmayacağını kim garanti edebilir” diyor. AKP içinde de büyük endişe var. Seçim olsa yine AK Parti’ye oy verecek olanlar tek adamlık için vermeyeceğini söylüyor.

İDAM OYUNU OYNANIYOR: Oyun oynanıyor burada. Geriye dönük işlemez. AB de “idam getirilirse ilişkiler biter” diyor. MHP tabanını etkileyen bir durum olmaz.

PARTİ KURMAK İSTESEK, KURARDIK: Devlet Bey şunu anlamalı. Bizim karşı çıkmamız, kongre istememiz ne MHP’ye ne de genel başkana karşı bir tavır. Biz MHP’nin iktidara gelmesi için bu tavrı gösterdik. 80 milletvekili 40’a düşmüştü. Bir güven tazelenmesine ihtiyaç var. Kendisi aday olup seçilebilirdi, herkes sesini keserdi. Ama bunu isteyenler hain ilan edilip ihraç edilmeye başlandı. İhraç edilenler dün kendisini seçen insanlar. Demek ki kendi tabanına dava arkadaşlarına güvenmeyen bir yapı var. Bunlar ne MHP’ye ne de Bahçeli’ye yakışmıyor. Biz parti kurmak istesek bu mücadeleye gerek duymaz, kurardık. Böyle bir düşünce içinde değiliz. Boy ölçüsüne gelince, Meral Hanım’ın dediği gibi kongre yapsın. Ülkücü taban bize tokatı vurursa "Biz yanlış yapıyoruz" deriz teşekkür ederiz. Bu kadar basit.

SANDIKTA KEDİ FARE KORKUSU: MHP tabanının yüzde 90’a yakını “hayır” diyecek. Eğer sandık güvenliği sağlanırsa, sandıklara kedi fareler girmezse -Biz kendi etkinliklerimizde nasıl elektrik kesildiğini görüyoruz- kesin “Hayır” çıkacak. Hem de hiç ummadığınız bir yüzde ile.

HAYIR ÇIKARSA NE OLUR? Türkiye rahatlar, gerginlikler sona erer. Meclis de hükümet de devam eder. Ama cumhurbaşkanı kendine çeki düzen verip kanuna, anayasaya uygun şekilde davranıp tarafsızlığını korumalı. 'Hayır' çıktığında AK Parti tabanı büyük hayal kırıklığı yaşayacak. MHP de kongreye gitmek zorunda kalır.