Kılıçdaroğlu: 'Hayırcılar'ın zaferi
Mevcut anayasayla toplumun yönetilemeyeceğini belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasayı 'toplumsal uzlaşı' metnine dönüştürme çağrısı yaptı. 'Tüm eşitsizliklere' rağmen toplumun yarısının referandumda 'Hayır' dediğini belirten Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını da eleştirdi.
DUVAR - CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) mühürsüz oy pusulası kararının kendi içinde çelişkilerle dolu olduğunu vurgulayarak, "YSK maç sırasında oyunun kurallarını değiştirmiştir. Bu affedilecek, gözardı edilecek bir durum değildir" dedi.
Hürrriyet'ten Hande Fırat'a konuşan Kılıçdaroğlu, referandum ve önümüzdeki sürece ilişkin şunları söyledi:
YSK: (Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararları) Açıklama kendi içinde çelişkilerle dolu. Daha önce benzer kararlar verilmiş ama aksi yönde de kararlar verilmiş. Biz YSK’nın kendisini TBMM’nin üzerinde bir kurul olarak görmesini istemiyoruz. Yasa çok açık; mühürsüz oy pusulaları ve zarflar geçersizdir. Kurul toplanıyor ‘geçerli’ diyor, üstelik sayım devam ederken. YSK maç sırasında oyunun kurallarını değiştirmiştir. Bu affedilecek, gözardı edilecek bir durum değildir.
PARLAMENTER SİSTEME SAHİP ÇIKILDI: (Referandum sonucu) Devletin bürokratik baskılarına, bütün parasal imkânlarının kullanılmasına ve OHAL koşullarına rağmen hayırcılar bir demokrasi zaferi yazmışlardır. Kim ne derse desin geldiğimiz süreçte toplumun yarısı, koşulsuz olarak demokrasiye ve demokratik parlamenter rejime sahip çıkıyor.
KİNİN DIŞAVURUMU: (Erdoğan’ın referandum konuşması) YSK kesin kararını açıklamadan, ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti’ açıklaması doğru bir açıklama değil. Herkesin hukuk içinde kalması, hukukun üstünlüğünü savunması lazım. Bu açıklama, tek adam rejiminin Türkiye’ye ne tür maliyetler yükleyeceğinin de bir göstergesidir. Kucaklayıcı bir açıklama değil, kin ve öfke birikiminin dışavurumu bu.
ANAYASA: (Referandumun ardından partilere yaptığı çağrı) Parlamento açıldığında ve sonraki konuşmalarda ve görüşmelerde, kabul edilen bu Anayasa ile toplumun yönetilemeyeceğini herkesin görmesi lazım. Parlamento içinde veya dışında tüm partilere düşen görev, Anayasayı toplumsal bir uzlaşı metni haline dönüştürmektir. Siyaset kurumunun böyle bir sorumluluğu var. Bu sorumluluktan kaçamaz.
CHP referandumun iptali için YSK'ya başvuracak
GÖRÜŞME OLACAK MI?: (Liderlerle mi görüşeceksiniz?) Şu aşamada hayır. YSK henüz bir karar vermedi, nasıl verecek bilmiyorum.
CHP'DE TARTIŞMA: (CHP’de liderlik tartışması başlar mı?) Eğer öyle bir tartışma olursa, bunu değiştirecek olan kurultaydır. Öyle bir şey olursa biz hukuka bağlı bir partiyiz, kurallar neyse gereken yapılır. Biz diğer partiler gibi değiliz. Bizde genel başkanlar sarayın talebi üzerine, saray darbesi ile değişmezler. Hukukun kuralları, demokratik gelenekler vardır. O kurallar içinde hareket edilir.
İDAM: (İdam tartışması) Getirsinler, Meclis’e zaten çoğunlukları var. Biz Türkiye’nin medeni bir dünyanın parçası olmasını isteriz. Hukuku, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunuruz biz.