HDP'den sandıklar için son gün çağrısı

Sandık kurulu üyeliğine başvuru için son gün 17 Mart. Sandık kurulu üyeliğinde yüzde 80'e ulaşan HDP, “Sandığı koru, Hayıra sahip çık” çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Referandum yaklaşırken, sandık güvenliği tartışmaları da alevlendi. Sandıklarda oy kullanmak kadar, oy sayımı, raporlama takibi ve denetimi de büyük önem taşıyor.

Sandıkların güvenliğinden her sandık için oluşturulan kurullar sorumlu. Bu kurullara Meclis'te grubu bulunan 4 siyasi parti de birer üye veriyor. Sandık kurulu üye listeleri için son başvuru tarihi 17 Mart. AK Parti, CHP ve MHP sandık kurulu üyelerini belirledi. HDP'de ise bu oran yüzde 80'e ulaştı.

'TURŞU KURMAKTAN KOLAY'

HDP, sandık kurulu üye sayısını tamamlamak için çalışmaları arttırdı. HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in “Turşu kurmayı bilen herkes sandık kurulu üyeliği yapabilir. Hatta turşu kurmak sandık kurulu üyeliği yapmaktan daha zordur” çağrısının ardından sosyal medyada da “Sandığı koru, Hayıra sahip çık” sloganıyla vatandaşlar sandık kurulu üyeliği yapmaya davet edildi.

HDP MYK Üyesi Sezai Temelli, “Pazar akşamı itibariyle hedeflediğimiz rakamın yüzde 80'ine ulaştık. Son kampanya ile de eksikleri tamamlayacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Sandık kurulu üyeliklerinde en çok boşluk Karadeniz Bölgesi gibi HDP tabanının daha az olduğu yerlerde. Buralardaki eksiklikler de diğer partiler ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin dayanışması ile giderilmeye çalışılıyor.

'HAYIRCILAR SANDIĞA SAHİP ÇIKACAK'

“Hayırcılar sandığa sahip çıkacak, bundan kimsenin kaygısı, kuşkusu olmasın” diyen Temelli, yaşanan boşluğun nedenlerini anlatırken HDP ve bileşenlerine dönük operasyonlara dikkat çekti, bu operasyonlarda binlerce kişinin tutuklandığını, halen bu gözaltı ve tutuklamaların devam ettiğini anlattı.

'SANDIK GASPLARI YAPILDI'

Şırnak, Sur, Cizre gibi bir çok il ve ilçenin yıkılması sonucunda göç etmek zorunda kalanlar nedeniyle de sıkıntılar yaşanıyor. Buraların sandık kurulamaz hale geldiğini, bu anlamda aslında bir sandık gaspının daha referandum olmadan yaşandığını anlatan Temelli, “Bu bölgeler oy oranlarımızın yüzde 80'lerde olduğu yerlerdi. Bu referandum öncesi başlayan bir politikanın devamı. Sandık halktan kaçırılmaya çalışılıyor” dedi.

'20 YERDE SANDIK BİRLEŞTİRME VAR'

HDP'nin dikkat çektiği bir başka nokta da sandık birleştirme. Temelli, “Devlet, jandarma ve emniyet eliyle güvenlik bahanesiyle şu ana kadar 20'ye yakın yerde sandık birleştirme girişiminde bulunuyor. Biz bunlara karşı da itirazlarımızı yaptık” dedi.

Her gün bir başka gerekçeyle yapılan operasyonları eleştiren Temelli, “Toplum operasyonlarla sürekli terörize edilerek güvensiz bir ortam yaratılıyor. Devlet bu operasyonlara son verip geri çekilse sandıklar referandum sürecinde daha güvenli olacak" diye konuştu.