Kılıçdaroğlu: Benden ne istiyorsunuz?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın tüm referandum konuşmalarında kendisini hedef aldığını belirterek, "Karşımdakilerin hepsi sabah 'Kılıçdaroğlu', öğle 'Kılıçdaroğlu', akşam 'Kılıçdaroğlu'...Ne istiyorsunuz benden. Ben de Anadolu'da doğmuş 7 kardeşi olan bir anne, babadan geliyorum" dedi.
DUVAR - CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, referanduma sunulacak anayasa değişikliğiyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 15 üyesinden 12'sinin cumhurbaşkanı tarafından atanacağını belirterek, "Bir partinin genel başkanı aynı zamanda hakim tayin edecek. Adalete siyaset bulaşmış olacak. Taraflı bir cumhurbaşkanı olarak hakim tayin ederse hakime karşı güvensizlik çıkar ortaya" dedi.
Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'daki anayasa referandumu kampanyası kapsamında İstanbul Beylikdüzü'nde iki ayrı etkinlikte konuşma yaptı. CHP lideri özetle şunları söyledi:
TARAFSIZ OLMALI: Cumhurbaşkanı tarafsız olursa anlamı başkadır, partizan yani taraflı olursa anlamı başkadır. Tarafsız olursa 80 milyonu temsil eder. Peki partinin genel başkanı olursa 80 milyonu temsil edemez. O zaman tarafsızlık bitiyor taraflı bir süreç başlıyor. Vatandaşlarım ne olacak taraflı olsun der. Şu olacak bir partinin genel başkanı aynı zamanda hakim tayin edecek. Adalete siyaset bulaşmış olacak. Taraflı bir cumhurbaşkanı olarak hakim tayin ederse hakime karşı güvensizlik çıkar ortaya. Bir kişiye dünyanın yetkisini veriyorsunuz, 80 milyonu teslim ediyorsunuz. Bir kişiye bu kadar yetki vermek... O kişiye de yazıktır, günahtır. Hakimin tarafsızlığını bağımsızlığını kaybettiği bir yerde adalet olmaz. Siyasetçinin hakim tayin ettiği yerde adalet olmaz. Değişiklikle başbakanlığı kaldırıyoruz. Niye kaldırıyoruz? Başbakanın görevi var.
FESİH YETKİSİ VAR: Son günlerde bir tartışma var, tartışma değil de aslında bir gerçek var. Deniyor ki 'Fesih yetkisi yok, Cumhurbaşkanının Meclis'i fesih yetkisi yok.' Var. Bugünkü anayasada da var. Diyelim ki seçim oldu hükümet kurulamadı 45 gün içinde hükümet kurulamazsa cumhurbaşkanı diyor ki yeniden seçime gidebiliriz diyebilir. Yeni modelde Meclis mi oldu seçim mi oldu hükümet mi kurulmadı hiçbir gerekçeye bakılmaksızın arzu ettiği zaman Meclis'i feshediyor. Kendisi de seçime gidecek doğru. Kendisi kendisini feshedebilir. Neden? Halk seçti kendisi diyebilir ki ben seçime gitmek istiyorum diyebilir. Meclis de kendi iradesiyle kendisini feshedip seçime gidebilir. Erken seçim olmadı mı oldu? Kim verdi kararı TBMM verdi. Şimdi erken seçim kararını bir kişi verecek süresi dolmadan feshedecek ben seni kabul etmiyorum diyecek. Bu doğru değil.
EYALET OLUŞTURABİLİR: Devletin idari yapısını belirleme konusunda başkan kararname çıkarabilir. Dolayısıyla başkan arzu ederse mesela Trakya'da Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ı birleştirip Trakya vilayeti yapabilir. Başına da bir vali atayabilir.
SİYASETİN DİLİ: Elbette siyasetçiler birbirini eleştirecektir. Çünkü bir siyasetçi A derken diğeri B öbürü de C diyebilir. Ama hangisinin doğru olduğuna vatandaş karar verir. Siyasetin dilinin iyi olması lazım. Sert olmaması lazım. Ben buna özen gösteriyorum, göstermeye de çalışıyorum. Ancak karşımdakilerin hepsi sabah 'Kılıçdaroğlu', öğle 'Kılıçdaroğlu', akşam 'Kılıçdaroğlu'...Yav ne istiyorsunuz benden. Ben de Anadolu'da doğmuş 7 kardeşi olan bir anne, babadan geliyorum.
EGEMENLERİN BELGESİ: Anayasayı oylayacağız. Anayasa hem benim hem de benim gibi düşünmeyenlerin de anayasası olacak. Hepimizin anayasası olacak. Dolayısıyla ne siyasi görüş ne etnik kimlik ne yaşam tarzı bu anayasayı ilgilendirmiyor. Anayasa hepimizin haklarını güvence altına alacak. Hepimizin hakkı güvence altına alınırsa vatandaş olarak, o hepimizin anayasası demektir. Ancak hepimizin değil de bir grubun hakkını güvence altına alırsa o anayasa uzlaşma belgesi değil egemenlerin belgesi olur" şeklinde konuştu.
BİR KİŞİYİ DÜŞÜNEREK SANDIĞA GİTMEYİN: Devletin forsunu kullanıyorlar. Devletin arabalarını, uçaklarını kullanıyorlar. Devletin parasını, televizyonlarını kullanıyorlar ve propaganda yapıyorlar. Biz, 'Allahımıza ve halkımıza güveniyoruz' dedik. Sizlerden sadece şunu istiyorum; çocuklarınızı düşünerek sandığa gidin. Bir kişiyi düşünerek sandığa gitmeyin. Bir kişiyi düşünerek sandığa giderseniz, o kişi vefat ettiğinde, istifa ettiğinde, o kişi bir daha seçilmediğinde Türkiye nereye gider? Bu soruyu düşünerek sandığa gidip oy kullanacaksınız" dedi.
(DHA)