Demirtaş: Yüksekdağ'ın tasfiyesi suçtur
HDP'li Demirtaş, ifade verdi: İktidarı elinde tutanlar, korku yaydılar diye korkacak değiliz.
DUVAR - HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 2016 yılında Mersin'de yapmış olduğu bir konuşma nedeniyle hakkında, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun şikayetiyle "T.C Hükümetini, yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama" suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması Demirtaş, hakkında 4 yıl 8 ay hapis cezası istenen davanın duruşmasında ifade verdi.
HDP Eş Başkanı Demirtaş, tutulduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Davutoğlu'nun avukatı ise duruşmaya mazeret bildirerek katılmadı.
'YÜKSEKDAĞ YARGI YOLUYLA TASFİYE EDİLDİ’
Dihaber'de yer alan habere göre, Demirtaş, öncelikle tutuklu olmasından ve davanın görüldüğü mahkemeden coğrafi olarak uzak olmasından dolayı SEGBİS aracılığı ile duruşmaya katıldığını belirterek, “Yine hakkımda açılan çok sayıda dava nedeniyle fiilen mahkemenizde olmam imkansız hale gelmiştir. SEGBİS üzerinden savunma yapmak zorunda bırakılmışımdır. SEGBİS ile yapılan yargılama fiili bir işkence ve hukuksuz bir uygulamadır. Kabul edilecek bir yanı yoktur” ifadelerini kullandı.
“Bugünkü siyasi atmosfer HDP milletvekili ve 10 bine yakın üyesini yargı yoluyla linç ettirebilir” diyen Demirtaş, yargının buna alet olmaması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti: “Bu bir siyasi rekabet konusudur. Yargı konusu olamaz. Türkiye'de yargımız baskının ve bir siyasi partinin yargı eliyle hukuk dışı bir şekilde linç edilmesine tasfiye edilmesine alet olmamalıdır. Yargı siyasi partilerin rakibi değildir. Yargının görevi iktidarın çıkarlarını korumak değildir. Yargının görevi iktidarın kamuoyu önünde verdiği talimatlara uymak değildir. Yargının bir tek görevi vardır, adaleti sağlamaktır. Ben Türkiye'nin en büyük üçüncü partisinin eş genel başkanıyım. Diğer eş genel başkanımız yargı operasyonuyla tasfiye edildi. Bu bir suçtur.”
‘BİZ DE KORKACAK DEĞİLİZ’
Yargının bu suça ortak olmaması gerektiğinin altını çizen Demirtaş, şöyle dedi: “Herkes bilsin ki biz adil bir yargıya saygılı olacağız. Ama herkes bilsin ki bugün iktidarı elinde tutanlar, ortalığa korku yaydılar diye biz de korkacak değiliz. Mahkemenizin de adalet ve Allah korkusu dışında bir şey taşımadığını umut ediyorum. Mahkemenizden talebim somut norm denetimi yapılması açısından dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin değişikliğin Anayasa mahkemesine götürülmesini ve yargılamanın durdurulmasıdır.”
Demirtaş’ın avukatları da ayrı ayrı söz alarak, Demirtaş’ın talebinin kabul edilmesini istedi. Mahkeme ise, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı 1 Haziran’a erteledi.